Hoe herken je spataderen?

Spataderen. We behandelen er heel wat in een week. Ook u heeft er ongetwijfeld weleens van gehoord, ervaring mee of kent iemand die er last van heeft. Maar hoe weet u nu of u spataderen heeft? Hoe herkent u spataderen?

Spataderen

Simpel en kort gezegd zijn spataderen verwijde aderen. Ze ontstaan doordat de klepjes die in de aderen van de benen zitten niet goed (meer) sluiten. Hierdoor stroomt het bloed weer terug waardoor er een te hoge druk ontstaan. Daardoor worden de aderen abnormaal uitgerekt. Buiten dat het uit cosmetisch oogpunt vaak niet gewenst is, kunnen spataderen ook vervelende klachten geven en zelfs op den duur complicaties veroorzaken.

Hoe herkent u spataderen?

Het is wenselijk om spataderen te laten verwijderen. Om dit tijdig te kunnen doen moet u wel weten of u spataderen heeft. In de meeste gevallen zijn ze vrij eenvoudig te herkennen.

Vaak zijn spataderen aan de buitenkant van het been te zien. U kunt ze herkennen aan de vaak kronkelende en soms ook wat verdikte blauwe/paarse aderen in uw benen. Wat veel mensen niet weten is dat ze er ook in veel gevallen wel zijn maar niet (goed) te zien zijn. We spreken dan van verborgen spataderen. Zowel de verborgen als de zichtbare spataderen kunnen vervelende klachten geven:

  • Zwaar en vermoeid gevoel in de benen
  • Pijnlijke benen of (nachtelijke) kramp in de benen
  • Branderig gevoel in de benen
  • Jeuk of een kriebelig gevoel op de benen
  • Rusteloze benen
  • Vocht in de benen en/of enkels

Wanneer u bovenstaande klachten herkent dan kan het zijn dat u spataderen heeft. Dit kan echter pas met zekerheid worden gezegd na een echo-duplex onderzoek. Tijdens dit onderzoek worden uw benen goed bekeken en worden zowel de zichtbare als eventueel onzichtbare dieper gelegen spataderen in beeld gebracht. Op basis van dit onderzoek kan ook worden bepaald welke behandeling het beste is om is spataderen te verwijderen.

Spataderen verwijderen

Omdat spataderen complicaties kunnen geven zoals verkleuring van de huid of een open been, is het van belang om deze tijdig te laten verwijderen. Tegenwoordig zijn er veel technieken beschikbaar om spataderen te verwijderen. Welke het beste is, is geheel afhankelijk van het soort spatader. Daarom is het belangrijk dat u eerst voor een intake naar de spatader specialist gaat.

Heeft u het vermoeden dat u spataderen heeft? Dan kunt het beste eerst naar uw huisarts gaan. Indien uw huisarts ook vermoed dat uw klachten door spataderen worden veroorzaakt, kunt u vragen om een verwijzing naar Optimum Clinics. Het eerste consult ofwel de intake wordt dan vergoed door uw zorgverzekering (excl eigen risico). Of uw behandeling ook in aanmerking komt voor vergoeding is afhankelijk van het soort spatader. Tijdens de intake vertellen wij u hier alles over en weet u direct of de meest geschikte behandeling voor u vergoed wordt door uw zorgverzekering.

Microconsult

Wanneer de spataderen volgens de richtlijnen onder cosmetisch vallen, wordt de behandeling niet vergoed door de zorgverzekering. Denkt u dat uw spataderen enkel cosmetisch van aard zijn en het geen medische noodzaak is om te behandelen? Dan is het gratis en geheel vrijblijvende microconsult een perfecte mogelijkheid voor u. Voor het microconsult is geen verwijzing nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Tijdens dit microconsult wordt er een verkort echo-duplex onderzoek uitgevoerd om te kijken of er wellicht toch sprake is van diepergelegen verborgen spataderen. Indien dit het geval is kunt u toch voor vergoeding in aanmerking komen. U krijgt direct uitleg over welke behandelingen het beste zijn voor uw spataderen, wat hier de kosten van zijn en of deze vergoed kunnen worden of dat het voor uw eigen rekening komt.

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen