Eigen praktijk starten?

Ondernemen doen we samen!

Laten we kennis maken


Wel de wens voor een eigen praktijk, maar de stap te groot?

Bij een goede praktijkorganisatie komt veel kijken. Het kost tijd en mankracht om dit goed te doen. Hierin heeft Optimum Clinics zich gespecialiseerd. Wij ontzorgen medisch specialisten die de keuze maken voor het voeren van hun eigen praktijk. Hierdoor kunt u zich richten op uw patiënten en het verbeteren van zorg en wij organiseren de complete infrastructuur van uw praktijkvoering.
Optimum Clinics Oosterbeek

Filosofie van Optimum Clinics

Wij staan voor betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg, zonder wachtlijsten en dichtbij de patiënt. Dit doen we door het leveren medisch specialistische zorg vanuit compacte specialistische behandelcentra en een netwerk van gezondheidscentra (huisartspraktijken). Dit brengt veel voordelen voor zowel patiënten als huisartsen.

Voordelen eigen praktijk

 • Zelf meebepalen hoe de zorg wordt verleend
 • Meer eigen verantwoordelijkheid als arts
 • Korte lijnen met weinig managers
 • Zelf invloed op inkomen en werktijden (ook te combineren met deeltijd baan)
 • Patienten voelen zich prettiger in een compacte praktijk
Hoe start ik mijn eigen praktijk?
Samen beter

Praktijkvoering uitbesteed

 • Zorgadministratie, facturatieproces en financiële administratie voor u geregeld
 • Dossiervoering, kwaliteit en veiligheid altijd in orde
 • Klantcontact centraal geregeld
 • Marketing en HR zaken voor u georganiseerd
 • Beroepsaansprakelijkheid risico's voor uw praktijk, patienten en persoonlijke situatie worden afgedekt
Advies vragen medisch specialist

Kracht van samenwerken

 • Kosten delen is voordeliger en ontdek de kracht van samenwerken
 • Eigen praktijk en toch collega's om je heen
 • Regelmatig inspirerende sessies met elkaar
 • Ieder in zijn kracht; u de expertise als specialist, wij de organisatie van een optimale infrastructuur
Kort interview met nieuwe partners
Wordt Optimum Clinics partner

Een eigen praktijkstarten, wat komt er allemaal bij kijken?

Optimum Clinics Oosterbeek

Kwaliteit en dossiervoering

Het kwaliteitslandschap is complex en veranderlijk, maar ook essentieel om goed te regelen voor uw eigen praktijk.


U gaat aan de slag met keurmerken, kwaliteitsesen, wet- en regelgeving op het gebied van kwaliteit, dossiervoering en het opzetten van een klachtenprocedure.
Optimum Clinics Oosterbeek

Opzetten organisatie

Na de KvK inschrijving begint het echte ondernemen. Het opzetten van een zorg- en financiële administratie, debiteuren-beheer en klantcontactcentrum. Maar ook het regelen van vergunningen, voldoen aan de governancecode zorg en uiteindelijk de aansturing van een organisatie zijn zaken waar tijd en aandacht naar toe gaat.
Optimum Clinics Oosterbeek

Naamsbekendheid

Een eigen praktijk starten lukt natuurlijk alleen met klanten. Een deel daarvan komt meestal vanuit het eigen netwerk, maar dat zijn er zelden voldoende om een praktijk op te draaien. Een excellente marketingstrategie, naamsbekendheid en werving van nieuwe patiënten zijn dan ook van de orde van de dag.
Bent u van alle markten thuis, of gaan we samen ondernemen?
Ieder in zijn kracht: u de expertise als specialist, wij de organisatie van een optimale infrastructuur.

Wij werken zonder contracten met zorgverzekeraars

Het voordeel voor u als specialist:

 • Hierdoor is het mogelijk om meer patiënten in de praktijk aan te nemen, want iedere verwezen patiënt is welkom.
 • Ongelimiteerd bouwen aan een netwerk voor goede zorg.

Het voordeel voor de patiënten:

 • Er is geen productieplafond, dus zijn er ook geen wachtlijsten.
 • Zonder vaste contracten krijgen we gemiddeld gecontracteerde tarieven vergoed. Patiënten krijgen dus kwaliteit voor een goedkopere prijs.

Overtuigd? Maak kennis

Wij werken graag samen en onderzoeken graag hoe we onze samenwerking vorm kunnen geven. Dat begint met een kennismaking en inventarisatie van uw wensen. Ester, onze kwaliteitsmanager, coördineert de kennismaking. Persoonlijke kennismaking heeft onze voorkeur, echter in deze tijden is een teams meeting ook een valide alternatief.


Optimum Clinics Oosterbeek

Plan nu een gesprek

Ik wil een praktijk starten maar waar begin ik?

Ieder verhaal is uniek. Van gedachte wisselen over de volgende stap?
Met enthousiasme verkennen we graag met u de mogelijkheden om samen te ondernemen.

Plan nu een kennismakingsgesprek

Waarom ik samen wil ondernemen?

Als medisch specialist hou ik van de vrijheden die meekomen als zorgondernemer. Het is alleen bijna niet haalbaar om alleen of met zijn tweeën een praktijk op te bouwen. De zorgmarkt vraagt om grote partijen.
Vanuit die gedachte heb ik Optimum Clinics opgericht; samen ondernemen en toch je eigen compacte praktijk. Ieder in zijn kracht: u de expertise als specialist, wij de organisatie van een optimale infrastructuur. Eugene de Zwart-Storm, oprichter

Lees het hele verhaal

Werkgeluk is de belangrijkste drijfveer om een eigen praktijk te starten

Gesprekken met specialisten laten zien dat een plezierige werksfeer bepalend is voor het ‘werkgeluk’.

Een plezierige werksfeer blijkt niet vanzelfsprekend. In grote organisaties spelen veel belangen waardoor specialisten zich niet altijd gehoord voelen of dingen gedaan krijgen. Aan goede initiatieven vaak geen gebrek, maar het geregeld krijgen is een heel ander verhaal.

Daarnaast heb je als arts in grote organisaties geen directe invloed op het functioneren van het ondersteunend personeel. Het kost tijd en energie om afstemming te zoeken in grote groepen of in veel gremia. Tijd en energie die beter besteed had kunnen worden aan het leveren van uitmuntende patiëntenzorg. Het roer omgooien en zelf een praktijk starten lijkt dan de beste uitkomst. Maar is dat ook zo?

Werkgeluk wordt vaak gezien als synoniem voor blij zijn op je werk. Optimum Clinics gelooft dat werkgeluk veel meer gaat over jezelf kunnen zijn, authenticiteit.

Is het roer omgooien en zelf een praktijk starten dan de beste uitkomst? Dat kan alleen jijzelf bepalen, want jij weet of dit bij je past. Wil je niet volledig zelfstandig een praktijk runnen, maar ben je op zoek naar een tussenvorm, dan is samenwerking met Optimum Clinics wellicht interessant: samen ondernemen. Ieder in zijn kracht: u de expertise als specialist, wij de organisatie van een optimale infrastructuur.

Jouw visie op de beste zorg

Als specialist heb je vast ideeën hoe de zorg beter, slimmer, efficiënter of voor de patiënt prettiger wordt georganiseerd. Introductie van nieuwe behandeltechnieken, slimmere organisatie van zorg rondom de patiënt of misschien wel een heel andere inrichting van de kliniek? Nu is de tijd om je ideeën aan te scherpen en te bespreken met collega’s die er hetzelfde in staan. Optimum Clinics faciliteert artsen om hun ideeën te delen en te implementeren.


Door gebruik te maken van de ‘best practices’ van alle artsen is het verbeteren van zorg een continu proces. In onze gezamenlijke medische staf reserveren we tijd voor evaluatie, reflectie en inspiratie op ons functioneren om de zorg nog beter te maken. Wij zijn altijd op zoek naar jouw bijdrage aan dit proces.

Compacte setting zorgt voor hogere patiënttevredenheid

Patiënten voelen zich prettiger in een compacte setting. Warm onthaal, vriendelijk personeel en persoonlijk contact zorgt voor vertrouwdheid. Dit is makkelijker neer te zetten met compacte teams en centraal geregelde faciliteiten zoals telefonische en online bereikbaarheid. 
Plan nu een kennismakingsgesprek
Eugene de Zwart-Storm

Optimum Clinics

Als jong kind droomde ik er al van dokter te worden, mensen helpen, bijdragen aan de maatschappij. Op mijn dertiende kwam ik zelf in aanraking met dokters door een ongeluk met vuurwerk. Mijn rechter hand was ernstig beschadigd en ik schaamde me diep voor die stommiteit. Door het uitstekende werk en inspanning de plastisch chirurg destijds herstelde mijn zelfvertrouwen. Vanaf dat moment wist ik dat ik mijn leven lang mensen het cadeau van zelfvertrouwen wilde geven. 


Deze drijfveer werd  tijdens mijn basisopleiding opgemerkt door andere artsen die me kansen hebben gegeven om me breed te ontwikkelen. Maar ook om direct in opleiding te komen tot dermatoloog en te promoveren op Communicatie in huid. Ik ben daar erg dankbaar voor. In die periode, vanuit de positie als gekozen vertegenwoordiger van de arts-assistenten, als lid van de ondernemingsraad van het Maasticht Universitair Medisch Centrum heb ik het zorglandschap vanuit het oogpunt van bestuurder leren doorgronden. 

Het werd me glashelder dat in een ziekenhuis (complexe organisaties) veel inefficiëntie zit en het is een hele uitdaging om met zoveel belanghebbenden veranderingen door te voeren. Ik merkte dat ik als arts zeer beperkte invloed heb op de organisatie van de zorg. Dat frustreerde en ging ten koste van mijn werkplezier. Het werd me duidelijk dat het patiëntenbelang, haar benadering en daarmee de kwaliteit van zorg onbedoeld onder druk komen te staan. Een ander niet onbelangrijk effect is dat zorg daardoor duurder is. Dit heeft mij overtuigd dat door zorg anders te organiseren veel voordelen te behalen zijn. 


Vanuit deze gedachte is Optimum Clinics ontstaan. We zijn een compacte organisatie met korte lijnen, zonder (dure) managers. Ik wil als arts de vrijheid hebben om ideeën in het voordeel van patiënten uit te werken en uit te voeren. Invloed op de organisatie van zorg. Binnen Optimum Clinics werken medisch specialisten intensief samen om kwalitatief hoogwaardige  zorg op een slimme manier in te richten en aan te bieden dichtbij de patiënt. 


Optimum Clinics faciliteert praktijkmanagement; we helpen en ontzorgen medisch specialisten om hun eigen praktijk op te bouwen. Ik vindt het fantastisch om met gedreven artsen samen te werken. Er komen frisse vernieuwende ideeën naar voren die je als groep kunt realiseren. In het afgelopen jaar hebben met veel aandacht de organisatiestructuur uitgedacht om te borgen dat medisch specialisten invloed hebben op het bestuur van de organisatie.

Op de lange termijn beogen we een kostensparing te realiseren. Complexe patiënten met veel pathologie of hoog risico op complicaties horen thuis in het ziekenhuis, echter dat is een minderheid. Ik ben van mening dat hoog volume, laag complexe zorg niet in een ziekenhuis thuishoort. Patiënten kunnen voor eenvoudige zorgvragen terecht in eerstelijns centra (bijv. gezondheidscentrum), ingewikkelde behandelingen in een focus kliniek zoals onze locatie in Oosterbeek. Op deze manier houden we de zorg voor onze kinds-kinderen betaalbaar en beschikbaar.


Ik merk dat veel specialisten en huisartsen deze visie op een nieuwe manier van het leveren van zorg delen. Er staan de komende jaren veel ontwikkelingen in het voordeel van patiënten te gebeuren. Optimum Clinics is een organisatie die deze veranderingen wil faciliteren en versnellen. Slimme, betaalbare, kwalitatief hoogwaardige zorg dicht bij de patiënt, daar staan we voor.


We zijn met een aantal specialisten in gesprek om praktijken te starten. Inmiddels beschikken we over een sterk netwerk van samenwerkingspartners om behandelcentra te stichten waar de praktijk gevoerd kan worden. We hebben de ambitie om met 150 specialisten samen te werken. De plekken zijn beperkt.
Ik kijk met nieuwsgierigheid uit wat de toekomst ons brengt.


dr. Eugene de Zwart-Storm, oprichter en dermatoloog

Eigen praktijk starten? Ondernemen doen we samen

Laten we kennismaken