Astma

Astma

Zorg en aandacht voor oorzaak en behandeling

Op deze pagina over astma vindt u meer informatie over:

Wat astma is en welke soorten er zijn

Direct naar wat is astma en soorten astma

Symptomen en oorzaken van astma

Direct naar symptomen en oorzaken astma

Behandelingsmogelijkheden bij astma? 

Direct naar behandelingen bij astma
wat is astma?

Wat is Astma

Bij Astma is er sprake van ontstekingen in de luchtwegen. Het slijmvlies van de luchtwegen is geïrriteerd en ontstoken. Hierdoor vindt er verkramping plaats, vernauwen de luchtwegen en ontstaat er een hoestprikkel. Er kan minder lucht door heen en er ontstaat benauwdheid. Bij iedere kleine prikkel reageren de luchtwegen heel heftig.

Het Longfonds heeft een heel mooi duidelijk filmpje gemaakt over wat er bij astma in de longen gebeurt. Het filmpje kunt u hier bekijken. 

Soorten Astma

Er bestaan verschillende soorten astma. Ook de ernst en het soort klachten kunnen verschillen. Astma is op verschillende manieren in te delen. Zo is een verdeling te maken op basis van ernst, op basis van het type ontsteking en op basis van het type prikkels dat astma uitlokt. 

Dit laatste zorgt voor de belangrijkste indeling, namelijk allergisch en niet-allergisch astma:

Allergisch astma

Dit is veruit de meest voorkomende vorm van Astma. Bij 80% van de mensen met astma is er een allergische basis. Bij allergisch astma worden de ontstekingen uitgelokt door een allergische reactie. Wanneer de stof waarvoor een allergie is ontstaan wordt ingeademd, reageert het lichaam hierop. Dit heet een inhalatieallergie.

Niet-allergisch astma

Hierbij wordt de astma niet veroorzaakt door een allergische prikkel maar door een andere prikkel zoals het inademen van chemische stoffen (uitlaatgassen, parfum of rook), door inspanning of door weersomstandigheden zoals kou of mist. 

 symptomen astma

Symptomen en oorzaken

Een van de meest bekende symptomen bij astma is benauwdheid. Bij een heftige aanval kan het zelfs voelen als stikken. Meestal maakt de ademhaling hierbij een piepend geluid. De luchtwegen vernauwen door de ontsteking en de verkramping van de spiertjes in de wand van de luchtwegen. De lucht heeft minder ruimte en daardoor ontstaat er een piepend geluid. Doordat ademen meer moeite kost ontstaat er benauwdheid. Hoesten kan ook voorkomen bij astma. Soms is dit een kriebelhoest, uitgelokt door een bepaalde prikkel. Er kan ook slijm bij voorkomen.

Oorzaken

Waardoor astma precies ontstaat is nog niet duidelijk. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. We weten wel dat astma vaak erfelijk is. Wanneer beide ouders astma of een allergie hebben, dan is de kans groot dat een kind dit ook ontwikkelt.

Een specifieke leeftijd waarop astma ontstaat is er niet. Astma kan op elke leeftijd ontstaan. De allergische vorm begint vaak op kinderleeftijd. 

Naast erfelijke aanleg voor allergie kan astma ook een andere oorzaak hebben:

  • Baby's van een moeder die tijdens de zwangerschap heeft gerookt hebben een hogere kans op het ontwikkelen van astma
  • Vroeggeboren kinderen hebben vaker astma en allergieën
  • Een laag geboorte gewicht of infecties bij de geboorte kunnen bijdragen aan een verhoogde kans op astma
  • Door het beroep veel in aanraking komen met stoffen als verf en stof geven een verhoogde kans op astma. Dit noemen we beroepsastma.


behandeling astma

Behandeling 

Behandeling is geheel afhankelijk van het soort astma en de ernst van de klachten. Er worden twee soorten inhalatiemedicatie (puffers of inhalatoren) gebruikt in de behandeling van astma; ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Deze medicijnen komen direct in de longen doordat ze ingeademd worden. Dit inademen gebeurt door middel van een inhalator. Hoe de inhalator of puffer er uitziet, is afhankelijk van het middel dat wordt voorgeschreven. Soms wordt er gebruik gemaakt van een zogenoemde voorzetkamer. Dit is een hulpmiddel wat de toediening makkelijker maakt. 

Wanneer u een puffer voorgeschreven heeft gekregen, zal de apotheek u uitgebreid uitleggen hoe u deze het beste kunt gebruiken. Voor een goede uitleg en een duidelijk instructiefilmpje kunt u ook terecht op www.inhalatorgebruik.nl 

Wilt u meer weten over astma? 

Wij beantwoorden graag al uw vragen. Dat doen wij op een manier die u prettig vindt. Via de button "neem contact op" kunt u op verschillende manieren met ons in contact komen. 
Geen wachtlijst

Geen wachtlijst

U kunt bij ons binnen een paar dagen al terecht voor een afspraak. Zo heeft u snel zekerheid over uw long klachten.

Longarts

Persoonlijke benadering

Altijd hetzelfde vertrouwde aanspreekpunt. Zo leren we u goed kennen. Indien nodig stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. 

Gehoorproblemen

Tijd en aandacht

Astma kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Wij nemen de tijd om goed naar uw klachten te luisteren. Ook nemen wij de tijd voor een duidelijke uitleg en het beantwoorden van uw vragen.

KNO arts Nijmegen

Korte lijnen

Onze arts heeft direct contact met uw huisarts. Uw huisarts is daardoor goed op de hoogte van wat wij met u besproken hebben. 

KNO arts Nijmegen

Dichtbij

Wij staan letterlijk dicht bij u. Doordat wij regionaal samenwerken kunnen wij u helpen in uw eigen vertrouwde omgeving. 

KNO arts Nijmegen

Vergoede zorg

Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar (uitgezonderd het eigen risico)

Ik ben verwezen door mijn huisarts, wat nu?

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar Optimum Clinics om uw klachten te laten onderzoeken. 

In de meeste gevallen hebben wij deze verwijzing digitaal ontvangen en nemen wij contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of bel ons op 085-1302796

Tevreden patiënten, daar doen wij het voor

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

KNO arts Nijmegen
>>>

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

Gehoorverlies slechthorendheid gehoorschade hoortesten
>>>

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

eten in de keel slikproblemen slikklachten
>>>

Wilt u weten welke behandelingsmogelijkheden er zijn?

Optimum Clinics Heesch

Longgeneeskunde bij Optimum Clinics

Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum. Kleinschaligheid, persoonlijke benadering, hoge kwaliteit en geen wachtlijsten kenmerken onze werkwijze. 

Wilt u meer weten over Optimum Clinics Heesch?