Spataderen Denekamp Twente

Endoveneuze lasertherapie

(EVLT)

Endoveneuze lasertherapie (EVLT)

Deze laserbehandeling wordt niet voor niets het vaakst uitgevoerd in onze kliniek. Het biedt vele voordelen. Een endoveneuze laserbehandeling, ook wel EVLT genoemd, maakt een operatie in veel gevallen overbodig. De behandeling kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Hierdoor is de ingreep minder belastend voor u en kunt u direct weer naar huis. De ervaringen met endoveneuze lasertherapie en zijn zeer positief en het herstel verloopt over het algemeen snel met minimale beperkingen. 

Wat is endoveneuze lasertherapie (EVLT)?

Endoveneuze lasertherapie, ofwel EVLT, is de meest toegepaste spataderbehandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van lasertechniek. Bij deze techniek wordt er een laserdraad ingebracht in de te behandelen spatader. Hiermee wordt de spatader dicht gebrand. 

Een EVLT is vrijwel pijnloos, onder lokale verdoving en geeft zeer goede (blijvende) resultaten. U kunt direct na de behandeling de kliniek lopend verlaten en het verdere herstel is snel. Een EVLT biedt dus vele voordelen. 

Zoals iedere behandeling kent ook endoveneuze lasertherapie nadelen. De nadelen die een EVLT met zich mee zouden kunnen brengen zijn eventuele complicaties. Zo kunnen er bijvoorbeeld bloeduitstortingen ontstaan. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over. Dit geldt ook voor een wat trekkend gevoel. Zeer zelden zien we een aderontsteking of trombose. 

Voordelen EVLT

Zeer goede (blijvende) resultaten

Geen littekens. Het kleine gaatje waar de laserdraad wordt ingebracht, herstelt volledig.
Vrijwel pijnloos en onder lokale verdoving.
Snel en goed herstel. U kunt direct na de behandeling naar huis. 
spataderen laseren

Hoe verloopt een behandeling met endoveneuze lasertherapie?

1) Intake

Voordat er bepaald kan worden welke behandeling de beste keuze is voor uw spataderen, nodigen wij u uit voor een eerste consult. Tijdens dit consult bespreekt u met uw spatader specialist wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. U benen worden onderzocht door middel van een echo-duplex onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt met een echo gekeken welke spataderen uw klachten veroorzaken en of er nog meer (verborgen) spataderen aanwezig zijn. Op deze manier kunnen we bepalen of er alleen sprake is van spataderen die onder een cosmetische behandeling zoals sclerocompressietherapie vallen of dat er ook dieper gelegen spataderen behandeld moeten worden. Aan de hand van dit onderzoek stelt onze spatader specialist, in overleg met u, een behandelplan op. 

Tip: schrijf voorafgaand aan uw eerste consult alles op wat u aan uw behandelaar wil vragen of wat u wilt vertellen. Een notitieblokje meenemen om tijdens het consult notities te maken kan ook prettig zijn.

2) Voor de behandeling

Na afloop van het eerste consult plant u met onze doktersassistente een afspraak voor de behandeling. 

Voordat u naar de afspraak voor uw EVLT komt, vragen wij u om met een aantal dingen rekening te houden:

  • Vraag iemand om u naar de afspraak te brengen en weer op te halen. U kunt direct na de behandeling weer lopen maar nog niet fietsen of autorijden.
  • Draag lekker en ruim zittende kleding en schoenen. Het is belangrijk dat u zich voor, tijdens en na de behandeling zo prettig mogelijk voelt. Neem ook schoon ondergoed mee. Dit kan nat of vuil worden tijdens de behandeling.
  • Zorg ervoor dat u geen zalf, creme of bodylotion op het te behandelen been smeert. Dit komt de behandeling niet ten goede.
  • Veel mensen ondervinden enige spanning voorafgaand aan de behandeling. Dit is volkomen normaal. Probeer ondanks eventuele spanning wel goed te eten, te drinken en te slapen.
3) De behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar de locatie waar de behandeling zal plaatsvinden. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer en onder het genot van een kop koffie of thee wachten tot de specialist of assistente u ophaalt. Mocht u nog vragen hebben dan is er ruimte om deze voor start van de behandeling te stellen. Geef dit bij voorkeur direct bij binnenkomst aan. Indien er geen vragen meer zijn, wordt u gevraagd om het te behandelen been te ontbloten en plaats te nemen op de behandeltafel. Uw behandelaar en doktersassistente zullen er alles aan doen om het u zo comfortabel mogelijk te maken.

Allereerst wordt uw been gedesinfecteerd. De spatader die behandeld moet worden, wordt door middel van echo in beeld gebracht. Op die manier kan uw behandelaar op de juiste plek en heel gericht een canule in de ader brengen. Dit kan wat vervelend aanvoelen. Via deze canule wordt de laserdraad naar binnen geschoven en verdovingsvloeistof ingespoten. Hierna wordt de laser in werking gesteld. U kunt een drukkend gevoel in de lies ervaren. Dit is van korte duur. Daarna voelt u weinig tot niets van de behandeling. 

4) Na de behandeling

Na de behandeling wordt uw been schoongemaakt en krijgt u een drukverband. Het is verstandig om nog even te blijven liggen na de behandeling. De assistente kijkt daarna of het verband er nog goed uitziet en zal u een steunkous aandoen. U mag daarna in principe opstaan. De assistente zal u nog een aantal adviezen meegeven en dan kunt u direct weer naar huis. Zorg ervoor dat er iemand aanwezig is om u naar huis te brengen. U kunt weer lopen maar nog niet fietsen of autorijden. 

5) Tot slot

De steunkous dient u nog een week te dragen. De eerste twee dagen dag en nacht en daarna alleen overdag. Dit mag langer wanneer u dit prettig vindt maar het heeft daarna geen effect meer op het uiteindelijke resultaat van de behandeling. Het verband kunt u na 72 uur voorzichtig verwijderen. U kunt dan ook weer douchen.

U kunt gewoon lopen na de behandeling. Lopen bevordert zelfs het herstel. Lang staan raden wij af. U kunt de eerste week wat pijn en ongemak ervaren. Dit is normaal. Tegen de pijn kunt u eventueel een paracetamol innemen. 

In principe is een controle afspraak niet nodig. Indien u wel graag een controle afspraak wil maken dan kunt u dit aangeven bij de doktersassistente.

Optimum Clinics Oosterbeek

Spataderen verwijderen bij Optimum Clinics

Wilt u uw spataderen laten verwijderen? Dan bent u bij Optimum Clinics in Oosterbeek, nabij Arnhem, aan het juiste adres. Wij zijn expert op het gebied van spataderen.
  • Gespecialiseerde focuskliniek: Wij richten ons volledig op flebologie, dermatologie, gynaecologie en KNO.
  • Deskundige behandelaar: Zowel intake als ingreep worden uitgevoerd door onze speciaal opgeleide physician assistant.
  • Nooit lang wachten op een consult of behandeling: Vaak kunt u binnen enkele dagen al terecht voor zowel intake als ingreep.
  • Aandacht en kwaliteit: Wij nemen ruim de tijd voor u en tijdens het gehele proces wordt u behandeld door dezelfde behandelaar.
  • 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen: Ook hebben we achterwachtregelingen met grote ziekenhuizen in de buurt zoals Rijnstate en het Radboud UMC.