Wat zijn speekselkliersteentjes?

Speekselkliersteentjes, onze KNO-arts ziet ze regelmatig. Toch is dit helemaal niet zo bekend. Wij vertellen er je graag meer over.

Speekselklierstenen of speekselstenen

Wat is een speekselsteen?

Een speekselsteen is een soort steentje van kalk die zich meestal in de uitvoergang van de speekselklier bevindt. Er kunnen meerdere stenen zijn. Hoe ze precies ontstaan is niet bekend. Ook worden ze meestal niet geassocieerd met andere ziekten. 

Een speekselsteen heeft dus te maken met de speekselklieren. Maar wat zijn dat en waar zitten ze? Er zijn drie paar klieren die zorgen voor speeksel. De parotisklieren, ofwel de grote speekselklieren, bevinden zich net onder en voor de oren. De submandibulaire klieren, ofwel de onderkaakspeekselklieren, liggen in de mondbodem. De sublinguale klieren vindt u net onder de tong. De klieren maken constant kleine beetjes speeksel aan. Dit doen ze om de mond vochtig te houden. Wanneer u eet wordt er meer speeksel aangemaakt. Dit zorgt voor een beter transport en vertering van het voedsel. 

Wat zijn de symptomen bij speekselklierstenen?

Klachten bij speekselklierstenen worden meestal veroorzaakt doordat ze geheel of gedeeltelijk een speekselklierkanaal blokkeren. De ernst van de klachten is hier ook van afhankelijk. Veel gehoorde symptomen zijn:

  • Aanhoudende of wisselende zwelling van de klier
  • Aanhoudende of wisselende pijn op en rond de plek van de klier
  • Plotselinge en intense pijn net na de start van een maaltijd (neemt meestal een paar uur na de maaltijd weer af)
  • Infectie aan de klier of abcesvorming

Onderzoek en behandeling

Aan de hand van het benoemen van de symptomen kan vaak al bepaald worden of er sprake is van speekselstenen. Ook kan een arts in sommige gevallen voelen of er een speekselkliersteen aanwezig is in een van de speekselklierkanalen. In de meeste gevallen is een rontgenfoto voldoende om aan te tonen dat er daadwerkelijk sprake is van speekselstenen. Er is dan geen verder onderzoek nodig. Soms komt het voor dat verder onderzoek nodig is. Er wordt dan gebruik gemaakt van bijvoorbeeld een CT-scan, MRI-scan, echo, sialografie (speciaal soort rontgen om een klier goed te kunnen bekijken) of sialendoscopie (de klier bekijken door middel van een endoscoop).

Soms verdwijnt een speekselkliersteentje weer vanzelf maar meestal is er een behandeling nodig om de klachten te laten verdwijnen. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Wanneer er tijdens het onderzoek een steentje gevoeld wordt, dan kan de arts direct proberen deze er uit te duwen.
  • Uw arts kan met een stomp en dun instrument zachtjes duwen in het speekselklierkanaal waarna de steen soms vrijkomt en in de mond valt.
  • Traditioneel werden de stenen operatief verwijderd maar dit wordt steeds minder gedaan
  • Therapeutische sialendoscopie: Een hele dunne endoscoop met een camera wordt het speekselklierkanaal ingebracht. Wanneer door de camera een steentje wordt ontdekt, worden er kleine grijpertjes door middel van de endoscoop ingebracht. Hiermee wordt het steentje verwijderd. De behandeling is over het algemeen succesvol. Doordat het speekselklierkanaal plaatselijk verdoofd wordt, is de behandeling vrijwel pijnloos. 

Speekselkliersteentjes zijn vaak eenmalig. De klachten zijn na de behandeling meestal volledig verdwenen. 


Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Wij helpen u graag!

Telefoon: 085-1302796

e-mail: info@optimumclinics.nl

chat: www.optimumclinics.nl