Een verdacht plekje? Dat check je! Ook tijdens de COVID19 crisis!
03 december 2020 
in Patient

Een verdacht plekje? Dat check je! Ook tijdens de COVID19 crisis!

Afgelopen zomer constateerde het IKNL (www.iknl.nl) dat als gevolg van de COVID19 crisis het aantal nieuwe kankerdiagnoses in maart, april en mei 20% tot 25% lager lag dan gebruikelijk. Bij sommige huidtumoren daalde het aantal nieuwe tumoren zelfs met meer dan de helft. Dat is zeer zorgelijk. Huidkanker is in de regel namelijk goed te behandelen, mits het tijdig wordt ontdekt.

Zorgen om wegblijven van kankerpatiënten

Het is nog te vroeg om de invloed van deze tweede golf te zien. Wij merken in onze kliniek al wel dat het aantal patiënten met een verdacht plekje weer is afgenomen. Hier maken wij ons zorgen om. We willen daarom blijven benadrukken dat het van groot belang is om met een verdacht plekje of andere klachten, zo snel mogelijk contact met uw huisarts op te nemen.

We missen meer dan 1000 melanomen in 2020 ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, verteld dermatoloog Eugene de Zwart-Storm.

Een fors aantal mensen lijkt nog terughoudend te zijn in het raadplegen van hun huisarts en/of hun dermatoloog uit vrees voor het coronavirus. Natuurlijk begrijpen wij uw angst om een arts te bezoeken. Wij begrijpen ook dat u de zorg alle tijd en ruimte wil geven om zich bezig te houden met corona patiënten. We kunnen echter niet vaak genoeg benadrukken dat het echt van groot belang is om bij het ontdekken van een verdacht vlekje contact op te nemen met uw huisarts. Voor u zelf is het prettig om duidelijkheid te hebben of het onschuldig is of niet. Wanneer dit onverhoopt niet onschuldig is dan kan het een enorm groot voordeel zijn dat het plekje op tijd is ontdekt en gecheckt.

Wanneer gaat u met een verdachte plek naar uw huisarts of dermatoloog?

Twijfelt u of u met uw verdachte plekje naar de huisarts moet gaan? Stelt u het om bovenstaande redenen steeds weer uit? Kijk dan eerst eens op de site van Check je vlekje van het huidfonds. Hier kunt u online een test doen waarin wordt aangegeven of u contact met uw huisarts moet opnemen. Ook via Zó kun je controleren of je moedervlek kwaadaardig is (huidkanker.nl) kunt u veel informatie vinden over wanneer een arts te bezoeken met een verdacht vlekje.

Wanneer patiënten door de huisarts worden verwezen naar  Optimum Clinics worden ze binnen enkele werkdagen gezien. Verdachte plekken worden in de regel meteen verwijderd en opgestuurd voor weefselonderzoek. Een verdacht plekje is natuurlijk altijd spannend. Wij begrijpen dat volledig en zorgen daarom voor een snelle uitslag. Vaak al binnen een week.

Veilig op consult.

Onze locaties zijn klein en gericht op persoonlijke aandacht voor iedere patiënt. U komt dus niet terecht in een grote ruimte met veel mensen. Wij houden ons strikt aan alle voorschriften om de kans om in aanraking te komen met het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

Mocht u door het coronavirus een drempel voelen om onze kliniek te bezoeken dan kunt u contact met ons opnemen. Wij gaan dan samen met u kijken of het met uw klachten wellicht ook mogelijk is om een diagnose te stellen via een beeldconsult. Hierdoor hoeft u niet direct naar de kliniek te komen. Afhankelijk van de diagnose kan het mogelijk zijn om pas naar de kliniek te komen wanneer u zich daar weer prettig bij voelt.

Voor al uw vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen via o85-1302796 of neem contact op. Wilt u meer weten over de uitgestelde kankerzorg met betrekking tot huidkanker? Via deze link vindt u meer informatie COVID-19 en huidkanker – IKNL

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen