Alles over allergie: ik heb toch al een allergietest gehad?
31 juli 2021 

Alles over allergie: ik heb toch al een allergietest gehad?

Ik heb toch al een allergietest gehad? Dit horen onze dermatoloog en KNO-arts regelmatig wanneer ze voorstellen om een allergietest te gaan doen. Waarom is het belangrijk om toch nogmaals een test te doen? En wat zijn de verschillen tussen een allergietest bij de huisarts en een allergietest bij Optimum Clinics? 

Allergietest bij de huisarts

Vooral wanneer er een verdenking is op een contactallergie zal een huisarts voorstellen om het bloed te laten onderzoeken. Dit wordt ook wel een RAST-test genoemd. Bij een prikpost laat je bloed prikken. Je bloed wordt verzonden naar een laboratorium. Hier gaan ze je bloed onderzoeken en bekijken of en voor welke stof(fen) je allergisch bent. Dit doen ze door het eiwit Immunoglobuline klasse E (IgE) te meten. IgE is een antilichaam die tegen de allergenen die jouw allergie veroorzaken vecht. Door te kijken naar de hoeveelheid kan men bepalen waarvoor en hoe ernstig je allergisch bent.

Een aantal huisartsenpraktijken voeren ook een huidpriktest uit. Dit gebeurt niet overal. Wanneer een huidpriktest nodig is en je huisarts doet dit niet, word je verwezen naar een KNO-arts. Wat het precies inhoudt lees je hieronder.

Allergietesten bij Optimum Clinics

Omdat wij de specialisaties keel-, neus- en oorheelkunde en dermatologie in huis hebben, kunnen we ook twee soorten allergietesten afnemen. Afhankelijk van de klachten zullen we een huidpriktest of een plaktest uitvoeren.

Huidpriktest bij inhalatie allergie

Wanneer je klachten hebt als niezen, rode ogen, hoesten, jeukende neus en/of tranende ogen en het vermoeden bestaat dat deze worden veroorzaakt door een allergie dan kunnen we een huidpriktest uitvoeren. Met deze test kunnen we achterhalen voor welke stof je allergisch bent. De assistente zal je onderarm aftekenen met cijfers. Bij ieder cijfer druppelt ze met een pipetje een heel klein druppeltje van een allergeen (een stof waar je allergisch op kunt reageren). Wanneer er een klein druppeltje op de arm ligt zal de assistente met een klein naaldje of prikkertje door de druppel heen in de huid prikken. Op deze manier brengen we de huid in contact met het allergeen. Je kunt een klein prikje voelen maar het is absoluut pijnloos. Na 10 minuten kan de uitslag afgelezen worden. Op de plekken waar de huid rood wordt, jeukt en/of opzwelt is er sprake van een allergische reactie. Aan de hand van het cijfer kunnen we zien op welk allergeen je reageert. De reactie van de huid verdwijnt vanzelf weer.

inhalatie allergie

Plaktest bij contactallergie

De allergietest in de vorm van een plaktest noemen we een epicutaaan test. Deze test is geschikt om het vermoeden van een contactallergie te bevestigen. De naam zegt het al, er wordt getest door middel van plakkers. Deze plakkers hebben kleine kamertjes waarop het allergeen zit en worden op de rug geplakt. De assistente zal de rug aftekenen om na het verwijderen van de plakstrips precies te kunnen zien welke stof waar heeft gezeten. Wanneer je denkt allergisch te zijn voor een stof die niet standaard op de plakstrips zit dan kun je deze zelf meenemen. Zo kunnen we bijvoorbeeld op een lege plakker een beetje van je favoriete shampoo doen of van die heerlijke crème die je zo graag gebruikt. De plakstroken moeten 2 dagen blijven zitten. Op de derde dag mag je de stroken verwijderen. Wanneer de huid reageert, is er sprake van een allergie. De laatste aflezing vindt plaats op dag vier. Dit gebeurt samen met de dermatoloog.

contactallergie

Wij maken gebruik van uitgebreide testen en nemen alle tijd om deze testen bij je af te nemen. We kennen geen wachtlijsten. Daardoor kun je al snel bij een van onze specialisten terecht en snel de oorzaak achterhalen van die vervelende allergie.

Wil je meer weten over allergie? We hebben er een blogreeks over geschreven:

Voor vragen of het maken van een afspraak:

telefoon: 085-1302796

e-mail: info@optimumclinics.nl

chat: www.optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen