Gezondheidstips voor je huid, je keel, je neus en je oren
07 april 2021 
in Patient

Gezondheidstips voor je huid, je keel, je neus en je oren

Vandaag is het Wereldgezondheidsdag. Een mooi moment om even goed stil te staan bij onze gezondheid. Want wat is nou de basis om onszelf zo gezond mogelijk te houden? En wat kun je doen om je huid zo gezond mogelijk te maken? Ook je keel, neus en oren zijn belangrijk voor je gezondheid. Hoe hou je die nou goed gezond?

gezondheid

Gezondheid

We vertellen je vast niets nieuws wanneer we zeggen dat het belangrijk is om gezond te eten, water te drinken en regelmatig te bewegen. Ook voldoende rust nemen en stress verminderen zijn belangrijk voor je gezondheid. Zorg goed voor je lichaam want je kunt niet zomaar een nieuwe kopen. Je hebt er maar eentje en het is van jou. Naast deze algemene dingen waar je op kunt letten, vraagt ieder deel van je lichaam weer een eigen aanpak. Wij hebben onze dermatoloog Eugene de Zwart-Storm en onze KNO-arts Anne-Martine de Heer gevraagd naar de beste tips om goed te zorgen voor de gezondheid van je huid, je keel, je neus en je oren.

Een gezonde huid

Onze dermatoloog Eugene kan je helpen met alle klachten die te maken hebben met de huid. Maar zoals voor zo veel dingen geldt, is ook bij de huid voorkomen beter dan genezen. Hoe hou je de huid in topvorm?

  • Reinigen: Het is belangrijk om je huid goed te reinigen. Hiermee voorkom je veel kwalen. Let wel op dat je de huid reinigt met een milde reiniging. Te veel of te agressief reinigen werkt juist weer averechts.
  • Vet houden: om je huid in topconditie te houden heeft het verzorging nodig. Vet en gehydrateerd houden zijn hierbij belangrijk. Ga op zoek naar een goede crème die past bij je huid. Hiervoor kan je de hulp inroepen van een goede schoonheidsspecialiste. Voor een huid met problemen vraag je bij voorkeur advies aan een huidtherapeut of dermatoloog.
  • Bewegen: dit is altijd goed voor je gezondheid en dus ook voor je huid. Met name om spataderen tegen te gaan is voldoende bewegen en regelmatig wandelen belangrijk.
  • Controleren: check regelmatig of er geen opvallende veranderingen op je huid plaatsvinden. Controleer je moedervlekken. Bij twijfel adviseren we je om direct contact op te nemen met een arts.

Gezonde keel, neus en oren

Anne-Martine, onze KNO-arts lost veel klachten aan keel, neus en oren op maar een aantal aandoeningen zijn te voorkomen wanneer je goed op je gezondheid let. Ze geeft een aantal tips om je neus, je keel en je oren zo gezond mogelijk te houden:

  • Keel: schreeuwen en het schrapen van je keel kunnen een negatieve invloed hebben op je stem. Stemklachten is een veelvoorkomende en vervelende aandoening. Let er dus op dat je niet je keel schraapt en zo weinig mogelijk schreeuwt. Een brokgevoel in de keel komt ook veel voor. Een van de oorzaken is stress. Probeer altijd stress zo veel mogelijk te vermijden en zoek regelmatig ontspanning.
  • Neus: veel mensen gebruiken met grote regelmaat een neusspray die je bij de drogist kunt kopen. Om je neus gezond te houden en het neusslijmvlies niet te beschadigen is het belangrijk om xylometazoline neusspray nooit langer dan een week te gebruiken. Blijf je klachten van een verstopte neus houden, neem dan contact op met een arts.
  • Oor: wees voorzichtig met harde geluiden. Dit is een hele belangrijke want gehoorschade is onomkeerbaar. Draag daarom altijd gehoorbescherming wanneer je te maken krijgt met harde geluiden. Regelmatig of langdurig in aanraking komen met harde geluiden kan zorgen oorsuizen en gehoorverlies. Daarnaast is het belangrijk om geen wattenstaafjes te gebruiken in je oren. Er bestaat een risico dat er een gat in het trommelvlies komt en oorsmeer duw je alleen maar dieper weg ipv dat je iets verwijdert.

Toch klachten of vragen?

Hoe goed we ook voor onszelf zorgen en hoe gezond we ook leven, er kan helaas altijd iets zijn waar je de hulp van een arts bij nodig hebt. Wij helpen je graag! Neem voor vragen of het maken van een afspraak contact met ons op.

Telefonisch: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen