COPD

COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease 


Binnenkort opent locatie Heesch voor longgeneeskunde en long COVID

Wilt u op de hoogte worden gehouden? Klik dan op de button

Op deze pagina over COPD vindt u meer informatie over:

Wat is COPD?


Direct naar wat is COPD en wat gebeurt er met je longen?

Symptomen en oorzaken bij COPD

Direct naar symptomen en oorzaken bij COPD

Behandelingsmogelijkheden bij COPD? 

Direct naar diagnose en  behandelingsmogelijkheden bij COPD
Wat is copd?

Wat is COPD? 

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In het Nederlands vertaald is dit chronische obstructieve longziekte. COPD is een verzamelnaam voor twee soorten longaandoeningen: chronische bronchitis en longemfyseem. COPD is een progressieve longziekte die niet meer over gaat. Het wordt in de loop van de tijd erger en is niet te genezen. 

Wat gebeurt er met je longen bij COPD?

Bij COPD functioneren de longen niet zoals ze moeten en kunt u niet goed ademhalen. Wat er precies niet goed functioneert is afhankelijk van de vorm van COPD. In dit filmpje van het Longfonds wordt heel duidelijk uitgelegd wat er precies gebeurt wanneer u COPD heeft. 

Chronische bronchitis

In de longen zitten luchtwegen, ofwel bronchiën. Dit zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Bij chronische bronchitis zijn deze bronchiën steeds ontstoken. Door deze ontstekingen wordt er in de luchtwegen meer slijm aangemaakt en worden de luchtwegen nauwer. Dit zorgt ervoor dat ademhalen moeilijker wordt en u moet hoesten. 

Longemfyseem

In de longen zitten allemaal kleine longblaasjes die ervoor zorgen dat de ingeademde zuurstof in het bloed komt. Ook zorgen ze ervoor dat de afvalstoffen weer worden uitgeademd. Ze hebben dus een belangrijke functie bij de ademhaling. Bij longemfyseem gaan deze longblaasjes kapot en wordt ademhalen steeds moeilijker. 



oorzaak copd

Symptomen en oorzaken

Typerende symptomen voor COPD zijn kortademigheid of benauwdheid, slijm en hoesten. Ook klachten als vermoeidheid, verminderde spierkracht en gewichtsafname of juist gewichtstoename kunnen bij COPD horen. 

Die laatste symptomen klinken misschien als klachten die niet bij een longziekte horen maar zijn eigenlijk best heel logisch. Ademen terwijl u heel benauwd bent of veel moeten hoesten kosten veel energie. Daardoor zijn sommige dagelijkse bezigheden erg vermoeiend of soms niet meer mogelijk. Ons lijf heeft zuurstof nodig. Bij COPD is er minder zuurstof. Hierdoor kan de spierkracht afnemen. Gewichtsafname kan ontstaan doordat dagelijkse bezigheden zoveel extra energie kunnen vragen. Doordat ook koken veel energie kost, kan het ook zijn dat een patient ongezond gaat eten en daardoor juist in gewicht toeneemt. Ook minder bewegen kan zorgen voor gewichtstoename. 

De symptomen van COPD verschillen ook in de fase waarin de ziekte zich bevindt. In het eerste stadium hebben de meeste mensen niet eens door dat ze een longziekte hebben. Een beetje kortademig bij inspanning wordt vaak wel opgemerkt maar wordt over het algemeen niet mee naar de huisarts gegaan. Deze fase wordt Gold fase 1 genoemd. Daarna zijn er nog drie fases te onderscheiden bij COPD:

Gold fase 2: Dit wordt ook wel matige COPD genoemd. Klachten als kortademig, hoesten en last van slijm komen vaker voor, ook zonder al te veel inspanning. In deze fase wordt vaak contact gezocht met de huisarts omdat er hinder wordt ondervonden van de klachten. 

Gold fase 3: In deze fase gaat het om ernstige COPD. Ademhalen wordt steeds moeilijker en benauwdheid en vermoeidheid spelen een steeds grotere rol. Dagelijkse bezigheden worden lastiger en bij steeds meer activiteiten is hulp nodig. Deze fase heeft een flinke invloed op de kwaliteit van leven. 

