Waarom is het zo belangrijk om hulp te zoeken bij slechthorendheid?
15 maart 2021 

Waarom is het zo belangrijk om hulp te zoeken bij slechthorendheid?

Slechthorendheid is meer dan alleen maar slecht horen

Bij slechthorendheid komt veel meer kijken dan het alleen maar te zacht horen van geluiden. Het oor is vaak minder gevoelig voor zachte geluiden maar juist gevoeliger voor harde geluiden. Hierdoor kan een hard geluid door een slechthorende juist als pijnlijk worden ervaren. Het is dus niet verstandig om te gaan schreeuwen tegen iemand die slecht hoort. Geluiden kunnen bij slechthorendheid ook vervormd worden waardoor ze voor u doffer of juist scherper klinken.

Wanneer u slecht hoort zult u merken dat u meer last krijgt van omgevingslawaai. Dit kunt u al in een heel vroeg stadium ervaren. Zo zijn situaties als feestjes, achtergrondmuziek, door elkaar pratende mensen en vergaderingen vervelend voor slechthorende mensen.

Slechthorendheid kan leiden tot onzekerheid en zelfs eenzaamheid

Wanneer feestjes en samenkomsten met meerdere mensen moeilijk worden door slechthorendheid dan kunt u zich buitengesloten gaan voelen. U ontwijkt deze situaties liever omdat u simpelweg niet meekrijgt wat er gezegd wordt. Schaamte kan een rol gaan spelen maar het kan u ook onzeker maken. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot eenzaamheid omdat sociale situaties worden vermeden.

Gehoorverlies op zeer jonge leeftijd kan van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind omdat een achterstand op de taal- en spraakontwikkeling kan ontstaan. Vanaf ongeveer 5 jaar kunnen wij bij kinderen een hoortest betrouwbaar afnemen. Wanneer uw kind jonger is, kunnen wij u verwijzen naar een audiologisch centrum.

Wacht dus niet te lang en laat bij twijfel altijd uw gehoor (of dat van uw kind) testen. Testen is pijnloos en kan bij Optimum Clinics al heel snel plaatsvinden. Wanneer mensen slechter gaan zien, gaan ze al snel naar de opticien. Waarom bij minder horen dan wel langer wachten?

Wat kan een KNO-arts hierin betekenen?

Een KNO-arts voert uitgebreid gehooronderzoek uit. De verschillende testen geven een goed inzicht in het gehoorverlies. Op basis van de uitkomsten van deze testen bespreekt de KNO-arts met u wat de behandelingsmodelijkheden zijn. Deze variëren van een operatie tot het laten aanmeten van een hoortoestel. In onze volgende artikelen vindt u meer informatie over de verschillende oorzaken, hoortesten en behandelingen. Indien u juist last heeft van suizen, piepen of andere geluiden in uw oor dan kunt u hier meer informatie vinden over tinnitus.

De resultaten van de onderzoeken worden, indien nodig, doorgestuurd naar uw audicien. Mocht het wenselijk zijn dan kunt u samen met uw audicien een geschikt hoortoestel uitzoeken.

Heeft u vragen over slechthorendheid of wilt u alvast een afspraak plannen? Neem dan contact met ons op via een manier die bij u past:

 

 

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen