Oorpijn, waar komt het vandaan en wat kun je er tegen doen?
06 april 2021 

Oorpijn, waar komt het vandaan en wat kun je er tegen doen?

Oorpijn klinkt misschien als een vervelend ongemak maar het kan voor flink veel last zorgen. Door de pijn kun je vaak moeilijk slapen, heb je geen zin in eten, is concentreren erg lastig en blijf je vaak maar aan de pijn denken. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, zeker ook voor kinderen is oorpijn een hele vervelende aandoening. Liggend is de pijn vaak heviger waardoor kinderen niet kunnen slapen. Voor kleine kinderen is het daarnaast ook lastig om aan te geven waar de pijn zit.

oorontsteking volwassen kind

Wat kun je zelf doen tegen de pijn?

Bij hevige pijn, terugkerende pijn of koorts is het belangrijk om contact met een arts op te nemen. Wil je de pijn wat verzachten dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen:

  • Als er veel oorsmeer in het oor zit wat last geeft dan kan druppelen met olijfolie in het oor helpen om het los te weken. Daarna kun je het oor laten reinigen bij een arts. Let op! Gebruik geen wattenstaafje. Hiermee duw je het oorsmeer juist verder het oor in. Dit kan irritatie van de gehoorgang geven of een oorprop die er moeilijk uit gaat.
  • Leg een koude of juist warme bron tegen het oor. Voor sommige mensen biedt kou verlichting bij oorpijn en bij anderen juist warmte. Wat het beste voor jou werkt is iets wat je zult moeten uitproberen. Hou er rekening mee dat je nooit iets heel heets of iets heel kouds rechtstreeks op het lichaam mag plaatsen. Hou het daarnaast niet te lang op dezelfde plek.
  • Op iets zuigen, slikken of gapen. Dat klinkt misschien gek maar dit kan de druk op de buis via de buis van  Eustachius helpen verminderen. Volwassenen en grotere kinderen kunnen bijvoorbeeld op een snoepje of een lolly zuigen. Bij kleine kinderen en baby’s kan borstvoeding of de fles ook verzachting brengen.
  • Pijnstilling. Neem bij veel pijnklachten contact op met een arts.

Oorzaken oorpijn

Vaak wordt oorpijn veroorzaakt door een oorontsteking. Neem daarom contact op met een arts. Alleen een arts kan vaststellen of er sprake is van een ontsteking en indien nodig de juiste medicatie voorschrijven.

Andere factoren die een rol kunnen spelen bij oorpijn kunnen zijn:

  • Bij kinderen wordt oorpijn meestal veroorzaakt door een verkoudheid of door zwemwater wat irritatie van het oor geeft.
  • Wanneer je als kind veel oorproblemen hebt gehad dan heb je op volwassen leeftijd meer kans op oorontsteking.
  • Tandenknarsen in je slaap. Het kaakgewricht wordt hierdoor overbelast en dit kan zorgen voor oorpijn
  • Infecties of ontstekingen elders in het lichaam. Bijvoorbeeld kiespijn kan ook zorgen voor oorpijn.
  • Hoogteveranderingen (bijvoorbeeld vliegen of duiken) kunnen de druk in de oren beïnvloeden. Meestal verdwijnt dit weer vanzelf. Gapen of slikken kan helpen.

oorontsteking volwassen kind

Voor meer informatie kun je terecht op onze webpagina over oorontsteking. Voor meer informatie over slechthorendheid kun je ons hoorboek gratis downloaden.

Wil je liever je vragen stellen aan een van onze assistentes of een afspraak maken met onze KNO-arts? Neem dan telefonisch contact met ons op via 085-1302796 of stuur een e-mail naar info@optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen