Wat betekent KNO? En wat doet een KNO-arts?
18 februari 2021 
in Patient

Wat betekent KNO? En wat doet een KNO-arts?

Wat is een KNO arts? En wat houdt de afkorting KNO in?

De afkorting KNO staat voor Keel, Neus en Oor. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is een KNO-arts een specialist op het gebied van aandoeningen aan de keel, de neus en de oren. Daarnaast houdt de KNO-arts zich ook bezig met aandoeningen in het overige hoofd-halsgebied zoals gezwellen van het gelaat, in de speekselklieren en afwijkingen van de slokdarm.

Een KNO-arts houdt zich ongeveer 75% van de tijd bezig met het spreekuur. De overige 25% wordt gevuld met ingrepen zoals operaties en poliklinische behandelingen. Een KNO-arts voert dus ook de (grotere) operaties zelf uit en is dus ook chirurg op het gebied van de keel, de neus en de oren.

Interesse in het vak KNO? Kijk dan eens dit filmpje op de site van de KNMG. Dit filmpje is bedoeld om basisartsen te informeren in hun keuze om eventueel KNO-arts te worden. Het vak wordt zo duidelijk uitgelegd dat dit voor een ieder interessant kan zijn en goed te volgen.

Wat doet een KNO-arts zoal?

Zoals al eerder aangegeven houdt een KNO-arts zich bezig met aandoeningen aan keel, neus en oren. Om goed uit te kunnen leggen wat een KNO-arts zoal doet, bespreken we de bekendste aandoeningen kort per categorie.

De keel

Heel bekend en veel voorkomend zijn de operaties zoals neus- en keelamandelen verwijderen en het verlengen van een te kort tongriempje. Ook heesheid is een veelgehoorde klacht op de KNO-poli. Heel veel voorkomend maar misschien minder bekend is het hebben van een brokgevoel in de keel. Meer informatie hierover vindt u in dit blog en op deze informatiepagina.

De neus

Neusverstopping is een veel gehoorde klacht. Dit kan vele oorzaken hebben. Daarom voert een KNO-arts veel verschillende behandelingen uit om de verstopte neus tegen te gaan. Veel functiestoornissen aan de neus zoals een verstopte neus worden veroorzaakt door een allergie. Allergieën die klachten geven aan de bovenste luchtwegen worden behandeld door een KNO-arts.

De oren

Klachten waar een KNO-arts tijdens het spreekuur veel mee te maken krijgt zijn slechthorendheid, evenwichtsstoornissen, ontstekingen en oorsuizen. Ook verricht de arts vaak correcties van de oorschelp om flaporen te verminderen.

Snurken

Een apart onderdeel van KNO is snurken of OSAS. U leest hier alles over op onze speciale informatiepagina. 

Een enorm veelzijdig specialisme dus waar veel mensen in hun leven wel eens mee te maken krijgen.

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken met onze KNO-arts? Kijk dan op www.optimumclinics.nl of vul ons contactformulier in. Bellen kan uiteraard ook: 085-1302796

 

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen