Kriebeltrui - waarom een wollen trui kriebelt
16 februari 2022 

Kriebeltrui - waarom een wollen trui kriebelt

Waarom kriebelt een wollen trui?

Het is koud en je trekt een lekkere warme trui uit de kast, nestelt je lekker op de bank met een kop hete thee en... wordt gek van het gekriebel. Je checkt het kaartje van de trui en ja hoor, wol! Waarom kriebelt een wollen trui? En kun je er iets tegen doen?

Het kriebelen van wol wordt met name veroorzaakt door de dikte van de vezel. Daarnaast speelt ook de manier waarop de wol gesponnen is een rol. Wol kan heel strak gesponnen zijn. Hierdoor kan de vezel open gaan staan en op die manier de huid irriteren.

De gevoeligheid van je huid speelt ook een grote rol bij het wel of niet kriebelen van wol. Heb je een gevoelige huid? Dan is de kans groot dat wol gaat irriteren en voor jeuk zorgt. Dit geldt echter niet voor iedereen. Bij bepaalde huidaandoeningen kan het dragen van wol juist een positief effect hebben. Wol is namelijk ventilerend en sluit de huid niet af.

Tot slot kan er ook sprake zijn van een allergie. Niet voor de wol zelf maar voor lanoline. Lanoline is wolvet. Veel wol bevat lanoline. Dit kan zorgen voor flinke jeuk maar ook huiduitslag. De beste remedie is om geen wol meer te dragen wat lanoline bevat.

Hoe kriebelt een wollen trui minder?

Dat wol kriebelt wordt dus grotendeels veroorzaakt door de dikte van de vezel. Om wel te genieten van de voordelen van wol maar niet het gekriebel te ervaren, kun je het beste een wolsoort kopen met een minder dikke vezel. Alpacawol en Merinowol zijn soorten die nauwelijks tot niet kriebelen. Dit zijn echter wel vrij prijzige wol soorten.

Wil je toch wol dragen maar niet de hoofdprijs betalen? Dan zijn er een paar middeltjes die je zou kunnen proberen:

  • Conditioner: maak de kleding goed nat en kneed er wat conditioner door. Laat dit ongeveer een half uurtje intrekken en spoel het dan goed uit. Net als je haar wordt wollen kleding hier ook lekker zacht van
  • Azijn: draai je wollen kleding binnenstebuiten, doe het in de wasmachine, giet er een scheutje azijn bij en laat het draaien op een wolwasprogramma. Kleding wordt hier zachter van en het is ook nog eens een heel natuurlijk middeltje.
  • Diepvries: het klinkt misschien een beetje gek maar leg je wollen kleding eens een nachtje in de vriezer nadat je de kleding goed nat hebt gemaakt. Door de kou trekken de vezels samen. Hierdoor zullen ze minder tot niet meer prikken. Let op: laat de trui goed ontdooien en goed drogen (geen hulpmiddelen zoals droger of föhn gebruiken) anders breken de vezels en gaat de trui alsnog prikken.

Meer informatie

Wil je meer informatie over huidproblemen? Kijk dan op www.optimumclinics.nl/dermatologie

Ook voor klachten op het gebied van KNO, Gynaecologie, Longgeneeskunde, Covid nazorg en spataderen kun je bij ons terecht. Kijk hiervoor op www.optimumclinics.nl  

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen