Diabetes en je huid

Diabetes. Ook wel suikerziekte genoemd. Een veelvoorkomende en welbekende aandoening. Er bestaat een type 1 diabetes ofwel insuline-afhankelijke diabetes mellitus. Deze start vrij plotseling en veelal op jongere leeftijd. Wat meer voorkomt is diabetes type 2 ofwel de niet-insuline-afhankelijke diabetes mellitus. Deze ontstaat vaak op een wat oudere leeftijd en is in veel gevallen leefstijl afhankelijk. Het is een aandoening die bij beide typen veel complicaties met zich mee kan brengen in verschillende organen. Zo ook de huid. 

Diabetes en aandoeningen aan de huid

Op termijn kunnen zowel diabetes type 1 als type 2 huidproblemen veroorzaken. Hierbij kan er onderscheid worden gemaakt tussen huidaandoeningen die direct door de diabetes worden veroorzaakt en huidaandoeningen die veel voorkomen bij patiënten met diabetes. 

Huidaandoeningen die worden veroorzaakt door diabetes:

Diabetische dermopathie

Diabetische dermopathie wordt ook wel suikerplekken genoemd en is een van de meest voorkomende huidproblemen bij mensen met diabetes. De helft van alles suikerpatienten krijgt er in meer of mindere mate mee te maken. Men weet niet precies hoe het ontstaat maar het komt waarschijnlijk door een beschadiging van de kleinste bloedvaatjes in de huid en kan een voorbode zijn van neuropathie. Diabetische dermopathie is te herkennen aan ovale rode plekken van een halve tot een centimeter groot. Het ontstaat vooral op het scheenbeen. Uiteindelijk verdwijnt de plek wel maar het laat een bruine vlek achter. 

Zweren

Er komen bij diabetes twee soorten zweren voor; zweren door verminderde doorbloeding van de huid en zweren door aantasting van de zenuwen. 

Zweren door verminderde doorbloeding 

Diabetes tast op langere termijn de bloedvaten aan waardoor de toevoer van zuurstof vermindert. Een goede toevoer van zuurstof en voedingsstoffen via de kleine bloedvaatjes is essentieel om de huid gezond te houden en eventuele wondjes snel te laten genezen. Wanneer een wond langdurig open blijft, ontstaat en zweer. Dit noemen we een diabetisch ulcus. Wanneer er veel wonden en zweren aan de voet zitten spreken we van een diabetische voet.

Zweren door aantasting van de zenuwen

Diabetes tast niet alleen de bloedvaten aan maar ook het zenuwstelsel. Dit begint aan de uiteinden van het zenuwstelsel, met name de voeten. Aangetaste zenuwen kunnen zorgen voor een verminderd gevoel. Zenuwen geven prikkels af waarmee ze ons waarschuwen dat iets ons lichaam kan beschadigen. Wanneer dit wegvalt kan er dus ongemerkt een wond ontstaan. Door de diabetes genezen wonden niet goed. Samen met het onopgemerkt blijven van de wond kan dit resulteren in zweren. 

Blaren door diabetes

Blaren komen niet vaak voor en alleen bij mensen die al lange tijd lijden aan diabetes. De blaren ontstaan vaak aan de voeten en de onderbenen en genezen zeer traag.

Huidaandoeningen die veel voorkomen bij mensen met diabetes:


Diabetes kan dus een behoorlijke invloed hebben op de huid. Het is belangrijk om dit niet te onderschatten. Een klein wondje kan namelijk uitgroeien tot een zweer. Wanneer dit niet behandeld wordt en de diabetes ernstig is, kan dit zelfs een amputatie tot gevolg hebben. Heeft u twijfels of vragen over uw huid? Neem dan contact op met uw arts.

Bij Optimum Clinics helpen wij u graag met alle klachten op het gebied van de huid maar ook op het gebied van KNO, Gynaecologie, Longgeneeskunde en COVID-nazorg

www.optimumclinics.nl

info@optimumclinics.nl

085-1302796

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen