Bioptie (weefselonderzoek)

Weefselonderzoek (Bioptie)

Doel

Het nemen van een biopsie betekent het weghalen van een stukje weefsel voor microscopisch onderzoek met de bedoeling een diagnose te stellen. Hierdoor kan het onderscheid gemaakt worden tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren, of de aanwezigheid van bacteriën worden aangetoond. Het weggenomen stukje weefsel heet een biopt. Soms is het nodig om middels een excisie een biopt te nemen.

Procedure

Duur: 10 minuten.
De huid wordt met alcohol gedesinfecteerd. Dit voelt een koud aan. Daarna volgt een prik met een verdovende vloeistof. De huid is nu gevoelloos.
Daarna wordt met een mesje of een stansje een stukje huid (huidkorreltje) van enkele millimeters weggenomen of afgeschaafd. Dit wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek. In de meeste gevallen is het niet nodig om de huid te hechten, echter in sommige gevallen is dit nodig voor een mooier cosmetisch resultaat. Uw arts zal dit van tevoren met u bespreken.
Ten slotte wordt er een drukverband aangebracht dat u zelf na twee dagen mag verwijderden.

Nazorg

De biopsie wond geneest in enkele weken vrijwel zonder zichtbare littekenvorming. Houdt de plek voor een nog beter cosmetisch resultaat twee dagen droog. U mag gewoon werken en sporten, echter het is verstandig om de eerste dagen rustig aan te doen. Na twee weken is de uitslag bekend van het microscopisch onderzoek.
In de regel wordt er een controle afspraak gemaakt om de uitslag op de polikliniek te bespreken.

Is er kans op bijwerkingen?

Zeer zelden kan er een nabloeding ontstaan. Drukt u in dat geval de plek twintig minuten af met een schone droge doek. Indien het nadien nog steeds bloed, neem dan contact op.