Spataderen Denekamp Twente

SPATADEREN

Experts in de behandeling van spataderen

Korte wachttijden

15 jaar

Ervaring met spatader behandelingen

700+

Effectieve procedures per jaar

< 2 weken

Binnen twee weken geholpen
Helder behandelplan

Helder behandelplan

Zekerheid over wat er aan de hand is. Altijd vooraf medische analyse en duplex onderzoek.
Volledig vergoed

Volledig vergoed

Met een verwijzing van de huisarts is een medische analyse inclusief duplex onderzoek vergoed door uw zorgverzekeraar.
Moderne technieken

Moderne technieken

Alle technieken in huis; endoveneuze laserbehandeling, wegspuiten, FOAM sclerotherapie, (Muller) operatie.
Ervaren specialisten

Ervaren specialisten

Onze medici zijn experts in het behandelen van spataderen en hebben voor elk been een passende oplossing.
Direct weer aan de slag

Direct aan de slag

Door onze minimaal invasieve laserbehandeling kunt u vaak dezelfde dag weer aan het werk.
Endoveneuze laser

Endoveneuze laser

Een laserbehandeling (EVLT) is veiliger dan een strip operatie (strippen). En het geeft betere lange termijn resultaten.
Spatader experts

Spatader experts

Het veilig en effectief behandelen van spataderen is onze expertise. Onze patiënt reviews zijn daar het bewijs van.
Nazorg garantie

Nazorg garantie

Wees verzekerd van de best mogelijke nazorg na de behandeling. Altijd check op effectiviteit en veiligheid.
Onbezorgd bewegen

Onbezorgd bewegen

Klachten sluipen er in de loop van de tijd is. Neem afscheid van pijn, krampen, onrustige of vermoeide benen.
Optimum Clinics Oosterbeek

Experts in het behandelen van spataderen

De medisch specialisten van Optimum Clinics zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van spataderen. Spatader klachten zoals vermoeidheid, krampen, vocht, zware en onrustige benen sluipen er langzaam in. Dat betekent dat veel patiënten onnodig lang met vaatproblematiek blijven lopen met alle gevolgen van dien...

Of het nu gaat om ontsierende vaatjes of om grote spataderen die voor eczeem, pijn of een mierend gevoel zorgen, u bent snel en goed geholpen in hét spatader centrum van Gelderland. 

Wij gaan zorgvuldig te werk. Spataderen liggen meestal dieper verborgen in het been. Daarom is het belangrijk om eerst een echo-duplex onderzoek uit te voeren en een behandelplan op te stellen. 

Een professionele behandeling door een dermatoloog van onze kliniek nabij Arnhem is de beste manier om uw vaataandoening te bestrijden. Onze dermatoloog heeft de expertise en de juiste moderne apparatuur in huis om u effectief en prettig te helpen uw benen gezond te maken.

Ik ben zeer tevreden en dankbaar. Vanaf het begin adequaat geïnformeerd, vriendelijk ontvangen voelde me veilig en na de behandeling van spataderen aan een been meteen van de pijn af. 
Nicole

Nicole van der Horst

Heel bekwame, empathische, goed luisterende zorgverlener. Zijn lange ervaring voegt ook nog extra waarde aan zijn integere competenties en kwaliteiten en stelt je gerust. Mijn moeder is met succes bij hem behandeld. Heel tevreden... 
Hennie
Hennie Kikkert
Dr. de Zwart- Storm heeft mij uitermate goed geholpen. Bij aankomst werd ik zeer vriendelijk ontvangen door de receptioniste en daarnaast de dermatoloog zelf. Er wordt naar je geluisterd en daarnaast wordt er secuur werk geleverd. Meneer heeft erg veel kennis en weet zijn kennis goed te vertalen naar een leek. Ik kan Optimum Clinics zeker aanbevelen bij andere mensen! 
mw, van der Vegt

mw. van der Vegt

Voordelen van behandeling bij Optimum Clinics

Hoe kan ik spataderen laten verwijderen?

Onbezorgd bewegen

Staan en wandelen zonder kramp

Wilt u zorgeloos kunnen genieten van activiteiten? Bij zitten of lang staan en na een wandeling kunnen vermoeidheid en krampen ontstaan als gevolg van spataderen in de benen. Een effectieve spatader-behandeling bij Optimum Clinics kan het verschil voor u maken, waardoor u weer de hele dag kan staan en zitten zonder die vervelende symptomen.... en u weer kunt genieten van de heerlijke wandeling in de natuur.
Meer over spatadersymptomen
Direct weer aan het werk

Direct weer aan het werk

Wilt u zo veel mogelijk vakantiedagen voor de vakantie bewaren? Door onze minimaal invasieve technieken kunt u vaak dezelfde dag weer aan het werk. Er zijn wel eens andere tijden geweest. Met de verouderde strip methode werd een spatader met hulp van een draad uit het been getrokken. Hierdoor ontstonden regelmatig complicaties en hadden patiënten vaak twee weken hersteltijd nodig. Gelukkig voor u behoort dat tot de verleden tijd. Bij Optimum Clinics maken we bij voorkeur gebruik van moderne lasertechniek of echogeleide-schuimbehandeling voor behandeling van middelgrote en grote spataderen.

Meer over behandeltechnieken
Tarieven spataderbehandelingen

Volledig vergoed

Met een verwijzing van uw huisarts wordt het consult en het echo-duplex onderzoek volledig vergoed. Aan de vergoeding van spataderbehandelingen zijn landelijk geldende spelregels gebonden. Onder bepaalde voorwaarden komen sommige behandelingen voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking. Tijdens het consult zal uw arts dit met u bespreken. U weet dus altijd van tevoren en exact waar u aan toe bent.

Bekijk de tarieven van onze dienstverlening
Nazorg garantie

Nazorg garantie

Wat betekent dat, goed geholpen? Bij Optimum Clinics behandelen we spataderen met verschillende minimaal invasieve technieken. Niet alleen een uitstekende behandeling is voor belangrijk, maar ook de garantie van een goede nazorg. Na een behandeling wordt u altijd persoonlijk door de medisch specialist terug gezien om zeker te zijn van de resultaten. Wanneer u onverhoopt tussentijds vragen heeft staat ons personeel voor u klaar. Voor spoedgevallen zijn wij 24/7 bereikbaar. 
Het hele proces viel reuze mee. Ik had veel spataderen, maar nu niet meer. De benen voelen veel beter aan. De laserbehandeling voor spataderen is goed verlopen. Het was geen makkelijke ingreep, ik heb er niks van gevoeld.  
mw te Grotenhuis

mw. te Grotenhuis

Zeer tevreden over de behandeling. Ik ben heel erg goed geholpen met mijn klachten. Ik kan alweer twee uur lopen zonder vermoeidheid of krampen.
mw. Betting
mw. Betting
Mijn been wordt na de laserbehandeling niet meer dik. Ook voelt het been niet meer zo zwaar en vermoeid aan. Erg fijn. De behandeling is reuze meegevallen. Kan het iedereen met spataderklachten aanraden. 
mw. Zweerink

mw. Zweerink

Welkom bij Optimum Clinics

eigen bijdrage

Volledig vergoed

Behandeltraject Spataderen

 • Wil je mooie benen zonder vermoeidheid en krampen?
 • Wil je afscheid nemen van die spataders?
 • Wil je een zorgvuldig opgesteld behandelplan?
 • Ben je klaar voor een behandeling die werkt?
 • Wil jij gezien worden door een arts die wel tijd voor je heeft?
Dan is dit het meest complete kliniek die je tegen zult komen. Je profiteert van 10jaar ervaring van onze experts in het effectief diagnosticeren en behandelen van spataderen.