Gold fase 4: Dit is de laatste fase van COPD. Ook wel de palliatieve fase genoemd. Ademen is in deze fase zo moeilijk dat er vaak zuurstof nodig is, het hart moeite heeft goed te functioneren en activiteiten ondernemen heel moeilijk tot onmogelijk. Mensen met COPD in fase 4 komen uiteindelijk te overlijden. Dit is niet leeftijdsgebonden en er staat ook geen vaste termijn in deze fase. 

In elke fase kan een longaanval voorkomen. Dit is een tijdelijke verergering van de klachten (een periode van meer hoesten en benauwdheid). Soms wordt dit uitgelokt door een infectie, maar niet altijd. Wel is het belangrijk om goed te kijken waardoor dit gekomen is om dingen die dit uitlokken in de toekomst te voorkomen. Zo'n plan opstellen doet u samen met uw longarts of met een longverpleegkundige. 


Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Bij acht op de tien patiënten is roken de oorzaak van COPD.

Ongeveer een op de vijf mensen met COPD heeft nooit gerookt. Bij deze mensen kan COPD worden veroorzaakt door:

  • Astma, longontsteking of een andere longaandoening. Soms kan een moeilijk behandelbare vorm van astma leiden tot blijvende vernauwing van de luchtwegen
  • Erfelijke aandoening
  • Luchtvervuiling (fijnstof)
  • Langdurig contact met schadelijke stoffen zoals lijm en verfdampen



behandeling copd

Diagnose en behandeling 

De diagnose COPD wordt gesteld aan de hand van longfunctietesten. Dit kan in de vorm van een spirometrie bij de huisarts maar soms is er uitgebreider onderzoek nodig of is er twijfel over de diagnose. Dan kan een beoordeling door een longarts nodig zijn. 

De longarts zal uitgebreid met u in gesprek gaan over uw klachten, een lichamelijk onderzoek doen en eventueel aanvullend onderzoek wanneer dat nodig is. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit longfunctietesten maar ook uit beeldvorming (een röntgenfoto of CT-scan van de longen) of laboratoriumonderzoek. 

Behandeling

Ondanks dat COPD niet te genezen is, is er wel behandeling mogelijk. Met de behandeling willen we uw klachten verminderen, de achteruitgang remmen en tijdelijke periodes van verslechtering (een longaanval) voorkomen. Het vermijden van prikkels (roken en rokerige ruimtes bijvoorbeeld) en het gebruik van medicijnen spelen een belangrijke rol. Daarnaast is het belangrijk om te bewegen (soms onder begeleiding van een fysiotherapeut) en gezond te eten (soms onder begeleiding van een diëtiste. 

Het belangrijkste om het beloop van de ziekte te vertragen en de klachten te verminderen is stoppen met roken. Dat is vaak ook het meest moeilijke. Roken is een lastige verslaving en dus is het raadzaam om hier hulp bij te zoeken. Hierover kunnen we u informeren. 

Daarnaast kunnen er medicijnen ingezet worden om de symptomen te verlichten:

  • Luchtwegverwijders (puffers) die de luchtwegen wat ruimer maken
  • Ontstekingsremmers als puffer of in tabletvorm om ontstekingen en de kans op een longaanval te verminderen of een longaanval te behandelen
  • Antibiotica om infecties te bestrijden

Wilt u meer weten over COPD? 

Wij beantwoorden graag al uw vragen. Dat doen wij op een manier die u prettig vindt. Via de button "neem contact op" kunt u op verschillende manieren met ons in contact komen. Hieronder leest u onze veel gestelde vragen over COPD.

Wat betekent de afkorting COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive pulmonary disease. In het Nederlands chronische obstructieve longziekte.

Kun je met COPD oud worden?

Dat kan. Het verloop en de levensverwachting bij COPD is niet helemaal te voorspellen. Sommige mensen hebben een lichte vorm die niet snel verergerd en kunnen dus oud worden met deze ziekte. Er zijn ook mensen die jarenlang doorleven met een ernstige vorm. Maar COPD kan ook ineens van ernst veranderen. Hoe het verloopt is dus niet te zeggen. Daarom kan de diagnose COPD een flinke impact hebben. Maakt u zich zorgen, bent u onzeker of vindt u het moelijk om met de diagnose om te gaan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! 

Kun je op iedere leeftijd COPD krijgen?

Meestal ontstaat COPD na het 40e levensjaar. Zelden komt het op een jongere leeftijd voor. Meestal is er dan sprake van een erfelijke aandoening

Hoe gevaarlijk is COPD?

COPD is een niet te genezen longziekte die een grote invloed kan hebben op de kwaliteit van leven. Het is een progressieve ziekte wat inhoudt dat het in de loop van de tijd erger wordt en waar mensen aan overlijden. Het ziektebeloop is heel wisselend. Bij sommige mensen gaan de longen snel achteruit, terwijl andere mensen oud worden met milde klachten. 

Kun je astma en COPD tegelijk hebben?

Ja dat kan. De ziekten lijken op elkaar maar zijn verschillend. De oorzaak en de leeftijd waarop het kan ontstaan wisselen namelijk. Zo kan iemand van jongs af aan astma hebben en daarna, bijvoorbeeld door roken, ook COPD ontwikkelen.  

Ik heb COPD. Wat kan ik zelf doen?

U kunt een aantal dingen doen om de klachten te verminderen en uw kwaliteit van leven te verbeteren:

  • Stop met roken! Hiervoor is het nooit te laat en is erg belangrijk. Stoppen met roken vertraagt de ziekte. Ook als u al een ernstige vorm van COPD heeft. Stoppen met roken maakt de kans op longaanvallen kleiner en zorgt meestal voor afname van de klachten. Vraag hiervoor hulp want dat vergroot de kans dat het lukt. 
  • Vermijd rokerige ruimtes
  • Blijf bewegen
  • Eet gezond
  • Gebruik de voorgeschreven medicatie goed
  • Wanneer u een longaanval heeft gehad, ga dan achteraf in gesprek met uw arts of verpleegkundige. Maak dan samen een plan hoe hier de volgende keer anders mee om kan worden gegaan. Het is goed om te overleggen of u misschien eerder al andere of juist meer medicatie kunt gebruiken om erger te voorkomen. 


Geen wachtlijst

Geen wachtlijst

U kunt bij ons binnen een paar dagen al terecht voor een afspraak. Zo heeft u snel zekerheid over de oorzaak  van uw longklachten.

Longarts

Persoonlijke benadering

Altijd hetzelfde vertrouwde aanspreekpunt. Zo leren we u goed kennen. Indien nodig stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. 

Gehoorproblemen

Tijd en aandacht

COPD kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Wij nemen de tijd om goed naar uw klachten te luisteren. Ook nemen wij de tijd voor een duidelijke uitleg en het beantwoorden van uw vragen.

KNO arts Nijmegen

Korte lijnen

Onze arts heeft direct contact met uw huisarts. Uw huisarts is daardoor goed op de hoogte van wat wij met u besproken hebben. 

KNO arts Nijmegen

Dichtbij

Wij staan letterlijk dicht bij u. Doordat wij regionaal samenwerken kunnen wij u helpen in uw eigen vertrouwde omgeving. 

KNO arts Nijmegen

Vergoede zorg

Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar (uitgezonderd het eigen risico)

Ik ben verwezen door mijn huisarts, wat nu?

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar Optimum Clinics om uw klachten te laten onderzoeken. 

In de meeste gevallen hebben wij deze verwijzing digitaal ontvangen en nemen wij contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of bel ons op 085-1302796

Tevreden patiënten, daar doen wij het voor

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

KNO arts Nijmegen
>>>

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

Gehoorverlies slechthorendheid gehoorschade hoortesten
>>>

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

eten in de keel slikproblemen slikklachten
>>>

Wilt u weten welke behandelingsmogelijkheden er zijn?

Optimum Clinics Heesch

Longgeneeskunde bij Optimum Clinics

Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum. Kleinschaligheid, persoonlijke benadering, hoge kwaliteit en geen wachtlijsten kenmerken onze werkwijze. 

Wilt u meer weten over Optimum Clinics Heesch?