Alles over allergie: contactallergie of inhalatie allergie?
31 juli 2021 

Alles over allergie: contactallergie of inhalatie allergie?

Contactallergie of inhalatie allergie? Wat zijn de verschillen?

Niezen, hoesten, jeuk, eczeem, kortademig en rode bultjes. Het kunnen allemaal symptomen van een allergie zijn. Maar welke allergie? Welke symptomen zijn typerend voor een inhalatie allergie en welke voor een contactallergie? Welke allergenen horen bij welk soort allergie? 

Contactallergie

Je noemt een allergie een contactallergie wanneer bepaalde stoffen na contact met de huid een allergische reactie teweegbrengen. In de regel duurt het uren tot enkele dagen voordat contact met het allergeen een reactie teweeg brengt. We spreken daarom ook wel over een vertraagde allergie. Je bent niet meteen allergisch. Een allergie ontwikkelt zich wanneer je meerdere malen met een bepaalde stof in aanraking bent geweest. Dit noem je sensibilisatie en kan weken tot jaren duren. Een contactallergie is niet erfelijk.

atopisch eczeem contactallergie

Symptomen contactallergie

Een contactallergie kan op alle delen van het lichaam ontstaan. De dunste huid is meestal het eerste aangedaan, zoals de huid rond je ogen. Daar waar de huid in contact is geweest met de stof die de allergische reactie veroorzaakt (het allergeen) kunnen de volgende symptomen ontstaan:

  • jeuk
  • rode huid
  • gezwollen huid
  • blaasjes
  • bultjes
  • schilfering van de huid

Meestal ziet zo’n allergische reactie er uit als een ontsteking. Dit noemen we dermatitis.

Een contactallergie kent meestal twee stadia. Het begint met een acute vorm met vaak roodheid, blaasjes, zwelling en jeuk. Daarna volgt het chronische stadium en neemt de roodheid af. De huid gaat (meer) schilferen en lijkt wat dikker. De huid is dan vaak stug en droog wat voor pijn kan zorgen.

Allergenen bij een contactallergie

Er zijn ontzettend veel allergenen die een contactallergie kunnen veroorzaken. Je kunt letterlijk op alle stoffen waar de huid mee in contact komt reageren. De bekendste zijn:

  • latex en rubber
  • Metalen zoals nikkel en chroom
  • Conserveermiddelen in cosmetica
  • Schuimmiddelen in shampoo
  • Parfum

Allergietest bij een contactallergie

Bij sommige allergische reacties is het door middel van bekijken en/of het stellen van vragen al te achterhalen waar de oorzaak ligt. In veel gevallen is er uitgebreider onderzoek nodig om er achter te komen welk allergeen de boosdoener is. Dit doen we door middel van epicutaan allergologisch onderzoek; een plaktest. Bij een plaktest worden er stroken op de rug geplakt waarin verschillende stoffen zitten. Deze stoffen komen op deze manier in aanraking met de huid. De plakstroken moeten 2 dagen blijven zitten. Op de derde dag mogen de stroken verwijderd worden. Doordat de assistente de rug heeft afgetekend is er na het verwijderen precies af te lezen welke stof waar heeft gezeten. Wanneer de huid reageert is er sprake van een allergie. De laatste aflezing vindt plaats op dag vier. Dit gebeurt samen met de dermatoloog.

Bij Optimum Clinics maken wij gebruik van een zeer uitgebreide plaktest. Op basis van vermoeden testen we uitgebreide reeksen zoals stoffen waar kappers mee in aanraking komen, cosmetica en schoeisel. Toch zullen zelfs hierin niet alle stoffen te vinden zijn waarvoor je allergisch zou kunnen zijn. Het is daarom ook mogelijk om zelf eigen stoffen mee te nemen zoals bijvoorbeeld shampoo of crème. Deze kunnen wij toevoegen aan een leeg vakje op de teststrip. Zo kun je er makkelijk en snel achter komen of je allergisch bent voor een bepaald product.

allergietest contactallergie

Behandeling van een contactallergie

Een behandeling zal altijd bestaan uit het proberen te vermijden van de stof waarvoor je allergisch bent. Dit is niet altijd mogelijk. Ook kunnen de klachten zo heftig zijn of lang voort blijven duren dat er verdere behandeling nodig is. Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk. Onze dermatoloog legt het je graag uit. Voor meer informatie kun je terecht op onze informatiepagina over allergie of onze informatiepagina over eczeem.

Inhalatie allergie

Een allergie is een inhalatie allergie wanneer het lichaam allergisch reageert op stoffen die worden ingeademd of waar de slijmvliezen mee in contact komen. Het zijn allergieën die snel optreden, binnen minuten tot uren.  Inhalatie allergieën zijn vaak seizoensgebonden en worden in de loop van het leven in de meeste gevallen minder heftig. Patiënten met dit soort allergieën hebben een aanleg voor het ontwikkelen van hooikoorts, eczeem en astma. We noemen dit ook wel een atopische constitutie. Wanneer de luchtwegen lang genoeg door een allergische reactie ontstoken zijn dan kan er een chronische ontsteking ontstaan. Dit leidt tot vernauwing van de luchtwegen met astma als gevolg.

Symptomen inhalatie allergie

Bij een inhalatie allergie ontstaan de symptomen in de luchtwegen en in de ogen. Hierbij kun je denken aan de volgende klachten:

  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Niezen
  • Jeuk in de neus
  • Jeukende ogen
  • Tranende ogen
  • Kortademig
  • Hoesten
  • Piepende ademhaling

Allergenen bij een inhalatie allergie

Inhalatie allergie kun je over het algemeen opdelen in de volgende categorieën met bijbehorende allergenen:

  • Hooikoorts: stuifmeel of pollen van bomen, grassen of kruiden.
  • Huisdieren: katten komt het meest voor maar ook zien we regelmatig allergieën voor honden en knaagdieren
  • Huisstofmijt

Allergietest bij een inhalatie allergie

Ook bij een inhalatie allergie kun je in sommige gevallen door het stellen van vragen achterhalen achterhalen voor welke stof je allergisch bent. Een allergietest wordt bij verdenking op een inhalatie allergie uitgevoerd door middel van een priktest. Onze assistente zal je arm markeren met cijfers, daarna druppelt ze steeds een andere stof (allergeen) naast ieder cijfer. Met een kleine prik wordt de stof in de huid geprikt. Dit doet geen pijn al voel je wel een heel klein prikje. Na 10 minuten wachten is de uitslag af te lezen. Wanneer de huid rood wordt, opzwelt en jeukt dan is er sprake van een allergie. Deze reactie van de huid verdwijnt vanzelf weer.

Bij Optimum Clinics kennen we geen wachtlijst en kun je binnen een paar dagen al terecht voor een allergietest. Wel zo fijn om snel te weten waar die nare allergie vandaan komt.

allergietest inhalatie allergie

Behandeling van een inhalatie allergie

Ook voor een inhalatie allergie geldt dat het allergeen mijden het beste medicijn is. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van het soort inhalatie allergie. Onze KNO-arts geeft je graag een uitgebreide uitleg van de mogelijkheden en een persoonlijk advies. Hiervoor kun je een afspraak maken door te bellen naar 085-1302796 of een mail te sturen naar info@optimumclinics.nl. Voor meer informatie kun je kijken op onze informatiepagina voor allergie.

Waarom werken dermatoloog en KNO-arts samen?

Wat hebben inhalatie allergie en contact allergie en eczeem en astma met elkaar te maken? De gemeenschappelijke factor is een verstoorde barrière van de huid en slijmvliezen. Hierdoor kan gevoeligheid voor een allergeen, zoals grassen, ontstaan. Zodra het immuunsysteem allergisch reageert wordt het allergeen ook op andere plaatsen herkend, bijvoorbeeld in de neus of de ogen. Het kan dus zo zijn dat je allergisch bent voor katten en dit zich uit in klachten als niezen maar ook eczeem. In dat geval kan het van beide kanten worden aangepakt. Jij bent beter geholpen en door de samenwerking ook een stuk sneller.

De behandeling van allergie bij Optimum Clinics

Doordat onze KNO-arts en onze dermatoloog nauw met elkaar samenwerken, hebben wij veel kennis op het gebied van allergie en veel mogelijkheden om allergie patiënten te helpen. Onze artsen hebben ruime ervaring op het gebied van allergie en blijven zichzelf constant uitdagen om hun kennis te vergroten. Daarnaast delen we die kennis ook graag. Dat doen we met zowel artsen als met jou als patiënt.

Optimum Clinics kent geen wachtlijsten. Bij ons kun je snel terecht voor een consult met, indien nodig, een allergietest. Ook een eventuele behandeling kan daarna snel worden ingezet. De allergietesten en de behandeling worden volledig vergoed (m.u.v. het verplichte eigen risico) met een verwijzing van de huisarts.

Vragen of een afspraak maken? Neem contact met ons op via de manier die bij jou past:

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: rechtsonder op onze website

Contactformulier:  www.optimumclinics.nl/contact

Facebook: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen