Een droge huid is eigenlijk gewoon een tekort aan vocht in de bovenste laag van je huid. Die bovenste laag van je huid, de opperhuid, voorkomt dat vocht uit het lichaam kan ontsnappen en het voorkomt dat schadelijke stoffen je lichaam in kunnen. Om de barrière functie te behouden wordt deze bovenste laag constant opnieuw aangemaakt. Wanneer er minder huidvetten zijn verliest de huid meer vocht en kan er een tekort ontstaan.
Hoe ontstaat een droge huid?
Er zijn verschillende oorzaken waarom je huid een droge huid is of wordt:
- Zeep: zeep heeft invloed op de zuurtegraad van de huid en ontvet. Dit heeft een negatieve invloed op de huidvetten waardoor er een tekort aan vocht kan ontstaan.
- Genetisch: sommige mensen zijn helaas geboren met een droge huid. Bijvoorbeeld met een verstoring van de vet aanmaak in de hoornlaag.
- Leeftijd: Vanaf je 20e levensjaar vermindert de aanmaak van vetzuren. Per 10 jaar vermindert dit met zo’n 23%. Met de jaren wordt je huid dus droger.
- Beroep: het kan zijn dat je beroepsmatig in aanraking komt met reinigingsmiddelen of chemische stoffen. Hier kan je huid erg droog van worden en vraagt om extra verzorging.
- Watercontact: waarschijnlijk tijdens deze pandemie wel herkenbaar. Je wast je handen erg vaak en de huid van je handen droogt uit. Niet alleen door het zeep dat hier bij gebruikt wordt maar zeker ook door het water.
- Jaargetijde: in de winter heb je veel de verwarming aan. Dit zorgt voor een droge lucht en daardoor ook droge huid.
Wat kun je doen tegen een droge huid?
Een droge huid kan zichzelf herstellen. Wanneer je bijvoorbeeld minder in aanraking komt met water, minder gebruik maakt van reinigingsmiddelen of de verwarming binnen uitgaat en de lente begint. Om de huid te helpen kun je een creme of een zalf gebruiken om de huidvetten te herstellen. De vetten die je kunt gebruiken om je droge huid te helpen herstellen, zijn te verdelen in drie groepen:
- Humectans: vocht aantrekkende crèmes. Door extra water aan te trekken wordt via de huid het vochtverlies gecompenseerd. Dit zijn bijvoorbeeld crèmes met glycerine, ureum, hyaluronzuur en honing.
- Emolliens: herstel van huidopbouw. Dit zijn stoffen die van nature in onze huid te vinden zijn. Door deze crèmes te smeren wordt het aangevuld. Denk hierbij aan crèmes met ceramide, squalene, olijfolie of kokosolie.
- Afsluiting van de huid. Je legt een beschermlaag op de huid door crèmes te gebruiken met bijvoorbeeld vaseline, lanoline, siliconen en paraffine
5 tips om van een droge huid af te komen
- Smeren! Hierboven is al vermeld welke crèmes kunnen helpen tegen een droge huid. Wanneer je huid in aanraking is geweest met water, bijvoorbeeld na het douchen, handen wassen en zwemmen, zorg dan dat de huid direct weer verwend wordt met een goede crème.
- Drinken! Drink minimaal 2 liter water op een dag. Dit zal je huid goed doen. Niet alleen voor je huid is voldoende water drinken belangrijk. Het heeft enorm veel andere gezondheidsvoordelen.
- Zorg voor een juiste temperatuur en luchtvochtigheid in je huis. Dit zal je huid goed doen.
- Reinig je huid met een milde reiniger. Reinigen is goed voor je huid. Een droge huid is echter vaak ook een gevoelige huid. Ga dus op zoek naar een goede maar milde reiniger.
- Wees lief voor je huid. Altijd! Zorg dat je huid niet in aanraking komt met agressieve middelen, reinig het goed en verwen het regelmatig met een fijne crème.
Blijf je ondanks bovenstaande tips toch last houden van een droge huid? Gaat je huid schilferen, krijg je eczeemachtige klachten of doet het veel pijn? Neem dan direct contact op met je huisarts en laat je doorsturen naar Optimum Clinics in Oosterbeek of Nijmegen.
Vragen of een afspraak maken?
Bellen: 085-1302796
email: info@optimumclinics.nl
Website: www.optimumclinics.nl