Hoe kun je oren het beste wassen en drogen?
14 juli 2022 
in KNO

Hoe kun je oren het beste wassen en drogen?

Hoe kan ik mijn oren het beste wassen en drogen? Dat was het antwoord dat ik kreeg toen ik onze KNO-arts vroeg welke vraag ze vaak van patiënten krijgt. Blijkbaar bestaat hier veel onduidelijkheid over. Tijd om hier opheldering over te geven en uit te leggen hoe je oren nu het beste schoon en droog kunt maken en houden. 

Moet je oren schoonmaken?

Laten we beginnen bij de vraag of oren überhaupt schoongemaakt moeten worden. Het antwoord is ja en nee. Het is wel zo hygiënisch om de oorschelp en de ruimte achter de oren goed schoon te maken. Simpel gezegd is het zichtbare deel van het oor iets wat schoongemaakt moet worden. Het onzichtbare deel, dus echt in het oor zelf, hoeft niet te worden schoongemaakt. Sterker nog, dit deel van het oor reinigt zichzelf. Het oorsmeer dat van nature in het oor aanwezig is zorgt ervoor dat het oor van binnen gezond blijft.

Meer informatie over oorsmeer en het gebruik van wattenstaafjes vindt u in dit blog.

Hoe kunnen oren het beste worden schoongemaakt?

De buitenzijde en de huid rondom het oor kunnen het beste worden schoongemaakt op dezelfde manier als uw gezicht. Met milde reiniging dus en weer afdrogen met een zachte doek.

De binnenzijde van het oor is zelfreinigend en hoeft dus in feite niet te worden schoongemaakt. Toch kan het zo zijn dat u hinder ondervindt van wat overtollig oorsmeer. In dat geval kunt u onder de douche wat water in uw oor laten lopen. Kleine beetjes overtollig oorsmeer zouden hiermee weer naar buiten kunnen vloeien. Ook kaakbewegingen door kauwen en gapen kunnen helpen. Ga in ieder geval nooit met een voorwerp in uw oor wroeten!

Wanneer u last heeft van overtollig oorsmeer en u krijgt het op bovenstaande manier niet verwijderd dan kan een huisarts u verder helpen. De oren kunnen dan uitgespoten worden. Meestal wordt dit door de assistente gedaan. Het is een pijnloze handeling die wel een beetje raar aan kan voelen. In zeldzame gevallen krijgt de huisarts het ook niet verwijderd. In dat geval zal u verwezen worden naar een KNO-arts. Indien er een gaatje in het trommelvlies zit, mag het oor niet uitgespoten worden. Ook wanneer er sprake is van een horend oor en een niet-horend oor. In dat geval kan het oor beter niet uitgespoten worden maar worden gereinigd door de KNO-arts.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag!

Telefonisch op 085-1302796 of via e-mail info@optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen