Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis suppurativa komt bij een procent van de bevolking voor. Het kenmerkt zich door steriele ontstekingen (veroorzaakt door een immunologische ontsteking), littekenvorming en het ontstaan van gangen (sinussen). Het is een chronische aandoening. Het geeft veel verborgen leed. Mensen praten er niet over, schamen zich ervoor en hebben vaak pijn en klachten. Een goed management is daarom essentieel. Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor de aandoening bestaat er nog steeds een vertraging tussen het ontstaan van de symptomen en het stellen van de diagnose. Gemiddeld 7 jaren.

Hidradenitis suppurativa is anders dan acne conglobata die zich kenmerkt door aanwezigheid van groepen comedonen en putulente ontsteking. Bij Hidradenitis is het belangrijk om mensen te adviseren te stoppen met roken. Roken vergroot het ontstaan van hidradenitis met 1200 procent.

Expertise centrum voor hidradenitis

Het management van hidrdenitis is een vak apart. Met het ontlasten (insnijden) van sinussen en cysten is de pijn wel heel even weg, maar het probleem niet opgelost. In de meeste gevallen zie je dat ontstekingen op dezelfde plaats keer op keer terug komen.

Effectiever is om de sinussen en cysten open te maken en het dak eraf te halen. Dit kan met deroofing of STEEP procedure. Hierbij wordt onder lokale verdoving het bovenste deel van de huid verwijderd waardoor de huid geneest en de ontsteking op die plaats niet meer terug komt. Wanneer het abces o knappen staat kan er een draad (seton) worden ingebracht waardoor de cyste of sinus leeg loopt. Hierdoor komt de pijnlijke ontsteking tot rust en kan de bodem alvast genezen. Een setonbehandeling wordt altijd gevolgd door een deroofing of STEEP. Wanneer de gebieden heel groot zijn kan een STEEP onder narcose worden uitgevoerd. Hiervoor heeft Optimum Clinics een netwerk opgebouwd met academische centra in Rotterdam, Nijmegen en Groningen.

Operatieve behandelingen worden altijd uitgevoerd onder ontstekingsremmende behandelingen met corticosteroïden en antibiotica. Hiervoor worden soms zwaardere antibiotica's gebruikt in de vorm van tuberculose medicatie.

Heeft u last van hidradenitis laat u effectief begeleiden door een van de dermatologen van Optimum Clinics.

Reactie plaatsen