snurken en slaapapneu nijmegen

Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Snel en goed geholpen bij snurken en slaapapneu in Nijmegen

Op deze informatiepagina over OSAS vindt u meer informatie over: 

Wat is OSAS? Welke klachten horen bij OSAS? Hoe wordt de diagnose gesteld?

Direct naar wat is OSAS?

Algemene leefregels bij OSAS
Direct naarleefregels

Behandelings- mogelijkheden bij OSASDirect naar behandelings- mogelijkheden


Slaaponderzoek Nijmegen
Direct naar Nijmegen

Obstructief SlaapApneu Syndroom oftewel OSAS, wat is dat?

Wanneer u tijdens uw slaap af en toe stopt met ademhalen dan kan het zijn dat u last heeft van slaapapneu. Deze adempauzes kunnen optreden doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen. Weke delen in de keel en de tong kunnen hierdoor de ademhaling blokkeren. 

Door de adempauzes kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen. Gebeurt dit meer dan 5 tot 10 keer dan is de kwaliteit van slaap verstoord en kunt u daar hinder van ondervinden. 


Welke klachten kunnen voorkomen bij OSAS?

Klachten van Obstructief Slaapapneu Syndroom zijn zowel gekoppeld aan de aandoening zelf als aan de verslechterde slaap die hier door wordt veroorzaakt.

 • Snurken
 • Onrustige slaap 
 • Wakker schrikken waarbij u een verstikkend gevoel heeft
 • Ochtendhoofdpijn
 • Geheugenstoornissen
 • Vermoeidheid of slaperigheid
 • Gewichtstoename
 • Nachtelijk zweten
 • Verhoogde bloeddruk
 • Lager libido of impotentie
 • Prikkelbaarheid
 • Vaak plassen in de nacht
 • Depressiviteit
 • Verminderde concentratie


Hoe wordt de diagnose gesteld bij Optimum Clinics Nijmegen?

Om te kijken of er sprake is van OSAS of iets anders en om te kijken welke behandeling het beste bij u past is er onderzoek nodig. U komt hiervoor bij onze KNO-arts. Allereerst zal onze KNO-arts u een aantal vragen stellen en bespreken wat precies uw klachten zijn. Er wordt gekeken of de neus en de mondkeelholte voldoende open zijn. Hiervoor gebruiken we een videoscoop. Als u wilt, kunt u meekijken.

Het slaaponderzoek vindt thuis plaats. U krijgt van ons (meestal direct) een apparaat (WatchPAT) mee waarmee we de kwaliteit van uw slaap kunnen meten. Deze WatchPat is heel eenvoudig te bevestigen voordat u gaat slapen. U schuift een hoes om uw vinger, plakt een sticker-elektrode op uw borst en doet het meet-horloge om uw pols. Bij dit onderzoek is geen borstband nodig. Een groot voordeel want deze borstband ervaren veel patienten als vervelend. 

WatchPat

WatchPAT is een van de meest uitgebreide slaaponderzoeken voor thuis. Het meet de ademhaling, ademhalingstops, snurkgeluiden, beweging, hartslag, zuurstofgehalte en slaappositie. 

Na één nacht slapen levert u de WatchPAT weer bij ons in. Wij lezen dan de gegevens uit en analyseren en bespreken dit in ons multidisciplinaire slaapteam. Zo krijgen we een goed beeld van u in uw eigen vertrouwde thuissituatie. De KNO-arts zal een afspraak met u maken om de resultaten met u te bespreken. 

Voor meer informatie over de WatchPAT kunt u terecht op www.itamar-medical.com/patients. Deze informatieve site is Engelstalig. Komt u er niet uit? Neemt u dan contact met ons op voor een uitgebreide uitleg. 


Lees hieronder meer over de verschillende behandelingsmogelijkheden.


Welkom bij Optimum Clinics

Algemene leefregels

Of u een milde vorm of een ernstigere vorm van OSAS heeft, het is altijd verstandig om onderstaande adviezen op te volgen:

 • Stop met roken
 • Vermijd overgewicht
 • Slaap zo min mogelijk op de rug
 • Drink in de avond geen alcohol
 • Probeer suf makende medicatie te vermijden
Voor medici

MRA (anti-snurkbeugel)

MRA is de afkorting voor mandibulair repositieapparaat. Dit is een soort beugel die over de tanden wordt geschoven. Dit zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren wordt gehouden tijdens het slapen. Hierdoor kan de tong de ademhaling niet meer blokkeren en nemen de ademstops af.  Hiervoor werken we onder andere samen met NVTS geaccrediteerde tandarts R.A. Essed in Nijmegen.

Meer informatie over MRA en tandarts Essed vindt u via www.tandartsessed.nl/snurken 

snurken cpap nijmegen

CPAP

Een CPAP is een apparaat dat lucht uitblaast onder. CPAP staat voor Continious Positive Airway Pressure. Door middel van een slang en een op maat gemaakt masker over de neus (en soms ook over de mond) wordt deze lucht met overdruk uw keelholte in geblazen. De druk zorgt ervoor dat de keel open blijft en hierdoor de ademstops en de daardoor veroorzaakte klachten afnemen. 

Wij werken samen met Vivisol Home Care Services. Meer informatie vindt u via https://pap.vivisol.nl 

slaapapneu en snurken nijmegen

Positietherapie

Snurken is vaak afhankelijk van de houding. Veel mensen snurken namelijk met name in rugligging. Indien dit het geval is dan kan het snurken worden verminderd door het slapen in zijligging. Er zijn verschillende manieren om dit te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld door een tennisbal tussen de schouderbladen in het pyamashirt vast te maken. Dit zorgt ervoor dat u niet meer op de rug kunt draaien tijdens uw slaap. 

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een snurkgordel/positietrainer. Een voorbeeld hiervan is de NightBalance. Een positietrainer is een klein apparaatje wat voor het slapen met een band om bijvoorbeeld de borstkas gebonden wordt. Het bevat een slaaphoudingssensor die in rugligging een zachte trilling afgeeft waardoor u weer op uw zij draait. U wordt zo getraind om in zijligging te slapen zonder het natuurlijke slaappatroon te verstoren. 

We gebruiken hiervoor de Philips NightBalance en werken samen met Vivisol Home Care Services

operatie snurken

Operatieve behandeling

Soms is het advies tot een operatieve behandeling over te gaan. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk, afhankelijk van het niveau van de luchtwegobstructie. Dit niveau kan door een slaapendoscopie duidelijk worden; met een slaapmiddel, dat via een infuus in de arm wordt toegediend, wordt u in slaap gebracht. Tijdens het slapen (en snurken) wordt dan met een flexibele endoscoop via de neus in de keel gekeken en beoordeeld waar het snurken precies ontstaat. De uitkomst van dit onderzoek bepaalt in belangrijke mate welke behandeling mogelijk is. 

Er zijn verschillende ingrepen mogelijk zoals aan de neus, het zachte gehemelte, de tong, de kaak of de hals. In specifieke gevallen kan het nodig zijn een pacemaker voor de tongzenuw (INSPIRE) te gebruiken. 

Wilt u meer weten over snurken en slaapapneu? 

Wij beantwoorden graag al uw vragen. Dat doen wij op een manier die u prettig vindt. U kunt zelf verder lezen over snurken en slaapapneu door te kijken op de volgende websites:Ook kunt u op verschillende manieren contact met ons opnemen. Druk dan op de button "neem contact op". 
Geen wachtlijst

Geen wachtlijst

U kunt bij ons binnen een paar dagen al terecht voor een afspraak. Zo heeft u snel zekerheid over het snurken en of u slaapapneu heeft

KNO arts Nijmegen

Persoonlijke benadering

Altijd hetzelfde vertrouwde aanspreekpunt. Zo leren we u goed kennen. Indien nodig stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. 

Gehoorproblemen

Tijd en aandacht

Snurken en slaapapneu kunnen veel onzekerheid met zich meebrengen. Wij nemen de tijd om goed naar uw klachten te luisteren. Ook nemen wij de tijd voor een duidelijke uitleg en het beantwoorden van uw vragen.

KNO arts Nijmegen

Korte lijnen

Onze arts heeft direct contact met uw huisarts. Uw huisarts is daardoor goed op de hoogte van wat wij met u besproken hebben. 

KNO arts Nijmegen

Dichtbij

Wij staan letterlijk dicht bij u. Doordat wij regionaal samenwerken kunnen wij u helpen in uw eigen vertrouwde omgeving. 

KNO arts Nijmegen

Vergoede zorg

Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts, wordt de behandeling volledig vergoed door uw zorgverzekeraar (uitgezonderd het eigen risico)

Ik ben verwezen door mijn huisarts, wat nu?

Uw huisarts vermoed dat u klachten worden veroorzaakt door het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) en heeft u doorverwezen naar Optimum Clinics om dit te laten onderzoeken. 

In de meeste gevallen hebben wij deze verwijzing digitaal ontvangen en nemen wij contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of bel ons op 085-1302796

Tevreden patiënten, daar doen wij het voor

Rustige en heldere deskundige toelichting van het probleem en de verschillende opties om het probleem te verhelpen vanuit de voor en nadelen waarbij voldoende ruimte en rust word gegeven om hierover na te denken. De arts had goed door wat ik als patiënt hierin nodig had, dit heb ik persoonlijk als zeer prettig en professioneel ervaren.

KNO arts Nijmegen

Recensie via ZorgkaartNederland

Zeer tevreden allereerst omdat er binnen 1 week een afspraak gemaakt kon worden. Tijdens bezoek snel, vakkundig en vriendelijk geholpen. Arts en assistente werken nauw samen en hierdoor zijn er geen wachttijden. Een voorbeeld van hoe het in een regulier ziekenhuis zou moeten gaan!

KNO arts Nijmegen

Recensie via ZorgkaartNederland

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

Optimum clinics dermatologie en KNO
>>>

Onderzoeken of uw klachten veroorzaakt worden door het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)?

Ik ben heel tevreden over de verleende zorg, de bejegening, de tijd die er werd genomen en de uitleg die werd gegeven. Deskundig en klant/patiënt gericht. De ingestelde behandeling is succesvol geweest. Ik zal, indien zich de situatie voordoet, zeker deze kliniek aan anderen aanbevelen.

Recensie via ZorgkaartNederland

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

Optimum clinics dermatologie en KNO
....

Komt hier uw mening te staan? Laat ons weten wat u van Optimum Clinics vindt! Dit kan via evandervegt@optimumclinics.nl

Optimum clinics dermatologie en KNO
....
KNO arts Nijmegen

KNO bij Optimum Clinics

Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum. Kleinschaligheid, persoonlijke benadering, hoge kwaliteit en geen wachtlijsten kenmerken onze werkwijze. 

Wilt u meer weten over Optimum Clinics en gehoorverlies? Download dan gratis en geheel vrijblijvend hieronder ons hoorboek.