spataderen en zwangerschap

Spataderen en zwangerschap

Heb ik meer kans op spataderen bij een zwangerschap?

Ja, zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van spataderen. Ook kunnen al bestaande spataderen verergeren tijdens een zwangerschap.

spataderen en zwangerschap

Spataderen en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op het ontwikkelen of verergeren van spataderen. 

Zwangerschapshormonen maken de wanden van de vaten weker en daardoor minder sterk. Ook is de hoeveelheid bloed tijdens de zwangerschap in een lichaam groter. Tot slot is er nog de baarmoeder die steeds groter wordt en een baby die steeds meer ruimte in beslag neemt. Hierdoor kan het bloed steeds moeilijker worden rondgepompt. 


Wilt u meer weten over wat spataderen precies zijn en hoe ze ontstaan? Lees dan verder op onze informatiepagina over spataderen

Spataderen Denekamp Twente

Spataderen tijdens de zwangerschap voorkomen

Helaas zijn spataderen niet altijd te voorkomen. Toch zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden om de kans op spataderen te verminderen.

  • Draag steunkousen (tot een aantal maanden na de bevalling)
  • Probeer niet te lang te staan of te zitten
  • Blijf in beweging; wandel en doe oefeningen
  • Leg bij het liggen iets onder de benen, zoals een kussen, om de terugstroom van het bloed te bevorderen
wat zijn spataderen?

Spataderen tijdens de zwangerschap behandelen

Er wordt vaak geadviseerd om tijdens een zwangerschap niet te behandelen. In het geval van spataderen is het juist wel aan te raden om een behandeling te starten. Spataderen kunnen namelijk zorgen voor een domino-effect. Wanneer spataderen niet worden behandeld, kunnen ze ernstiger worden maar er ook voor zorgen dat er meer spataderen ontstaan. Wanneer een behandeling tijdig wordt gestart is het resultaat vaak beter en de kans op complicaties kleiner. 

Optimum Clinics Oosterbeek

Spataderen verwijderen bij Optimum Clinics

Wilt u uw spataderen laten verwijderen? Dan bent u bij Optimum Clinics in Oosterbeek, nabij Arnhem, aan het juiste adres. Wij zijn expert op het gebied van spataderen.

  • Gespecialiseerde focuskliniek: Wij richten ons volledig op flebologie, dermatologie, gynaecologie en KNO.
  • Deskundige behandelaar: Zowel intake als ingreep worden uitgevoerd door onze speciaal opgeleide physisian assistant.
  • Nooit lang wachten op een consult of behandeling:Vaak kunt u binnen enkele dagen al terecht voor zowel intake als ingreep.
  • Aandacht en kwaliteit: Wij nemen ruim de tijd voor u en tijdens het gehele behandelproces wordt u behandeld door dezelfde behandelaar.
  • 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen: Ook hebben we achterwachtregelingen met grote ziekenhuizen in de buurt zoals Rijnstate en het Radboud UMC. 

Spataderen na de zwangerschap? Laat uw benen beoordelen en maak een afspraak voor een vrijblijvend consult