Een (spatader)behandeling bij Optimum Clinics verloopt volgens een aantal vaste stappen.
1) intake
Voordat er bepaald kan worden welke behandeling de beste keuze is voor uw spataderen, nodigen wij u uit voor een eerste consult. Tijdens dit consult bespreekt u met de spatader specialist wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Uw benen worden onderzocht door middel van een echo-duplex onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt met een echo gekeken welke spataderen bij u de klachten veroorzaken. Op deze manier kunnen we bepalen of er alleen sprake is van spataderen die onder een cosmetische behandeling zoals sclerocompressietherapie vallen of dat er ook dieper gelegen spataderen behandeld moeten worden. Aan de hand van dit onderzoek stelt onze spatader specialist, in overleg met u, een behandelplan op.
Tip: schrijf voorafgaand aan uw eerste consult alles op wat u aan de specialist wil vragen of wat u wilt vertellen. Een notitieblokje meenemen om tijdens het consult notities te maken kan ook prettig zijn.
2) voor de behandeling
Na afloop van het eerste consult plant u met onze doktersassistente een afspraak voor de daadwerkelijke behandeling. Heeft u tijdens het eerste consult een andere behandeling besproken dan sclerocompressietherapie? Klik dan hier voor meer informatie over alle behandelingen.
Voordat de behandeling plaatsvindt, vragen wij u om met een aantal dingen rekening te houden:
- In principe kunt u zelf weer lopen en autorijden. Indien u dit niet prettig vindt, kunt u iemand meenemen naar de afspraak.
- Draag lekker en ruim zittende kleding en schoenen. Het is belangrijk dat u zich voor, tijdens en na de behandeling zo prettig mogelijk voelt. Ook moet er een steunkous onder uw kleding passen.
- Zorg ervoor dat u geen zalf, creme of bodylotion op het te behandelen been smeert. Dit komt de behandeling niet ten goede.
- Veel mensen ondervinden enige spanning voorafgaand aan de behandeling. Dit is volkomen normaal. Probeer ondanks eventuele spanning wel goed te eten, te drinken en te slapen.
3) de behandeling
Op de afgesproken datum komt u naar de locatie waar de behandeling zal plaatsvinden. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer en onder het genot van een kop koffie of thee wachten tot de specialist of assistente u ophaalt. Mocht u nog vragen hebben dan is er ruimte om deze voor start van de behandeling te stellen. Geef dit bij voorkeur direct bij binnenkomst aan. Indien er geen vragen meer zijn, wordt u gevraagd om het te behandelen been te ontbloten.
In staande positie zal allereerst de te behandelen spataderen met een huidstift worden afgetekend. Zo weet de specialist precies wat er behandeld dient te worden. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. De specialist en assistente zullen er alles aan doen om het u zo comfortabel mogelijk te maken.
De adertjes worden aangeprikt. Soms gebeurt dit met behulp van een echo en soms zijn de adertjes zo goed genoeg zichtbaar. Afhankelijk van wat het beste is voor uw spataderen wordt er vervolgens een vloeistof of foam ingespoten.
4) na de behandeling
Na de behandeling worden de behandelde plekjes afgeplakt met watten en krijgt u een steunkous aan. Deze kous moet de eerste 48 uur continu worden gedragen. Nadat u de steunkous aan heeft, kunt u zich weer aankleden. U mag direct naar huis.
5) tot slot
Na twee dagen kunt u de pleisters/watten verwijderen. De steunkous dient u nog 5 tot 12 uur door te dragen. Dit hoeft niet meer continu, alleen overdag is voldoende.
Wij adviseren u om na de behandeling veel te wandelen en/of te fietsen. Intensief sporten wordt de eerste twee weken afgeraden.
Het kan een aantal weken tot maanden duren voordat u het uiteindelijke resultaat van de behandeling goed kunt zien. Meerdere behandelingen kunnen nodig zijn. Een controle afspraak is niet nodig. Indien u hier wel prijs op stelt dan kunt u dit aangeven bij de assistente