Ontdek hoe spataderen ontstaan en welke gevolgen ze hebben

Spataderen verstoren de bloedsomloop en veroorzaken een ontstekingsreactie in en rond het aangetaste vat. Dat veroorzaakt klachten van pijn, vermoeidheid, het gevoel van zware benen en nachtelijke krampen. Na verloop van tijd houdt je been vocht vast en ontstaan er verkleuringen of eczeem. Wanneer er langdurig ontsteking op een plaats is, bijvoorbeeld rond de enkel kunnen er ook beenzweren (veneuze ulcera) ontstaan.

Wat leert u in deze sectie?

 • Wat zijn spataderen
 • Hoe ontstaan spataderen
 • Verschillende soorten spataderen
 • Waarom het belangrijk is spataderen te behandelen
 • Hoe je spataderen opspoort
Illustratie spatader

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn kronkelig verlopende en verwijde aderen die meestal vlak onder de huid van de benen lopen. Dat is niet altijd het geval. Ze kunnen ook dieper verborgen in het been zitten, zelfs in de spieren. 

Wanneer het hart pompt wordt bloed naar het puntje van de teen gestuwd. Echter het bloed moet ook weer terug en dat gaat niet vanzelf. In het been zitten drie spierpompen; voetzool, kuit en bovenbeen. Aders lopen door de spieren. Bij elke beweging wordt bloed omhoog gestuwd. In de aders zitten klepjes die voorkomen dat het bloed door de zwaartekracht weer naar beneden stroomt. Wanneer de klepjes niet goed functioneren spreken we over spataderen. Het bloed stroomt dan niet meer goed terug zoals op de afbeelding te zien is.


Spataderen behandelen

Hoe ontstaan spataderen?

De aanleg voor spataderen is genetisch bepaald, net als de kleur van ogen of haar. Aders bestaan uit verschillende bouwstenen/ componenten. Wanneer een of meerdere bouwstenen door een genetische mutatie zwak is/ zijn zullen de aders die ervan gemaakt worden die zwakte ook hebben. Ze hebben de kans om op termijn een spatader te worden wanneer er langere periode meer druk op komt te staan. Risicofactoren zijn: 

 • beroep waarbij je lang staat of zit
 • zwangerschap
 • overgewicht
 • trombose
 • leeftijd


Soorten spataders

Welke soorten spataderen?

De kleinste ontsierende spatadertjes zijn de berkentakjes, ook wel 'besenreiser' varices genoemd. Deze kunnen branderigheid en pijnklachten geven, maar zijn vaak symptoomloos. De berkentakjes verzamelen zich in reticulaire vaten. Dit zijn net iets grotere blauw/ groen doorschemerende spatadertjes. Wanneer iemand een hele lichte huid heeft kun je ze zien en herkennen aan het honingraad patroon. De reticulaire vaten verzamelen naar de diepere en verborgen stamaders dieper in het been. Daarvan lopen er vijf in het been en deze zijn met het blote oog niet zichtbaar.We spreken daarom ook wel eens over verborgen spataders. Deze aders worden een spatader wanneer de klepjes niet goed meer functioneren. Soms ontstaan vanuit de stamaders zijtakken die klachten kunnen geven. De stamaders verzamelen naar de diepe beenader die het bloed naar de buik terug voert. In de diepe beenader kan trombose ontstaan, gelukkig zien we dat zelden.

Spataderen behandelen

Waarom is het belangrijk om spataderen te behandelen?

Wanneer spataderen onbehandeld blijven kan er een domino effect optreden en er kunnen complicaties ontstaan. Niet alleen verhoogt de aanwezigheid van een spatader het risico op ontstaan van meer spataders, het veroorzaakt ook klachten. Veel kan voorkomen worden door vroegtijdig te behandelen.

Het spatader domino-effect

Dieper gelegen spataderen geven klachten zoals nachtelijke krampen, onrustige benen en een zwaar gevoel. Bij dit soort symptomen stellen wij in de praktijk vast dat de bloedsomloop verstoord is door niet goed functionerende kleppen in de aders. We spreken dan van een spatader of refluxziekte. Door de verstoorde bloedsomloop hoopt er vocht op in de benen, oedeem genaamd. Dit gaat vrijwel altijd gepaard met een ontstekingsreactie. Dit is geen infectie met bacteriën. Door deze reactie ontstaat er een donkere verkleuring van de benen en in combinatie met vocht kan er ook jeuk en eczeem ontstaan. We noemen dat hypostatisch eczeem. Vaak zien we dat mensen hun been op een lullige manier stoten aan een trap of tafelpoot en als gevolg ontstaat er een wond aan het been die niet geneest en in korte tijd uitgroeit tot een beenzweer, ook wel veneus ulcus genoemd. Wanneer de beenzweer geneest blijft er een witte verlittekening achter (atrofie blanche). 

Echoduplex onderzoek

Hoe spoor je spataderen op?

Om spataderen op te sporen is het nodig om de kleppen in de stamaders en zijtakken te testen. Dit kan geheel pijnloos door het uitvoeren van een echo-duplex onderzoek. Met het echo apparaat worden de verborgen aders in beeld gebracht. De arts zal zachtjes in het been knijpen om de spierpomp te activeren en kan zo zichtbaar maken of de kleppen in de aderen goed functioneren. 

Aan de hand van het echo-duplex onderzoek en het lichamelijk onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Het kan zijn dat er meerdere behandelingen, of een combinatie van behandelingen nodig zijn.

Wilt u weten of er bij u sprake is van (verborgen) spataderen?

Afspraak maken 

Ontdek onze meest effectieve behandel technieken

Elke soort spatader, afhankelijk van de grootte en locatie heeft zijn eigen meest effectieve behandelmethode. We lichten hier de vier meest gebruikte behandelmethoden toe. 

Voordelen sclerocompressietherapie

 • Vrijwel pijnloos
 • Geen verdoving
 • Mooie resultaten

Berkentakjes laten zich het beste behandelen door sclerocompressietherapie. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid vloeistof in het vaatje gespoten, waardoor de binnenkant van het vat irriteert en het vaatje verkleeft. Na de behandeling is het bevordelijk om een tijdje een steunkous (compressie) te dragen om het verkleven te bevorderen.

Sclerocompressietherapie

Sclerocompressietherapie voor berkentakjes

Uitstekend geschikt voor kleine ontsierende spataderen en berkentakjes
Spataderen veilig verwijderen door een oplossende vloeistof

Voordelen Müller techniek voor verwijderen van spataderen

 • Cosmetisch mooie resultaten
 • Plaatselijke verdoving
 • Poliklinische ingreep: dezelfde dag naar huis

De Müller behandeling voor is zeer geschikt voor grotere kronkelige spataderen die aan de oppervlakte liggen. Hierbij worden kleine prikgaatjes gemaakt langs het vat en met een klein haakje wordt het vat in delen verwijderd. Na de behandeling krijgen patiënten gedurende een week een drukverband en kunt u direct naar huis. Deze operatieve ingreep vindt plaats onder lokale verdoving en geeft cosmetisch zeer goede resultaten. Ook zijn de klachten meteen verdwenen.

Flebectomie volgens Müller

Phlebectomie van Muller

Perfect voor grote kronkelige oppervlakkige spataderen

Operatietechniek voor het plaatselijk verwijderen van spataderen

Voordelen echogeleide sclerocompressietherapie

 • Het schuim werkt goed in op de vaatwand
 • Geen verdoving nodig
 • Vrijwel pijnloos
 • Effectief voor middelgrote spataderen

Middelgrote en kronkelige spataderen laten zich het beste behandelen door echogeleide sclerocompressietherapie. Ook wel de schuimtechniek genoemd. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid vloeistof opgeklopt tot schuim en in de onder echogeleide met precisie in de ader geïnjecteerd, waardoor de binnenkant van het vat irriteert en de ader verkleeft. Na de behandeling is het belangrijk om een tijdje een steunkous (compressie) te dragen om het verkleven te bevorderen.

Echogeleide sclero-compressietherapie

Echogeleide sclerocompressietherapie

De behandeling voor middelgrote- en kronkelige, dieper liggende spataders

Precisiebehandeling door echogeleide injectie met een oplossende schuim vloeistof

Voordelen endoveneuze lasertherapie (EVLT)

 • Uitstekende lange termijnresultaten
 • Veiliger in vergelijking met strip-operatie
 • Poliklinisch: dezelfde dag naar huis
 • Ingreep onder plaatselijke verdoving
 • Vrijwel pijnloos

De rechte en dieper gelegen spataderen zijn uitermate geschikt om met endoveneuze laser te behandelen. Hierbij wordt door een klein prikgaatje een laserdraad in de spatader gebracht en opgeschoven. Rondom het vat wordt op enkele polaatsen verdovingsvloeistof geïnjecteerd dat meteen als koelvloeistof werkt voor de laserbehandeling. Door de laser wordt het vat van binnen uit met licht verschrompeld. Patiënten herstellen snel en kunnen vaak de volgende dag weer aan het werk.

Endoveneuze lasertherapie (EVLT)

Endoveneuze laser

Beste ingreep voor grote verborgen spataderen

Spataderen effectief verschrompelen door laserlicht

Het hele proces viel reuze mee. Ik had veel spataderen, maar nu niet meer. De benen voelen veel beter aan. De laserbehandeling voor spataderen is goed verlopen. Het was geen makkelijke ingreep, ik heb er niks van gevoeld.  
mw te Grotenhuis

mw. te Grotenhuis

Zeer tevreden over de behandeling. Ik ben heel erg goed geholpen met mijn klachten. Ik kan alweer twee uur lopen zonder vermoeidheid of krampen.
mw. Betting
mw. Betting
Mijn been wordt na de laserbehandeling niet meer dik. Ook voelt het been niet meer zo zwaar en vermoeid aan. Erg fijn. De behandeling is reuze meegevallen. Kan het iedereen met spataderklachten aanraden. 
mw. Zweerink

mw. Zweerink

Zet nu de eerste stap naar gezonde benen!

Afspraak maken

Tarieven van diagnostiek en spataderbehandelingen

Echoduplex onderzoek

Consult met echo-duplex analyse verzekerd 

 • Volledig vergoed door zorgverzekeraar
 • Verwijzing van uw huisarts is noodzakelijk voor vergoeding.
Echoduplex onderzoek

Consult met echo-duplex analyse onverzekerd 

 •  € 350,-
Sclerocompressietherapie voor berkentakjes

Sclerocompressietherapie

 •  € 195,- 
 • Inclusief steunkousen
 • prijs is per been, per behandeling. Soms zijn meerdere behandelingen nodig.
Phlebectomie van Muller

Flebectomie volgens Muller

 •  € 825,-
 • prijs is per been, per behandeling. Soms zijn meerdere behandelingen nodig.
Endoveneuze laser

Endoveneuze laserbehandeling

 • Volledig vergoed (exclusief het wettelijk verplichte eigen risico)
Phlebectomie van Muller

Vraag uw consult met duplex onderzoek aan.

    
     

Veel gestelde vragen

FAQ spataderen

Kan ik spataderen behandelen tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap voeren we geen spataderbehandelingen uit. Wel adviseren we bij een genetische aanleg om compressie kousen te dragen tijdens de zwangerschap. Zes maanden na de bevalling kan het echoduplex onderzoek worden uitgevoerd en kan eventuele behandeling veilig plaatsvinden.

Is het verwijderen van spataderen pijnlijk?

Nee, een spataderbehandeling is in principe niet pijnlijk. Afhankelijk van welke methode wordt gebruikt, krijgt u plaatselijk een verdoving toegediend.

Wat zijn de oorzaken van spataderen?

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Hoe kan ik spataderen laten behandelen?

Hoe lang is de herstelperiode na een spataderingreep?

Wat zijn spataderen?

Hoe kan ik spataderen zelf voorkomen?