Wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Wanneer u een ooglidcorrectie overweegt, wilt u natuurlijk niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een van de meest gestelde vragen is dan ook of een ooglidcorrectie vergoed wordt door de zorgverzekering. Daar kunnen we heel kort over zijn. Nee, een ooglidcorrectie komt vrijwel nooit voor vergoeding vanuit de zorgverzekering in aanmerking. In dit blog leggen we uit hoe het precies zit.

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Een bovenooglidcorrectie wordt alleen vergoed wanneer u klachten voldoen aan de eisen die door de zorgverzekeraar worden gesteld. Dit zijn zeer strenge eisen. In de praktijk blijkt dat vrijwel niemand aan deze eisen voldoet. Het beleid van de zorgverzekeraars is steeds strenger geworden waardoor in de praktijk meer dan 95% van de ooglidcorrecties niet voor vergoeding vanuit de zorgverzekering in aanmerking komt.

U kunt voor vergoeding in aanmerking komen wanneer u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Er is sprake van verslapte of verlamde bovenoogleden door een geboorteafwijking of chronische ziekte die vanaf de geboorte al wordt meegedragen
  • Er is sprake van een ernstige gezichtsveldbeperking. Concreet betekent dit dat de onderrand van het bovenste ooglid (of huidplooi) bij ontspannen, recht vooruitkijkend minimaal 1mm boven het centrum van de pupil hangt

Een medisch adviseur van de verzekering beoordeelt of u de ooglidcorrectie vergoed krijgt. In de praktijk is dit maar zeer zelden het geval.

Tijdens een gratis en vrijblijvende intake zal de arts u aangeven wanneer u aan deze voorwaarden voldoet. U kunt dan naar uw huisarts voor een verwijzing waarmee u voor vergoeding in aanmerking komt. In de praktijk komt dit zelden tot nooit voor.

Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed en is altijd voor eigen rekening. Meer weten over de nazorg of het herstel van een ooglidcorrectie?

Ooglidcorrectie zonder vergoeding

Een bovenooglidcorrectie wordt dus vrijwel nooit vergoed en een onderooglidcorrectie helemaal nooit. Tijdens een intake (gratis en geheel vrijblijvend) bekijkt de arts altijd of u wel of niet aan de strenge voorwaarden voor vergoeding voldoet. Wanneer dit niet het geval is, zal de arts tijdens de intake uitgebreid met u bespreken hoe de procedure gaat en wat de kosten hiervan zijn.

Ondanks dat een ooglidcorrectie in veruit de meeste gevallen niet vergoed wordt, biedt het wel veel andere voordelen:

  • Weer een mooie open en frisse blik
  • Geen vermoeide ogen meer
  • Geen hangende oogleden en/of wallen meer
  • Minder of soms zelfs helemaal geen hoofdpijn meer
  • Geen beperkt zicht meer

Bij Optimum Clinics is het tarief van een ooglidcorrectie inclusief de ingreep aan beide ogen, controle, littekencreme en eventuele nazorg.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via Optimum Clinics . Tijdens een geheel kosteloze en vrijblijvende intake kijken wij graag wat we voor u kunnen betekenen en beantwoorden we uw vragen.


Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen