Maak kennis met: Eugene de Zwart-Storm

Oprichter/medisch directeur/dermatoloog 

dr. E.A. de Zwart-Storm

Optimum Clinics: ontstaan vanuit een ideaal

Als jong kind droomde ik er al van dokter te worden, mensen helpen en bijdragen aan de maatschappij. Op mijn dertiende kwam ik zelf in aanraking met dokters door een ongeluk met vuurwerk. Mijn rechter hand was ernstig beschadigd en ik schaamde me diep voor die stommiteit. Door het uitstekende werk en inspanning van de plastisch chirurg destijds herstelde mijn hand en mijn zelfvertrouwen. Vanaf dat moment wist ik dat ik ook mensen het kado van zelfvertrouwen wilde geven.

Deze drijfveer werd tijdens mijn basisopleiding opgemerkt door andere artsen die me kansen hebben gegeven om me breed te ontwikkelen. Maar ook om direct in opleiding te komen tot dermatoloog en te promoveren op 'communicatie in huid'. Ik ben daar erg dankbaar voor. In die periode, als lid van de ondernemingsraad van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, heb ik het zorglandschap vanuit het oogpunt van bestuurder leren doorgronden en zag ik kansen om zorg anders te organiseren, zowel in het belang van de patiënt als van de medisch specialist.

Het werd mij glashelder dat een ziekenhuis (complexe organisaties) inefficiënt werkt en het een hele uitdaging is om met zoveel belanghebbenden veranderingen door te voeren. Als arts heb je een beperkte invloed op de organisatie van de zorg. Het patiënten belang, haar benadering en daarmee de kwaliteit van zorg komt hiermee onbedoeld onder druk te staan.

Een ander effect is dat zorg daardoor duurder is. Dit heeft mij overtuigd dat door zorg anders te organiseren veel voordelen te behalen zijn.

Vanuit deze gedachte is Optimum Clinics ontstaan. We zijn een compacte organisatie met korte lijnen. Als arts moet je de vrijheid hebben om ideeën in het voordeel van patiënten uit te werken en uit te voeren. Invloed op de organisatie van zorg met frisse en vernieuwende plannen. Binnen Optimum Clinics werken medisch specialisten intensief samen om kwalitatief hoogwaardige zorg op een slimme manier in te richten en aan te bieden, dichtbij de patiënt. 

Wist u dat... 

Eugene gemiddeld een 9,9 scoort op ZorgkaartNederland?

Eugene naast dermatoloog thuis ook een goede doe-het-zelver is? 

Eugene een eigen praktijk op het prachtige Aruba heeft gehad? 

Eugene best goed zelf sushi kan maken?