Spataderbehandeling in de zomer? Dat kan tegenwoordig prima
12 augustus 2020 
in Patient

Spataderbehandeling in de zomer? Dat kan tegenwoordig prima

Wat is de beste tijd van het jaar voor een spataderbehandeling? “Elke tijd,” is het antwoord van dermatoloog Eugène De Zwart-Storm. “Dankzij de huidige behandelmethodes maakt het jaargetijde niet meer uit.” Dat was vroeger wel anders. Heel anders zelfs.

Het is een vraag die dermatologen vaak krijgen: wanneer kan ik me het best aan spataders laten behandelen?

“Die vraag stamt uit de tijd dat spataders nog vooral werden ‘weggespoten’, scleroseren dus,” legt De Zwart-Storm uit. “Na die behandeling was het onverstandig om in de zon te gaan; door de vloeistof kan de huid verkleuren in de zon. Bij sclerose moet bovendien twee weken lang een steunkous worden gedragen. Erg oncomfortabel in de zomer.”

Maar die tijd ligt achter ons dankzij de moderne behandeltechnieken.

Tegenwoordig wordt gezocht naar de oorzaak van de ontsierende spataderen. Dat zijn dieper liggende vaten die we behandelen met lasertechniek. Grootste voordeel daarvan is dat we zo een langdurige oplossing tegen spataderen bieden, in tegenstelling tot de kortstondige spuitmethode. Van verkleuring is bovendien geen sprake meer; het behandelde vat ligt immers dieper in het been. Nog een groot voordeel: de steunkous hoeft maar twee dagen aan.

Meer klachten in zomer

De zomer is de tijd dat veel mensen zich met spataderen melden bij de dermatoloog. Ontsierende aders zijn in de zomer nou eenmaal beter zichtbaar. Ook zijn er vaak andere beenklachten. Vermoeidheid en kramp bijvoorbeeld, of een onrustig en zeurend gevoel. Jeuk en eczeem bovendien. Klachten die niet altijd meteen aan spataders worden geweten, maar daar wel vaak de oorzaak van zijn.

De Zwart-Storm: “Mijn advies is om bij zulke klachten de kwaliteit van de aderen te laten onderzoeken, ook als er geen ontsierende aderen zichtbaar zijn. Het kan ineens de oorzaak van je klachten verklaren die we vervolgens kunnen behandelen.”

Plan de campagne

Er zijn redenen om juist in de zomer een dermatoloog te benaderen als het om spataderen gaat. In de zomer zijn spataderproblemen beter op te sporen door de warmte.

Bovendien is het goed om een plan de campagne te hebben. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig, uitgespreid over een bepaalde periode. Begin je op tijd, dan ben je ook op tijd – dus voor de volgende zomer – klaar.

Over de schrijver
Ik geniet ervan om mensen het cadeau van zelfvertrouwen te geven. Net zoals dit ooit aan mij is gegeven. Deze drijfveer zorgt ervoor dat ik geniet van de cosmetische dermatologie en om een huidkanker operatie cosmetisch mooi te laten lukken. Persoonlijke zorg met empathie, dat is waar het mij om gaat.
Reactie plaatsen