Kun je allergisch zijn voor kleding

Kleding hebben we nodig om ons lichaam te beschermen, ons warm te houden of juist tegen de hete zon en haar stralen. Ook is kleding voor sommige mensen een manier om je te uiten, om te laten zien wie je bent. Bovendien is het in onze maatschappij een beetje vreemd wanneer je poedelnaakt over straat gaat en in sommige situaties is dit zelfs strafbaar. Kortom, we kunnen niet zonder kleding. Maar wat nou als je er allergisch voor bent? Kan dat eigenlijk wel?

Wat is een allergie?

Kort gezegd is een allergie een overdreven reactie van het lichaam op een stof die eigenlijk heel normaal is. De stof waarop het lichaam zo heftig reageert, noemen we een allergeen. Er zijn ontzettend veel allergenen zoals bijvoorbeeld boompollen, parfum en noten. Wanneer iemand die allergisch is in contact komt met het betreffende allergeen dan ontstaat er een allergische reactie. Hoe deze allergische reactie tot uiting komt is mede afhankelijk van het soort allergie. Er zijn namelijk meerdere soorten allergieën:

  • Contactallergie
  • Voedselallergie
  • Inhalatieallergie (zoals bijvoorbeeld hooikoorts)
  • Insectengifallergie
  • Zonneallergie

Kun je allergisch zijn voor kleding?

Wanneer er klachten zoals bijvoorbeeld huiduitslag of jeuk ontstaan na het dragen van kleding is er meestal sprake van irritatie en niet van allergie. Sommige stoffen kunnen irriteren zonder dat je er echt allergisch voor bent. Je bent er dan overgevoelig voor. Denk hierbij aan een wollen trui die kriebelt. (lees hier het blog over de kriebeltrui) Ook kan het aan de omstandigheden liggen dat je huid overgevoelig reageert op een bepaald kledingstuk. Een kledingstuk dat schuurt tijdens het lopen of broeierig aanvoelt wanneer het warm is, kan zorgen voor huiduitslag. Ook een kledingstuk dat geen vocht doorlaat terwijl je flink zweet kan zorgen voor irritatie.

Ondanks dat er meestal sprake is van irritatie of overgevoeligheid kun je wel degelijk allergisch zijn voor een kledingstuk. Het gaat den om een allergeen die in het kledingstuk verwerkt is zoals:

  • Vezels: voor de meeste vezels geldt ook weer dat het meestal om irritatie gaat en zelden om een allergie. Waar we wel vaak een allergische reactie zien is bij leder of latex.
  • Kleurstoffen: een allergie voor de kleurstoffen in kleding komt met enige regelmaat voor. Dit is wel sterk afhankelijk van het soort kleurstof en vaak ook van de omstandigheden. Sommige kleurstoffen wekken bijvoorbeeld pas een allergische reactie op wanneer er tijdens het dragen van de kleding flink wordt gezweet. Dit komt doordat het vocht ervoor zorgt dat de kleurstof los raakt en op die manier een reactie op de huid kan uitlokken.
  • Overige stoffen: Denk bij overige stoffen aan stoffen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de stof niet zo snel kreukt, de stof waterafstotend wordt of die de stof beschermen tegen bijvoorbeeld transpiratievocht. Voor deze stoffen kun je allergisch zijn. 

Hoe weet je of je allergisch bent?

In de meeste gevallen gaat het dus om irritatie of overgevoeligheid en niet om een allergie. Wanneer je het vermoeden hebt dat het toch gaat om een allergie dan kan het handig en vooral heel prettig zijn om dit te weten. Gelukkig valt dit te onderzoeken. Bij een allergische reactie op kleding gaat het meestal om een reactie van de huid en dus om een contactallergie. Een dermatoloog weet hier alles van en kan dit testen. Dit gebeurt door middel van een plaktest. Informatie over contactallergie en plaktest is te vinden op de website van Optimum Clinics.

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen