Behandeltraject acne

Acne Vulgaris

Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne. Ongeveer 85% van alle pubers krijgt ermee te maken. De meeste pubers groeien er overheen, echter het hebben van acne wordt nog steeds als een grote last ervaren. Zowel emotioneel als lichamelijk. Dit is zeker het geval wanneer er acne littekens optreden.

Print brochure

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat als resultaat van meerdere factoren die de haar-talgklier unit aantasten. Hierdoor ontstaan ontstekingen en overgroei van bacteriën. Echter het begint met het afsluiten van de talgklier zelf. Wanneer je inde pubertijd komt worden je talgklieren onder invloed van de veranderende hormonen actief. In de talgklier zit een verhoornend groeiknopje. Dit zorgt voor afsluitingen van de talgklier dat te herkennen is aan witte- (dieper gelegen) of zwarte mee-eters. Deze worden comedonen genoemd. Hierdoor zwelt de talklier op, omdat het talg niet meer weg kan en de bacteriën die leven van talg krijgen veel meer voedsel. Hierdoor komen er teveel bacteriën en gaat de talgklier ontsteken. Dit zie je dan als puistje. Wanneer puisten worden uitgeknepen of doorbreken naar dieper gelegen weefsel wordt de leerlaag van de huid aangetast, en ontstaat er litteken vorming.

Ook zijn er factoren van buitenaf die acne erger kunnen maken. Denk hierbij aan roken, niet goed reinigen van de huid, zonnen (maakt je huid vetter), contact met chemicaliën zoals chloor of een slecht dieet.

Is acne vulgaris te behandelen?

In de meeste gevallen is acne vulgaris goed te behandelen. Een goede acne behandeling begint met het vermijden van externe factoren die acne kunnen verergeren, zoals roken, teveel make-up of slechte en afsluitende make-up en vette creme's of verkeerd eten (veel suiker, en melkproducten).

Het is belangrijk om je huid dagelijks te reinigen. Scrubben wordt daarbij ontraden omdat je daardoor huidcellen los maakt en in poriën wrijft waardoor meer afsluitingen en mee-eters ontstaan. Wel is het verstandig om je huid tweemaal per dag te reinigen met een milde huidreiniger zonder alcohol.

Wanneer je veel mee-eters hebt kun je een product gebruiken om deze op te lossen. Salicylzuur, peelings of vitamine-A cremes zoals retinol zijn hier goede opties voor.

Staan ontstekingen op de voorgrond dan kan antibiotica creme, laserbehandelingen (VPL) of antibiotica tabletten een betere optie zijn. Ook worden er ontstekingsremmende medicaties gebruikt zoals prednison.

Indien er sprake is van litteken vorming dan kan er ook worden gekozen voor vitamine A tabletten; de roaccutane of isotretinoine.

Acne diagnosticeren en behandelen is complex. Het is daarom verstandig om de hulp van een arts of jou dermatoloog in te schakelen.

Lees hier meer over een effectieve en snelle acne behandeling bij Optimum Clinics.

Reactie plaatsen