Wat iedereen zou moeten weten over hooikoorts
10 mei 2021 
in Patient

Wat iedereen zou moeten weten over hooikoorts

Hatsjoe! Het voorjaar begint lekker op gang te komen en zo ook de hooikoortsklachten. Wanneer je zelf geen last hebt van kooikoorts ken je vast wel iemand die dat wel heeft. Het gaat namelijk om miljoenen mensen die in meer of mindere mate last hebben van hooikoorts. Een veelvoorkomende aandoeningen dus die onschuldig is maar enorm veel invloed kan hebben op je dagelijkse leven.

Hooikoorts

Wanneer je klachten van hooikoorts ervaart dan is het handig om een aantal te dingen te weten over deze allergie. Wat is hooikoorts? Wat zijn de symptomen van hooikoorts? Wat kan ik zelf doen om klachten van hooikoorts te verminderen? Wanneer is het verstandig om contact op te nemen met een arts en wat kan een KNO-arts hierin betekenen?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van bepaalde grassen, bomen of planten. Het inademen van het stuifmeel van de bomen of grassen zorgt voor een reactie van het immuunsysteem. Je gaat niezen, krijgt een loopneus, je neus raakt verstopt en/of je ogen gaan tranen en irriteren.

Aanleg speelt een rol bij het ontwikkelen van hooikoorts. Wanneer je ouders hooikoorts hebben, dan is de kans groter dat jij het ook hebt of krijgt.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De meest voorkomende symptomen zijn verkoudheidachtige klachten zoals niezen, een loopneus en een verstopte neus. Ook tranende, branderige en jeukende ogen komen erg veel voor bij hooikoorts. Sommige mensen krijgen last van hoesten, een pijnlijke keel of benauwdheid. Ook een grieperig gevoel kan tot de klachten behoren. Tot slot is moeheid ook een veelgehoorde klacht. De naam doet vermoeden dat koorts een symptoom is maar dit is niet het geval.

Je kunt in heel milde mate één van de symptomen hebben maar je kunt ook ernstige en meerdere symptomen hebben. Ook de duur van de symptomen is wisselend. Wanneer je allergisch bent voor één allergeen (stof waar je allergisch voor bent) dan kan het een korte periode zijn. Je kunt ook reageren op zowel grassen als verschillende bomen en dan kun je het volledige seizoen last houden van klachten.

Wat kun je zelf doen om de klachten van hooikoorts te verminderen?

Voorkomen is helaas vrijwel niet mogelijk. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om zo min mogelijk met het stuifmeel in aanraking te komen en zo de klachten te verminderen:

  • Blijf binnen en houd ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten: niet het leukste om te doen wanneer de zon schijnt. Mocht je toch weg gaan, houd dan de ramen en deuren gesloten zodat je thuis kunt komen in een huis met zo min mogelijk stuifmeel.
  • Zet geen verse bloemen of sterk geurende planten in je huis: de bovenste tip heeft namelijk weinig zin wanneer er een vers veldboeket op tafel staat die ook stuifmeel verspreid.
  • Probeer plekken te vermijden waar de kans groot is om in aanraking te komen met veel stuifmeel: als je dan toch lekker naar buiten wil, probeer dan plekken als het bos, een weiland dat in bloei staat, of een tuin vol bloemen en grassen te vermijden.
  • Draag een zonnebril wanneer je naar buiten gaat: wanneer de zon schijnt is een goede zonnebril altijd beter voor je ogen. Wanneer je last hebt van hooikoorts kan een zonnebril bescherming bieden tegen die nare jeukende en tranende ogen.
  • Smeer rond je neus, mond en ogen een beetje vaseline: de vaseline kan er voor zorgen dat de pollen vast blijven kleven en minder snel op je slijmvlies terecht komen.
  • Droog je was niet buiten: dit klinkt misschien een beetje gek maar kan echt helpen. Wanneer je de was buiten te drogen hangt, kan er stuifmeel op achterblijven. Dit neem je vervolgens mee je huis in en komt bij het dragen en gebruiken van de was op je lichaam terecht.
  • Wassen/douchen voor het slapengaan: door het douchen spoel je de pollen van je lichaam af. Doe je dit niet dan kunnen je klachten voortduren tijdens het slapen.

Wanneer met hooikoorts naar de dokter?

Als bovenstaande tips niet voldoende helpen dan kun je eerst nog naar de apotheek gaan voor advies. Er zijn veel zelfzorgmiddelen tegen hooikoorts op de markt. Dit kan al voldoende verlichting bieden maar laat je zelf wel eerst goed informeren door een apothekersassistente.

Werken ook deze middelen niet en heeft de hooikoorts invloed op je dagelijkse leven? Weet je niet zeker of je klachten hooikoorts zijn of een andere allergie? Neem dan contact op met je huisarts

De KNO-arts en hooikoorts

Wanneer je allergische klachten hebt dan weet je vaak niet waar ze precies van komen. Ook als de kans groot is dat het om hooikoorts gaat, kan het prettig te zijn om te weten waar je precies allergisch voor bent. Wanneer je dat weet kun je namelijk aan de hand van een pollenkalender en het hooikoortsbericht bepalen of je maatregelen moet nemen.

Een KNO-arts kan aan de hand van een allergietest bepalen waar je precies allergisch voor bent. Dit is een test waarbij door middel van kleine prikjes in de huid allergenen worden getest. Bij een reactie wordt de huid rood en zwelt op.

Heb je vragen over allergische klachten of wil je weten of je in aanmerking komt voor een allergietest? Wij helpen je graag!

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Facebook: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen