Brokgevoel in de keel

Brok in de keel 

Snel duidelijkheid over de oorzaak 

Heeft u het gevoel dat er een brok in uw keel zit?

Dit is een veelgehoorde klacht voor onze KNO-arts. Mensen zijn vaak behoorlijk ongerust wanneer zij met deze klachten ons spreekuur bezoeken maar over het algemeen is het gevoel van een brok in de keel een onschuldig probleem. Bij Optimum Clinics Nijmegen kunt u snel terecht en zo ook snel van die vervelende onzekerheid af zijn. Neemt u contact met ons op voor vragen of het maken van een afspraak op korte termijn. 

Hieronder vindt u meer informatie over een brokgevoel in de keel zoals veel voorkomende klachten, mogelijke behandelingen en tips. 

brok in de keel gevoel brokgevoel keel stress

Veel voorkomende klachten

Een brokgevoel in de keel is vaak lastig te omschrijven. Helemaal wanneer het toch anders voelt dan alleen het gevoel of er iets in uw keel zit. Klachten die wij vaak terughoren:

 • Het gevoel dat er een korreltje in de keel zit
 • Een slijmprop in de keel die niet (goed) kan worden weggeslikt
 • Een branderig gevoel in de keel
 • Steeds schrapen, kuchen of juist heel vaak slikken
 • Een geïrriteerde keel
onderzoek brok in de keel

Onderzoek en diagnose

Veel mensen met een brokgevoel in de keel maken zich zorgen. Onnodig omdat een brokgevoel in de keel meestal onschuldig is en in veel gevallen wordt veroorzaakt door stress. Daarom is het wel belangrijk dat u er niet mee blijft rondlopen en de klachten laat onderzoeken. 

Onderzoek om een juiste diagnose te kunnen stellen bestaat uit op de eerste plaats uit het stellen van vragen. Op die manier kan de KNO-arts een beeld vormen of en welk aanvullend onderzoek nodig is.

Meestal zal de arts ook even in uw keel willen kijken. Dit wordt gedaan door middel van een videoscoop. U moet hierbij uw tong uitsteken, een aantal stemgeluiden maken en/of slikken. De KNO-arts kan zo goed in uw keel kijken en onder andere de functie van de stembanden beoordelen. Wanneer u wilt, kunt u zelf op het beeldscherm meekijken. 

Afhankelijk van een mogelijke diagnose zijn er nog tal van onderzoeken. Bij vermoeden op bijvoorbeeld allergie zal er een allergietest worden gedaan en wanneer er een vermoeden bestaat dat het aan het stemgebruik ligt dan zal er logopedisch onderzoek gedaan worden. 

brokgevoel

Oorzaken

Meestal is een brokgevoel in de keel onschuldig en in veel gevallen verdwijnen de klachten zelfs vanzelf na geruststelling van de arts dat er niets afwijkends is. 

Oorzaken van een onschuldig brokgevoel kunnen zijn:

 • Stress: spanningen kunnen zich op verschillende manieren uiten. Bij sommige mensen zal dit naar voren komen in gedrag en anderen krijgen er hoofdpijn of rugpijn van. Ook een brokgevoel in de keel kan een uiting zijn van spanning of stress. 
 • Slijmgevoel: ongemerkt slikt u iedere dag veel slijm door die de neus produceert. Samen met speeksel gaat het hierbij om ongeveer een liter per dag. Wanneer u zich heel bewust bent van het doorslikken hiervan dan kan het zijn dat u dit als een brokgevoel ervaart. 
 • Spierspanning: Tijdens het slikken maar ook tijdens kuchen of schrapen worden bepaalde hals- en keelspieren aangespannen. Wanneer deze spieren gespannen blijven dan kunt u een brokgevoel ervaren.


We zien het niet vaak maar een brokgevoel kan ook worden veroorzaakt door een lichamelijke afwijking. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Allergie: een brokgevoel waarbij vaak ook een jeukend of schraal gevoel wordt ervaren kan duiden op een allergie.
 • Vergrote tongamandel: Een tongamandel kan vergroot zijn of chronisch ontstoken. Dit kan een brokgevoel geven. Daarnaast worden meestal ook klachten als koorts, keelpijn en een vieze smaak ervaren.
 • Keelkanker: Dit is zeer zeldzaam al maken veel mensen zich hier zorgen over. Naast het brokgevoel horen hier klachten als moeite met eten, stemverandering, oorpijn en gewichtsverlies bij. Bij een vermoeden hierop zal de KNO-arts snel handelen
slaapapneu en snurken nijmegen

Behandeling

Een brokgevoel is in de meeste gevallen onschuldig en verdwijnt vaak vanzelf weer na geruststelling van de arts. Wanneer dit niet het geval is, is een behandeling geheel afhankelijk van de oorzaak van het brokgevoel. 

Zo kan de KNO-arts u bijvoorbeeld adviseren om ontspanningsoefeningen te gaan doen, u medicatie voorschrijven voor een allergie of u doorverwijzen naar een logopedist.

Wanneer u vragen heeft over mogelijke behandelingen kunt u contact met ons opnemen. 


Wilt u meer weten over een brokgevoel in de keel? 

Wij beantwoorden graag al uw vragen. Dat doen wij op een manier die u prettig vindt. U kunt zelf verder lezen over brokgevoel in de keel op de volgende websites:

www.kno.nl

www.mlds.nl

Ook kunt u op verschillende manieren contact met ons opnemen. Druk dan op de button "neem contact op". 
Geen wachtlijst

Geen wachtlijst

U kunt bij ons binnen een paar dagen al terecht voor een afspraak. Zo heeft u snel zekerheid over de oorzaak  van het brokgevoel in uw keel.

KNO arts Nijmegen

Persoonlijke benadering

Altijd hetzelfde vertrouwde aanspreekpunt. Zo leren we u goed kennen. Indien nodig stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. 

Gehoorproblemen

Tijd en aandacht

Een brokgevoel in de keel kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Wij nemen de tijd om goed naar uw klachten te luisteren. Ook nemen wij de tijd voor een duidelijke uitleg en het beantwoorden van uw vragen.

KNO arts Nijmegen

Korte lijnen

Onze arts heeft direct contact met uw huisarts. Uw huisarts is daardoor goed op de hoogte van wat wij met u besproken hebben. 

KNO arts Nijmegen

Dichtbij

Wij staan letterlijk dicht bij u. Doordat wij regionaal samenwerken kunnen wij u helpen in uw eigen vertrouwde omgeving. 

KNO arts Nijmegen

Vergoede zorg

Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar (uitgezonderd het eigen risico)

Ik ben verwezen door mijn huisarts, wat nu?

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar Optimum Clinics om uw klachten te laten onderzoeken. 

In de meeste gevallen hebben wij deze verwijzing digitaal ontvangen en nemen wij contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of bel ons op 085-1302796

Tevreden patiënten, daar doen wij het voor

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

KNO arts Nijmegen
>>>

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

Gehoorverlies slechthorendheid gehoorschade hoortesten
>>>

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

eten in de keel slikproblemen slikklachten
>>>

Wilt u weten waar uw brokgevoel in de keel door wordt veroorzaakt?

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

....

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

....

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

....
KNO arts Nijmegen

KNO bij Optimum Clinics

Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum. Kleinschaligheid, persoonlijke benadering, hoge kwaliteit en geen wachtlijsten kenmerken onze werkwijze. 

Wilt u meer weten over Optimum Clinics Nijmegen?