Er zit iets in je neus!

Niet in je neus peuteren! Nee, Lego hoort niet in je neus! Zinnen die veel ouders met kleine kinderen vast wel eens hebben gebruikt. Kinderen, vooral peuters, vinden het vaak leuk en interessant om voorwerpen in hun neus, mond of oren te stoppen. Een veelvoorkomend klusje van de KNO-arts is dan ook het verwijderen van de meest uiteenlopende dingen uit de neuzen en oren van kinderen. 

Er zit iets vast in de neus…

Een kraaltje, speelgoed, erwtjes, rozijntjes en propjes papier. Allemaal voorwerpen die een KNO-arts met regelmaat uit de neusjes van kinderen mag halen. In medische taal noemen we dit corpus alienum. Dit betekent vreemd lichaam of vreemd voorwerp. Een vreemd voorwerp dat in de neus vast blijft zitten moet altijd verwijderd worden. Wanneer dit niet gebeurt gaat de neusgang ontsteken. Dit kan voor neusverstopping en/of pijn zorgen.

“Ik heb al van alles uit neuzen mogen verwijderen” vertelt onze KNO-arts. Maar niet alleen in de neus worden allerlei voorwerpen gestopt, ook in de oren. Zo heeft zij een soort nootje uit het oor van een jongetje verwijderd. “Die lagen op het schoolplein en daar speelden de kinderen mee. Het was blijkbaar een hit in die kleuterklas want de dag erna kwam er een kindje uit diezelfde klas met het hetzelfde soort nootje in het oor” vertelt ze.

Wat kun je doen om het zelf te verwijderen?

Ten eerste is het erg belangrijk om er op te letten dat het voorwerp niet verder de neus in wordt geduwd. Je kunt op deze manier het slijmvlies beschadigen. Ook kan het voorwerp in de keel terechtkomen en dit kan echt levensgevaarlijk zijn. Het voorwerp kan dan namelijk de luchtpijp afsluiten. Gebruik geen pincet. Het voorwerp schiet hier vaak weer uit en raakt dan nog dieper in het oor of de neus.

Wat je wel kan doen om het voorwerp veilig uit de neus te krijgen is de zogenaamde “ouder kus” of “parents kiss” toepassen. Dit doe je door je mond op de mond van het kind te plaatsen. Het vrije neusgat duw je dicht en je blaast kort en krachtig in de mond van het kind. Door de luchtstroom kan het voorwerp loskomen. In de meeste gevallen is dit succesvol.

Op dit filmpje zie je kort hoe het werkt.

Wanneer zelf verwijderen niet lukt

Mocht de “parents kiss” niet helpen en je ziet geen mogelijkheid om het voorwerp veilig zelf te verwijderen dan is het belangrijk om contact op te namen met een arts. Ga vooral niet nog harder zelf proberen. Wanneer het voorwerp dieper in de neus komt en daardoor in de keel belandt, kan levensgevaarlijk zijn.

Neem eerst contact op met je huisarts. Hij of zij kan in de meeste gevallen het voorwerp wel verwijderen. Zij doen dit door bijvoorbeeld een tangetje of een zuigapparaatje te gebruiken. In sommige gevallen is ook dit niet voldoende en zal de huisarts je doorsturen naar de KNO-arts. De KNO-arts heeft meer gereedschap tot zijn of haar beschikking en is een expert op het gebied van neuzen en het verwijderen van voorwerpen uit neuzen.

Voor vragen of het maken van een afspraak staan we voor je klaar!

085-1302796

info@optimumclinics.nl

www.optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen