Alles over allergie (deel 1)

Allergie, grote kans dat je er zelf mee te maken hebt of iemand in je omgeving er last van heeft. Allergie is een breed begrip en komt heel veel voor. Het kent veel vormen en er zijn veel verschillende behandelingen voor. 

Bij Optimum Clinics zien we bij zowel dermatologie als bij KNO veel allergieën. Wij vonden het daarom de hoogste tijd om onze kennis over allergie met jullie te delen. Dit gaan we doen in een aantal blogs. Aan bod komt o.a. wat allergie precies is, welke klachten je kunt hebben, hoe wij kunnen testen voor wat je precies allergisch bent, een aantal ervaringsverhalen en welke behandelingen er mogelijk zijn.

5 weetjes over allergie

  1. Allergie is de meest voorkomende chronische ziekte en steeds meer mensen hebben er last van. Hoeveel mensen er precies last hebben van een allergie valt niet met zekerheid te zeggen. Dit komt doordat er veel verschillende allergieën zijn en deze vaak apart worden gemeten. Zo hebben ongeveer 400.000 mensen een voedselallergie en loopt het aantal mensen dat last heeft van hooikoorts in de miljoenen. Daarnaast is er ook een groot deel dat nooit een arts bezoekt of hulp zoekt bij allergische klachten. Deze mensen worden niet meegenomen in de cijfers.
  2. Bij veel allergieën kan er een kruisreactie ontstaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat wanneer je allergisch bent voor latex, je ook een allergie ontwikkelt voor bananen of wanneer je een boompollenallergie hebt, je ook allergisch blijkt voor appel. Dit komt doordat de eiwitten sterk op elkaar lijken en je immuunsysteem hierdoor soms geen onderscheid kan maken tussen de verschillende eiwitten.
  3. Allergie kan de kwaliteit van leven sterk beperken. Het wordt vaak onderschat en er wordt vaak minderwaardig over gedaan maar een allergie kan behoorlijk ernstig zijn. Maar ook wanneer een allergie niet zeer ernstig of zelfs levensbedreigend is, kan het een behoorlijke negatieve invloed hebben op je kwaliteit van leven. Bij een voedselallergie kan het bijvoorbeeld heel ongemakkelijk voelen om uit eten te gaan. Soms hebben mensen er zelfs een angst voor ontwikkeld. Dit kan je sociale leven negatief beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor hooikoorts waardoor je in het seizoen niet lekker ontspannen een terrasje kunt pakken of een fietstocht kunt maken. Wanneer een allergie zich uit in de vorm van eczeem op een zichtbare plaats kan het zijn dat mensen zich helemaal niet meer in het openbaar durven te laten zien. Het lijkt een kleine simpele aandoening maar een allergie kan dus vele gevolgen hebben.
  4. Een allergie kan op alle leeftijden ontstaan. Je hoort het vaak bij kinderen en meestal ontstaat een allergie ook wel in de kindertijd. Dat betekent echter niet dat je op latere leeftijd geen allergieën kunt ontwikkelen. Andersom kan ook. Wanneer je in je kindertijd allergieën had, kunnen deze naar mate de leeftijd vordert afnemen of zelfs geheel verdwijnen.
  5. Het is vaak lastig om er zelf achter te komen waar je precies allergisch voor bent. Een allergie test is dan een goede oplossing. Bij Optimum Clinics maken we gebruik van allergietest bij zowel dermatolgie als kno. Beide testen zijn zeer uitgebreid en worden uitgevoerd door onze ervaren doktersassistentes.

Meer weten over allergie?

De komende maanden gaan we nog een flink aantal blogs over allergie op onze website en social media kanalen plaatsen.

Heb je een specifieke vraag of wil je een afspraak maken? Dat kan!

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen