Psoriasis en de zon

Psoriasis en de zon

Psoriasis. Wat is het effect van zon, zonlicht en UV stralen hier op? Is zonlicht juist fijn en goed wanneer je last hebt van psoriasis of is het beter om de zon te mijden? Wij geven je antwoord op deze vragen en geven je praktische tips. Maar eerst leggen we kort uit wat psoriasis is. 

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een veelvoorkomende chronische huidaandoening. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen en bij zowel jong als oud. Meestal verschijnen de eerste symptomen in de leeftijd van 15 tot 35 jaar maar het kan op iedere leeftijd.

Psoriasis kent een aantal duidelijke symptomen:

  • scherp begrensde roodachtige vlekken op de huid
  • de vlekken zijn bedekt met zilverwitte schilfertjes
  • de schilfertjes zijn hardnekkig
  • de plekken zie je met name op de hoofdhuid, de knieën en de ellebogen
  • plekken op de borst, de rug en ledematen komen ook regelmatig voor
  • het kan bestaan uit enkele plekken maar het kan ook het hele lichaam bedekken
  • de plekken kunnen voor jeuk zorgen

Psoriasis klinkt wellicht als een niet ernstige aandoening maar het kan zeker zeer ernstige vormen aannemen. Maar ook in mildere vormen kan het een enorme invloed hebben op de kwaliteit van leven. Het is een aandoening waar je veel mee bezig bent. Je moet opletten wat je doet en medicijnen gebruiken om de aandoening onder controle te kunnen houden. Psoriasis uit zich vaak op zichtbare plekken waardoor veel patiënten schaamte ervaren. Dit kan een enorme impact hebben op het leven van psoriasis patiënten.

Heb je psoriasis of heeft iemand in je directe omgeving deze chronische huidaandoening? Kijk dan eens op de website van Psoriasispatiënten Nederland voor meer informatie en lotgenotencontact.

Psoriasis

Heeft zonlicht effect op psoriasis?

Bij veel mensen met psoriasis verminderen hun plekken door de droogte en zon in de zomer. Vooral UVB heeft een gunstige invloed op psoriasis. UVB remt de ontsteking en daardoor de versnelde celdeling. Hierdoor worden de psoriasisplekken dunner. Een van de behandelingen om psoriasis te verlichten is dan ook lichttherapie.

Er zijn verschillende vormen van lichttherapie:

  • Hoog gedoseerde UVB lichtkuur:  Met een lichtkuur wordt de huid verlicht met ultraviolet licht. Dit gebeurt door middel van een oplopend schema om verbranding te voorkomen. Meestal zijn er zo’n drie behandelingen per week nodig gedurende twee tot drie maanden. Deze lichtkuur is een tijdelijke behandeling. De behandeling wordt gestopt zodra het gewenste resultaat is behaald en kan herhaald worden wanneer de klachten weer terug komen of heviger worden. Maar let op, dit kan niet onbeperkt!
  • PUVA: Deze behandeling bestaat uit een lichtkuur met UVA en daarnaast het medicijn psoraleen. Psoraleen maakt de huid gevoeliger voor licht. Psoraleen heeft verschillende toedieningsvormen. De wijze van toediening is afhankelijk van de plek van behandeling, de ernst van de klacht en de wensen van de patiënt. Meestal krijg je twee tot drie behandelingen per week gedurende twee tot drie maanden. Na de behandeling heb je veel bescherming nodig omdat de huid acht tot tien uur lang gevoeliger is voor licht. Het dragen van beschermende kleding, het dragen van een zonnebril en het aanbrengen van zonnebrandcrème is erg belangrijk na iedere behandeling. Deze vorm van lichttherapie wordt meestal ingezet wanneer een therapie met UVB niet of niet voldoende werkt.
  • Onderhoudstherapie met UVB: Laaggedoseerd kan UVB ook langdurig worden toegepast als onderhoudstherapie. Iedere dag krijgt de huid een hele lage dosis UVB. De huid kan hiermee niet verbranden en is dus niet schadelijk. Deze onderhoudstherapie zorgt er voor dat de klachten geleidelijk verdwijnen en de verbetering kan tot 18 maanden na de start van de behandeling doorzetten. Deze therapie vindt thuis plaats en wordt geleverd en begeleid door Dermasun. Voor meer informatie over gebruik en vergoeding verwijzen we je naar de website van Dermasun.

Dermasun onderhoudstherapie

Via de link hierboven vind je alle informatie over Dermasun. Het kan verlichting bieden bij psoriasis. Dermasun gebruik je thuis en laat je bij voorkeur onder de douche plaatsen. Om voor vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking te komen moet Dermasun worden voorgeschreven door een dermatoloog. Niet op elke dermatologische polikliniek kunt u hiervoor terecht. Onze dermatologen en patiënten hebben hele goede ervaringen met deze onderhoudstherapie. Onze dermatoloog heeft de mogelijkheid om je Dermasun voor te schrijven en informeert je graag.

Tips wanneer je last hebt van psoriasis

  • Wanneer je merkt dat zonlicht een positieve invloed heeft op je klachten is voorzichtigheid nog altijd het advies. Bescherm je huid goed door het regelmatig smeren van een zonnebrandcrème, ontwijk de zon wanneer deze het meest krachtig is en probeer te allen tijde zonnebrand te voorkomen. Psoriasis kan ontstaan op plekken die door de zon verbrand zijn (geweest).
  • Houd je huid gehydrateerd. Dit is altijd goed voor de huid en kan de huid helpen met genezen. Het kan jeuk tegengaan.
  • Voorkom dat je huid beschadigd raakt. Hoe lastig ook, ga bij jeuk niet krabben. Je kunt eventueel zacht blazen over de huid om de jeuk iets te verzachten.
  • Probeer stress en spanning te beperken. Dit kan een negatieve invloed hebben op je huid en weerstand en een trigger zijn om de psoriasis aan te wakkeren.
  • Zorg goed voor jezelf. Het komt bij bijna iedere aandoening weer terug maar goed voor jezelf zorgen heeft nou eenmaal een positieve invloed op alles. Eet gezond, drink voldoende water, beweeg regelmatig, stop of minder het gebruik van middelen als alcohol en sigaretten en wees lief voor jezelf.
  • Praat over je psoriasis. Veel mensen geven aan zich te schamen voor hun klachten en zich bekeken te voelen. Wanneer je hier over praat zul je merken dat mensen begrijpen waarom er soms plekken op je huid verschijnen en geef je de mensen in je omgeving de kans om je te steunen.

Hulp bij psoriasis

Heb je vragen over psoriasis? Wil je graag een afspraak maken? Wil je meer informatie over een behandeling met Dermasun? Wij helpen je graag!

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Facebook: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen