De herfst en je huid

Na een heerlijk warme nazomer wordt het langzaam kouder. De herfst doet zijn intrede. Je ruimt je zomerkleding op, tovert weer warmere kleding tevoorschijn, haalt de jas wat vaker van de kapstok en ook de verwarming zal misschien af en toe weer aan gaan. We bereiden ons voor op een nieuw seizoen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor je huid? Zijn er huidkwalen die vooral in de herfst voorkomen? Moet je je huid anders verzorgen nu het weer verandert? 

De herfst en je huid

Donker, guur, winderig, regen. Het hoort allemaal bij de herfst. Het weer verandert en de natuur verandert. Maar ook je huid verandert in de herfst. Doordat het kouder wordt, wordt je huid droger. Ook wordt je huid droger doordat je meer binnen bent in afgesloten ruimtes en de verwarming vaak al aan gaat. Door de verwarming in een afgesloten ruimte gaat de luchtvochtigheid omlaag en droogt je huid uit.

In de zomer heeft je huid kunnen genieten van meer zon en meer buiten. Heerlijk natuurlijk maar je huid lijdt er ook wel een beetje onder. De zon kan namelijk gezorgd hebben voor kleine beschadigingen die er nu voor zorgen dat je huid wat gevoeliger is. Als het goed is heb je je huid goed beschermd afgelopen zomer door zonnebrandcrème te gebruiken. Nu in de herfst de zon er niet zo lijkt te zijn verdwijnt de zonnebrandcreme vaak ook weer achter in de kast. Ook in de herfst en de winter moet je je huid beschermen. Door dit niet te doen kan je huid geirriteerd raken.

Dat in de herfst je weerstand omlaag gaat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Je bent meer vatbaar en verkoudheden komen vaak voor. Ook de weerstand van je huid gaat in de herfst omlaag.

Droge huid

De herfst en huidaandoeningen

Door de kou wordt je huid droger. Dit kan jeuk veroorzaken. Geen ernstige aandoening, wel behoorlijk vervelend. Je hoeft er ook niet mee naar een arts. Wel adviseren we je huid extra te verzorgen. Hoe je dat precies doet lees je verderop in dit blog.

Door de kou en de weersveranderingen verandert ook de talg samenstelling in je gezichtshuid. Hierdoor kan talgklier eczeem ofwel seborrhoisch eczeem ontstaan. Dit is een vrij milde vorm van eczeem. Deze vorm van eczeem herken je aan schilfertjes en roodheid in het gezicht. Het kan ook jeuken. Je ziet het vooral in de wenkbrauwen, de plooien naast de neus, de lipplooi en achter de oren. Heb je schilfertjes en roodheid op je oogleden? Dan kan het ook een allergische reactie zijn. Dit komt namelijk erg vaak voor maar wordt niet altijd herkend. Meer hierover lees je in het blog over eczeem op de oogleden.

Ook atopische eczeem komt vaker opzetten in de herfst. Door het veranderende weer vindt er meer verdamping in de huid plaats. De huid wordt daardoor droog en raakt sneller geïrriteerd. Meer lezen over eczeem? We hebben er een blog over.

Doordat je weerstand verlaagd, zien we in de herfst ook meer herpes. Wat herpes precies is en wat je er tegen kunt doen lees je in een volgend blog.

Verzorging van de huid in de herfst

De huid kan dus in de herfst wel wat extra verzorging gebruiken. Op de eerste plaats is het belangrijk dat je gezond bent en je weerstand op peil is. Dit verkleint de kans op vervelende klachten. Eet daarom afwisselend en gezond en drink voldoende water om je huid van binnenuit te hydrateren. Voor veel mensen is dit helaas niet voldoende om de herfst zonder droge huid, jeuk of andere klachten door te komen. Een droge huid kun je tegengaan door goed te smeren met een vette crème. Geen vaseline want dit sluit de huid af. Hierdoor verandert de bacterieflora en kunnen je klachten juist verergeren.

De verleiding om lekker heet en lang te douchen is op frissere dagen enorm groot. Hoe ontspannend dit ook kan zijn, wij adviseren om dit niet (te) vaak te doen. Heet douchen droogt namelijk je huid flink uit en kan de klachten verergeren. Verwen je huid na het douchen met een goede creme.

Naar mate je ouder wordt, wordt je huid droger. We zien regelmatig oudere mensen met hele droge benen. Echt te voorkomen is dit niet maar vooral wanneer je ouder wordt is het belangrijk de huid goed te verzorgen. Smeer dus niet alleen het gezicht en andere zichtbare delen van het lichaam in maar juist ook de benen.

Advies nodig of wil je een afspraak maken met onze dermatoloog? Wij staan voor je klaar via:

085-1302796

info@optimumclinics.nl

www.optimumclinics.nl

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen