Fibromen. Wie heeft ze niet?

Fibromen, het zegt misschien niet direct iets maar het komt ontzettend veel voor. Grote kans dus dat ook jij er weleens eentje of meerdere hebt gehad. Wat is een fibroom? Waar komt het vandaan? Kun je een fibroom verwijderen? Kan het kwaad? Wij beantwoorden alle vragen over fibromen.

Wat is een fibroom?

Een fibroom is een goedaardig huidgezwelletje. Een andere naam hiervoor is steelwratje of wild vlees. Het lijkt een klein loszittend bultje of stukje huid wat met een smal steeltje aan de huid vastzit. Je vindt ze vooral in de hals, de oksels en de liezen. Ze zijn huidkleurig en zijn er in verschillende maten. Ze kunnen een paar millimeter zijn maar tot drie centimeter komt ook voor. Er kan een enkele fibroom op de huid zitten maar ze kunnen ook in grote getale aanwezig zijn. Dit komt meestal voor op wat oudere leeftijd.

Is een fibroom gevaarlijk?

Daar kunnen we heel kort over zijn; nee. Een fibroom is een goedaardig gezwel en dus niet gevaarlijk. Ze kunnen echter wel op een hele onhandige plek zitten waardoor ze in de weg zitten of pijnlijk worden door bijvoorbeeld schurende randjes van kleding. Ook kunnen ze als ontsierend worden ervaren. Dit is uiteraard niet ernstig maar kan wel ontzettend vervelend zijn. Ondanks dat het volledig onschuldig is, zijn er zeker wel redenen om een fibroom te laten verwijderen.

Kun je een fibroom verwijderen?

Fibromen gaan niet vanzelf weg. Wanneer u er vanaf wil, zal het dus verwijderd moeten worden. Er is geen medische noodzaak om ze te verwijderen maar irritatie of uit cosmetisch oogpunt kunnen goede redenen zijn om een of meerdere fibromen te laten verwijderen. Een huidtherapeut kan dit voor u doen. Er wordt gedacht dat fibromen zelf te verwijderen zijn omdat ze klein en onschuldig zijn maar wij raden het met klem af. Zelf aan de slag gaan kan zorgen voor littekens en infecties. Laat een fibroom dus altijd verwijderen door een professional.

Met een klein schaartje kan een fibroom bij het steeltje worden afgeknipt. Ook is het mogelijk om het fibroom met een klein laserdraadje weg te laten branden. Omdat fibromen vaak klein zijn en bij het steeltje verwijderd kunnen worden, vindt de behandeling vaak plaats zonder verdoving. De verdovingsprik is vaak net zo pijnlijk als het verwijderen zelf en ook net zo snel gebeurd. Meestal blijft er maar een heel klein wondje over waar alleen kortdurend een pleister voor nodig is.

Fibroom laten verwijderen

Heeft een of meerdere fibromen? Of twijfelt u of het een fibroom is? Wilt u een of meerdere fibromen laten verwijderen? Bij Optimum Clinics kunt u snel terecht. U kunt ons bereiken via 085-1302796 of info@optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen