Wat is granuloma annulare? En wat is er tegen te doen?
13 oktober 2022 

Wat is granuloma annulare? En wat is er tegen te doen?

Granuloma annulare. Grote kans dat u hier nog nooit van gehoord heeft. Toch komt het veel voor, met name bij meisjes en vrouwen onder de 30 jaar. In dit blog leggen we uit wat granuloma annulare precies is en wat er tegen te doen is.

Wat is granuloma annulare?

Granuloma annulare is een onschuldige huidaandoening. Het zijn meerdere kleine bultjes die samen een soort ring vormen. Ze zijn vooral te zien op de armen en handen. In de meeste gevallen betreft het een of twee plekken. Er zijn ook gevallen bekend waarbij de hele huid is aangetast. Gelukkig is dit zeer zeldzaam.

Iedereen kan het krijgen maar we zien het vooral bij kinderen en volwassenen onder de 30 jaar en met name van het vrouwelijke geslacht. Ook komt het vaker voor bij mensen met diabetes. Er wordt echter niet automatisch gecheckt op diabetes wanneer iemand geen klachten heeft die bij een verdenking op diabetes passen. Denk hierbij aan klachten zoals veel dorst en vaak plassen of afvallen zonder daty hier een reden voor is. Een precieze oorzaak van granuloma annulare is onbekend. Het is niet besmettelijk.

Meestal ervaren mensen geen klachten bij granuloma annulare behalve een hele lichte jeuk of gevoeligheid. Ook kunnen er klachten ontstaan vanuit cosmetisch oogpunt zoals schaamte. Wanneer er een voor granuloma annulare verdachte zwelling in de huid ontstaat, kan er ook sprake zijn van een andere zeldzame aandoening zoals sarcoidose of lichen planus.

Wat is er tegen granuloma annulare te doen?

Wanneer u met klachten bij de huisarts komt zal hij of zij u waarschijnlijk een corticosteroid in de vorm van een zalf voorschrijven. Deze zalf zorgt ervoor dat de bultjes kleiner worden. Ook kan de arts er voor kiezen om de bultjes te bevriezen of met een laser te behandelen.

Een behandeling is echter niet perse nodig. Bij de meeste mensen verdwijnen de bultjes namelijk vanzelf weer binnen enkele maanden tot twee jaar. Het kan wel weer terugkeren, meestal op dezelfde plek.


Heeft u last van ernstige granuloma annulare of een andere huidaandoening? Bij Optimum Clinics helpen wij u graag. Ook voor klachten op het gebied van KNO, Gynaecologie, Longgeneeskunde of COVID-nazorg kunt u bij ons terecht.

www.optimumclinics.nl

info@optimumclinics.nl

085-1302796

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen