eczeem

Eczeem

Snelle, unieke en persoonlijke behandeling

Op deze pagina over eczeem vindt u meer informatie over:

Wat is eczeem?


Direct naar wat is 


 eczeem?

Wat is de oorzaak van eczeem? 

Direct naar oorzaak eczeem

Welke behandelingen zijn er tegen eczeem? 

Direct naar behandeling eczeem
wat is eczeem

Wat is eczeem? 

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid en wordt ook wel dermatitis genoemd. Eczeem is te herkennen aan een rode huid, rode bultjes, kleine blaasjes, geschilferde huid, gezwollen huid en/of korstjes. Welke reactie de huid precies geeft is afhankelijk van het stadium waarin het eczeem zich bevindt, de ernst van het eczeem en het soort eczeem.  

Eczeem kan zowel mild als ernstig van aard zijn en kan op alle leeftijden voorkomen. Het meest zien we het bij kinderen maar ook een behoorlijke groep volwassenen heeft last van eczeem. 

Het dagelijks leven kan flink beïnvloed worden door eczeem. Niet alleen omdat er schaamte is voor de ontstoken plekken maar ook door de jeuk die het met zich meebrengt. Jeuk kan allesoverheersend zijn. Door jeuk wordt slapen lastiger en is de concentratie voor school of werk minder. 

Er zijn verschillende soorten eczeem:

 • Atopisch eczeem
 • Constitutioneel eczeem
 • Contactallergisch eczeem (lees hier meer over contactallergie)
 • Eczeem rondom de ogen (lees hier ons blog over eczeem op oogleden)
 • Irritatief eczeem
 • Handeczeem
 • Seborrhoisch eczeem
 • Uitdrogingseczeem
 • Hypostatisch eczeem
 • Blaasjeseczeem
 • Nummulair eczeem
oorzaak eczeem

Wat is de oorzaak van eczeem?

Aan dit onderdeel wordt momenteel gewerkt

behandeling eczeem

Welke behandelingen zijn er tegen eczeem?

Er zijn ontzettend veel behandelingen, crèmes en middeltjes tegen eczeem. Alleen al bij de drogist is er een rij aan crèmes te vinden. Maar wat is nou de beste behandeling? 

Eczeem is onze specialisatie. Onze dermatoloog heeft jarenlange ervaring op het gebied van eczeem. Door deze ervaring heeft Optimum Clinics haar eigen unieke benadering in de behandeling van eczeem. 

Allereerst vindt er een uitgebreid consult plaats. Hierin wordt ruim de tijd genomen voor u of uw kind. Wij willen alles weten over de klachten maar u of uw kind ook leren kennen. Hierdoor kan er een behandelplan worden opgesteld die bij uw situatie past. Naast een breed scala aan behandelingen om de symptomen van eczeem te verzachten, hebben we een aantal extra diensten om u te helpen. 

Wij maken gebruik van extra uitgebreide allergietesten. Dit doen we zodat we uitlokkende factoren goed kunnen opsporen. Soms is eczeem op die manier namelijk te voorkomen.

Controleconsulten en begeleiding kunnen via beeldconsult. Zo hoeft u niet steeds naar de kliniek te komen en krijgt u de juiste begeleiding vanuit uw eigen huis. 

Tot slot heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van coaching en onze eigen eczeemschool. De beste behandeling voor eczeem kan best wat ingewikkeld zijn. Want welke crème gebruikt u nu wanneer en op welke manier kunt u uw kind het beste insmeren. Met coaching helpen we u hiermee en door middel van onze eczeemschool leren ouders meer over eczeem en hoe ze hun kind het beste kunnen behandelen. 

Meest gestelde vragen over eczeem

                   

Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Het geeft symptomen als roodheid, uitslag, jeuk, branderig, schilfering en korstjes.

Is eczeem besmettelijk?

Nee, eczeem is absoluut niet besmettelijk. Het wordt niet veroorzaakt door een bacterie, virus of schimmel en kan niet worden overgedragen aan een ander mens of dier.

Is eczeem een schimmel?

Nee, eczeem is geen schimmel. De symptomen van eczeem en van een schimmelinfectie kunnen wel veel op elkaar lijken.

Kun je genezen van eczeem?

Nee, eczeem kun je niet genezen. Wel kun je eczeem onder controle krijgen en houden. Met de juiste behandeling kunnen de klachten van eczeem sterk verminderen en zelfs verdwijnen. Er blijft echter altijd een kans dat eczeem weer "opvlamt"

Is eczeem erfelijk?

Eczeem kan erfelijk zijn. Bij constitutioneel of atopisch eczeem is er bijvoorbeeld sprake van een erfelijke aanleg.
Een erfelijke factor betekent niet vanzelf dat er ook klachten ontstaan. En bij klachten van eczeem is het ook niet vanzelfsprekend dat er een erfelijke factor aanwezig is.

Is eczeem gevaarlijk?

Eczeem is niet gevaarlijk. Het is niet levensbedreigend. Eczeem kan wel een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk om bij klachten van eczeem een arts te bezoeken en de juiste behandeling te starten.

Is eczeem chronisch?

Ja, eczeem is een chronische huidaandoening. De ernst van de klachten kan zeer sterk verschillen per persoon maar ook per moment.
Tegenwoordig zijn er goede behandelingen waarmee het mogelijk is om eczeem grotendeels onder controle te krijgen en te houden.

Hoe kom je zo snel mogelijk van eczeem af?

Dat is zeer verschillend. De behandeling van eczeem is namelijk maatwerk en kan zeer sterk verschillen van persoon tot persoon.
Om zo snel mogelijk van de klachten van eczeem af te komen of sterk te verminderen is het altijd raadzaam om een medisch specialist te bezoeken.

Kan eczeem vanzelf overgaan of verdwijnen?

Eczeem is een chronische aandoening en kan niet overgaan. De klachten van eczeem kunnen echter wel verdwijnen. Ook kunnen de klachten vanzelf verdwijnen.
Of een behandeling nodig is, is afhankelijk van hoe lang de klachten bestaan, of deze terugkerend zijn en welke invloed deze hebben op het leven de patiënt.

Hoe lang duurt het voor eczeem weg is?

Dit is heel verschillend. De een heeft een paar dagen last van de klachten van eczeem en de ander lijkt er maar moeilijk vanaf te komen.
Bij langdurige klachten kan een behandeling van een medisch specialist helpen om de klachten sneller te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

                 

Geen wachtlijst

Geen wachtlijst

U kunt bij ons binnen een paar dagen al terecht voor een afspraak. Zo kunt u snel de juiste behandeling tegen eczeem starten.

dr. E.A. de Zwart-Storm

Persoonlijke benadering

Altijd hetzelfde vertrouwde aanspreekpunt. Zo leren we u goed kennen. Indien nodig stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. 

Gehoorproblemen

Tijd en aandacht

Eczeem kan ontzettend vervelend zijn. Wij nemen de tijd om goed naar uw klachten te luisteren. Ook nemen wij de tijd voor een duidelijke uitleg en het beantwoorden van uw vragen.

KNO arts Nijmegen

Korte lijnen

Onze arts heeft direct contact met uw huisarts. Uw huisarts is daardoor goed op de hoogte van wat wij met u besproken hebben. 

KNO arts Nijmegen

Dichtbij

Wij staan letterlijk dicht bij u. Doordat wij regionaal samenwerken kunnen wij u helpen in uw eigen vertrouwde omgeving. 

KNO arts Nijmegen

Vergoede zorg

Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar (uitgezonderd het eigen risico)

Ik ben verwezen door mijn huisarts, wat nu?

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar Optimum Clinics om uw klachten te laten onderzoeken. 

In de meeste gevallen hebben wij deze verwijzing digitaal ontvangen en nemen wij contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of bel ons op 085-1302796

Wilt u weten welke behandelingsmogelijkheden er zijn?

Eugene de Zwart-Storm

Dermatologie bij Optimum Clinics

Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum. Kleinschaligheid, persoonlijke benadering, hoge kwaliteit en geen wachtlijsten kenmerken onze werkwijze. 

Wilt u meer weten over Optimum Clinics?