Waarom krijg je last van je oren in het vliegtuig?
13 juli 2021 
in KNO

Waarom krijg je last van je oren in het vliegtuig?

De vakantie is bijna begonnen. Veel mensen zullen deze kans grijpen om weer te vliegen naar hun vakantiebestemming. Heerlijk, lekker snel en ontspannen op je zonnige bestemming aankomen. Maar wat nou als er weer een enorme druk op je oren komt tijdens het stijgen en landen? En wat nou als je weer zo veel oorpijn hebt in het vliegtuig? Niet echt een ontspannen start van je vakantie of een prettige afsluiting.

Druk op je oren tijdens het landen en stijgen. Hoe zit dat?

Wanneer een vliegtuig opstijgt, neemt de luchtdruk buiten je oor af. Wanneer het vliegtuig landt, neemt deze druk toe. Daardoor duwt tijdens het opstijgen de lucht in je oor tegen het trommelvlies en wanneer je landt wordt het trommelvlies juist naar binnen gezogen.

In je oor zit de buis van Eustachius. Deze zorgt er normaal gesproken voor dat de luchtdruk in je oor wordt gestabiliseerd. Tijdens het opstijgen en landen zijn de drukveranderingen zo snel dat de buis van Eustachius het niet kan bijhouden. Dit zorgt voor pijn en ongemak.

De druk kan extra pijnlijk zijn voor kinderen. Dit komt doordat hun buis van Eustachius kleiner is en mogelijk nog niet zo goed functioneren als bij volwassenen. Wanneer je gaat vliegen met kleine kinderen is het raadzaam om voorzorgsmaatregelen te treffen. Wat je kunt doen om de druk op de oren te verlichten lees je hieronder.

oor vliegtuig

Wat kun je doen om de druk en/of pijn te verlichten?

  • Probeer goed en vaak te slikken. Het kan helpen om wat water te drinken.
  • Geef kleine kinderen een flesje, de borst of een speentje. Het zuigen en/of slikken kan de druk verlichten.
  • Neem een kauwgum en kauw er flink op.
  • Probeer zachtjes in- en uit te ademen terwijl je neus en mond dichthoudt. Als het goed is hoor je dan een plop en is het onaangename gevoel weg. Je kunt dit een aantal keren herhalen.

Door deze slik-, adem en kauwbewegingen kun je het klaren van je oren stimuleren. De buis van Eustachius gaat dan even open en de luchtdruk in en buiten je oor wordt gelijk.

Blijft de pijn en of is de pijn te hevig?

Wanneer bovenstaande tips niet helpen, de pijn blijft uren na de vlucht nog aanwezig of de pijn is te hevig , dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je oren onderzoeken en indien nodig verwijzen naar de KNO-arts.

Heb je vragen over oorpijn bij het vliegen of over andere klachten met betrekking tot keel, neus, oren of de huid? Wij staan voor je klaar!

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Website: www.optimumclinics.nl

Facebook: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen