Een baby met puistjes? Baby acné
22 juli 2021 
in Patient

Een baby met puistjes? Baby acné

Uitslag is veel voorkomend bij een baby maar puistjes op een babyhuidje? Jeugdpuistjes ontstaan toch niet zó jong? Nee het zijn ook geen jeugdpuistjes. Het is baby acne. Ook wel acne infantum of acne neonatorum genoemd.

Baby acne komt voor bij ongeveer 20% van de pasgeboren baby’s. Het is te herkennen aan kleine puistjes op met name het voorhoofd, de neus en de wangen. De puistjes kunnen gaan ontsteken maar meestal gaat dit alles vanzelf weer over.

Wat is de oorzaak van baby acne?

Baby acne ontstaat meestal al binnen een paar weken na de geboorte.  Vaak wordt gedacht dat dit komt door borstvoeding en dat dit komt door hormonen van de moeder. Niets is minder waar want ook baby’s die geen borstvoeding krijgen kunnen last hebben van baby acne. De oorzaak is onbekend. Er wordt gedacht dat het te maken heeft met een toegenomen talgproductie en poriën die verstopt raken met talg. Waardoor de talgproductie toeneemt is ook onbekend.

De acne kan ook veel later beginnen wanneer het kind 1,5 tot 2 jaar is. Dit noem je acne infantum. Ondanks dat ook dit vaak onschuldig is, is het goed om op deze leeftijd contact met je huisarts op te nemen. Het kan namelijk een teken zijn van een hormonale stoornis.

Wat kun je doen tegen baby acne?

In principe verdwijnt baby acne spontaan binnen enkele weken tot maanden en hoef je er dus niets tegen te doen. Je kunt de huid verzorgen door het mild te reinigen en een niet al te vet huidverzorgingsproduct te gebruiken.

Wanneer je baby veel last ervaart kun je de huisarts vragen om een creme voor te schrijven. Baby acne mag alleen lokaal behandeld worden. Een hoornoplossend middel bijvoorbeeld zou kunnen helpen.

Helpen deze middelen niet? Twijfel je of het baby acne, eczeem of een andere huidaandoening is? Een dermatoloog kan je verder helpen. Voor vragen of een afspraak staat het team van Optimum Clinics voor je klaar op de volgende manieren:

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Facebook messenger: Optimum Clinics

 

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen