Spataderen verwijderen door middel van de Muller techniek

De Muller techniek is een poliklinische operatie onder plaatselijke verdoving. Het is geschikt voor grotere goed zichtbare spataderen. De Muller techniek is snel, effectief en laat nauwelijks zichtbare tot geen littekens na. 

Wat is Muller?

De Muller techniek is een operatieve ingreep om spataderen te verwijderen, vernoemd naar de Zwitserse arts die deze behandeling ontwikkeld heeft. Door middel van deze behandeling worden onder lokale verdoving onderhuids grote zichtbare spataderen veilig en snel verwijderd. 


Nadat de te behandelen plek is verdoofd, worden er kleine sneetjes naast de te behandelen spataderen gemaakt. Deze sneetjes zijn slecht 2 tot 3 millimeter en dus nauwelijks zichtbaar. Door deze sneetjes wordt met een soort haaknaaldje de spatader verwijderd. 

Voordelen Muller techniek

Geeft cosmetisch zeer mooie resultaten
Ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving
Perfect voor grote kronkelige oppervlakkige spataderen
Poliklinisch; direct weer naar huis
Zeer kleine littekens
Phlebectomie van Muller

Hoe verloopt een behandeling  met Muller techniek

1) IntakeVoordat er bepaald kan worden welke behandeling de beste keuze is voor uw spataderen, nodigen wij u uit voor een eerste consult. Tijdens dit consult bespreekt u met uw spatader specialist wat uw klachten, wensen en verwachtingen zijn. Uw benen worden onderzocht door middel van een echo-duplex onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt met een echo gekeken welke spataderen uw klachten veroorzaken en of er nog meer (verborgen) spataderen aanwezig zijn. Op deze manier kunnen we bepalen of er alleen sprake is van spataderen die onder een cosmetische behandeling zoals sclerocompressietherapie vallen of dat er ook dieper gelegen spataderen behandeld moeten worden. Aan de hand van dit onderzoek stelt onze spatader specialist, in overleg met u, een behandelplan op. 


Tip: schrijf voorafgaand aan uw eerste consult alles op wat u aan uw behandelaar wil vragen of wat u wilt vertellen. Een notitieblokje meenemen om tijdens het consult notities te maken kan ook prettig zijn.

2) Voor de behandeling

Na afloop van het eerste consult plant u met onze doktersassistente een afspraak voor de behandeling. Voor de behandeling plaatsvindt, vragen wij u om met een aantal dingen rekening te houden:

  • Neem iemand mee die u na de behandeling weer thuis kan brengen. U kunt direct na de behandeling weer naar huis maar fietsen of autorijden na de behandeling raden wij af.
  • Draag lekker en rui zittende kleding en schoenen. Het is belangrijk dat u zich voor, tijdens en na de behandeling zo prettig mogelijk voelt. Ook moet er een steunkous/drukverband onder uw kleding passen.
  • Zorg ervoor dat u geen zalf, creme of bodylotion op het te behandelen been smeert. Dit komt de behandeling niet ten goede.
  • Veel mensen ondervinden enige spanning voorafgaand aan de behandeling. Dit is volkomen normaal. Probeer ondanks eventuele spanning wel goed te eten, te drinken en te slapen.

3) De behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar de locatie waar de behandeling zal plaatsvinden. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer en onder het genot van een kop koffie of thee wachten tot u wordt opgehaald. Mocht u nog vragen hebben dan is er ruimte om deze voor de start van de behandeling nog te stellen. Geef dit bij voorkeur direct bij binnenkomst aan. Indien er geen vragen zijn, wordt u gevraagd om het te behandelen been te ontbloten. 

In staande positie zal allereerst de te behandelen spatader met een huidstift worden afgetekend. Zo weet uw behandelaar precies wat er behandeld dient te worden. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. Uw behandelaar en doktersassistente zullen er alles aan doen om het u zo comfortabel mogelijk te maken. 

Op verschillende plekken krijgt u verdovingsprikjes. Deze kunnen wat pijnlijk zijn of branderig aanvoelen. Dit gaat snel weer over waarna u van de behandeling zelf niets meer voelt. Naast te verwijderen spatader worden vervolgens kleine sneetjes gemaakt van ongeveer 2 tot 3 millimeter. Met een haaknaaldje verwijdert de behandelaar door deze sneetjes de spatader.

Afhankelijk van de hoeveelheid spataderen die worden verwijderd, duurt de behandeling 30 tot 60 minuten.

4) Na de behandeling

Na de behandeling worden de sneetjes afgedekt met hechtstrips en pleisters. Ook wordt er een drukverband aangelegd en krijgt u een steunkous. Nadat de steunkous is aangetrokken kunt u zich weer aankleden en mag u direct weer naar huis.

U kunt na de behandeling bij de assistente een afspraak maken voor de controle. Denkt u er wel aan om iemand te vragen u naar huis te brengen? U kunt namelijk nog niet direct zelf fietsen of autorijden. 

5) Tot slot

Na 48 uur kunt u het verband verwijderen. De pleisters en hechtstrips dienen te blijven zitten. De steunkous mag na een week uit blijven. 

Wij adviseren u om na de behandeling veel te wandelen en/of fietsen maar op de dag van de behandeling nog even rust te houden. Intensief sporten raden we gedurende de eerste twee weken af.

Het herstel verloopt over het algemeen snel. Meestal kunt u na 1 a 2 dagen uw dagelijkse bezigheden weer volledig hervatten. 


Optimum Clinics Oosterbeek

Spataderen verwijderen bij Optimum Clinics

Wilt u uw spataderen laten verwijderen? Dan bent u bij Optimum Clinics in Oosterbeek, nabij Arnhem, aan het juiste adres. Wij zijn expert op het gebied van spataderen.
  • Gespecialiseerde focuskliniek: Wij richten ons volledig op flebologie, dermatologie, gynaecologie en KNO.
  • Deskundige behandelaar: Zowel intake als ingreep worden uitgevoerd door onze speciaal opgeleide physician assistant.
  • Nooit lang wachten op een consult of behandeling: Vaak kunt u binnen enkele dagen al terecht voor zowel intake als ingreep.
  • Aandacht en kwaliteit: Wij nemen ruim de tijd voor u en tijdens het gehele behandelproces wordt u behandeld door de dezelfde behandelaar.
  • 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen: Ook hebben we achterwachtregeleingen met grote ziekenhuizen in de buurt zoals Rijnstate en het Radboud UMC.