Kun je genezen van eczeem?

Eczeem, een hele vervelende aandoening die van grote invloed kan zijn op het dagelijkse functioneren. De jeuk kan er voor zorgen dat je slecht slaapt en dat je je slecht kunt concentreren op school of werk. Niet alleen de jeuk en in sommige gevallen de pijn zorgen voor belemmeringen in dagelijkse bezigheden. Ook schaamte voor hoe het er uit ziet heeft een negatieve invloed op dagelijkse bezigheden en het sociale leven. Eczeem is een aandoening die jong en oud kan raken. Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk tegen eczeem maar wat iedereen toch eigenlijk wel wil weten is; kun je eczeem genezen? Om hier antwoord op te kunnen krijgen is er eerst wat algemene uitleg nodig.

Wat is eczeem?

Eczeem is de verzamelnaam voor een groep huidaandoeningen die een droge, geïrriteerde huid veroorzaken. De huid kan rood zijn, schilfers hebben, jeuken, pijn doen en er kunnen ontstekingen ontstaan. De aandoening kan zowel mild als ernstig van aard zijn. Veruit het meeste eczeem is atopisch eczeem. Deze vorm van eczeem zal in dit blog besproken worden.

De term atopisch verwijst naar een verzameling aandoeningen waarbij het immuunsysteem betrokken is waaronder astma en hooikoorts. Eczeem kan opvlammen wanneer de huid wordt getriggerd. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde voedingsmiddelen of omgevingsfactoren zoals pollen, geuren en rook.

eczeem baby kind

Wat kun je doen tegen eczeem?

Een milde vorm van eczeem kun je thuis behandelen:

  • Draag natuurlijk en zachte stoffen
  • Houd je huid vet en gehydrateerd
  • Maak gebruik van een luchtbevochtiger bij droog en/of koud weer
  • Reinig je huid met een milde reiniger
  • Probeer sterke temperatuurswisselingen en zweten te voorkomen
  • Probeer allergenen te ontwijken

Wanneer bovenstaande adviezen niet (voldoende) werken dan kun je het beste contact opnemen met een arts. Er zijn veel behandelmogelijkheden voor eczeem van bijvoorbeeld een hormoonhoudende zalf tot een antihistaminicum. Een arts kan samen met jou bekijken wat de beste behandeling voor jou is. Voor meer informatie over het behandelen van eczeem kun je terecht op onze website

Is eczeem te genezen?

Nee, helaas is eczeem niet te genezen. Er is geen medicatie die eczeem geneest. Wel is er medicatie waarmee je eczeem goed onder controle kunt houden en klachten tot een minimum kunt beperken.

(Atopisch) eczeem ontstaat vaak op een jonge kinderleeftijd. Ondanks dat het niet te genezen is, kun je er wel overheen groeien. Vaak hebben volwassenen geen last meer van het eczeem uit hun kindertijd. Wel houden mensen die last hebben gehad van eczeemklachten vaak nog een droge en gevoelige huid. Het is belangrijk om deze goed te blijven verzorgen.

Welke behandeling is er mogelijk?

Onze dermatoloog is gespecialiseerd in de behandeling van eczeem. Er wordt goed naar je huid gekeken en geluisterd naar je klachten. Daar neemt de arts altijd alle tijd voor. Een behandeling wordt uitgebreid met je besproken.

Wil je ook weten welke behandeling het beste bij jou past? Maak dan een afspraak. Dit kan meestal al binnen een paar dagen. Voor vragen en het maken van een afspraak zijn we bereikbaar op de volgende manieren:

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Facebook: Optimum Clinics

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen