Hoe kun je een moedervlek verwijderen?
09 februari 2023 

Hoe kun je een moedervlek verwijderen?

Moedervlekken zijn er in alle soorten en maten. Sommige mensen hebben een enkele onopvallende moedervlek maar er kunnen ook honderden moedervlekken verspreid over het gehele lichaam zitten. In principe zijn moedervlekken goedaardig maar ze kunnen uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel. Dit noemen we een melanoom. Of er nu een verdenking is op huidkanker of de moedervlek wordt als cosmetisch storend ervaren, er kan een reden zijn waarom u de moedervlek wilt laten weghalen. Laat dit altijd doen door een specialist op het gebied van het verwijderen van moedervlekken!

Hoe kun je een moedervlek verwijderen?

Moedervlekken kunnen op verschillende manieren worden verwijderd. Welke behandeling wordt toegepast is afhankelijk van onder andere de soort moedervlek, de grootte van de moedervlek en waar op het lichaam de moedervlek zich bevindt. De meest gebruikte methoden lichten we hieronder toe:

Chirurgisch verwijderen van moedervlek

Wanneer een moedervlek zogenaamd verdacht is ofwel de moedervlek zou kunnen duiden op huidkanker dan wordt de moedervlek chirurgisch verwijderd. In deze situatie is het namelijk van groot belang dat de moedervlek goed verwijderd wordt maar indien nodig ook overig aangetast weefsel. In principe is het chirurgisch verwijderen van moedervlek een kleine ingreep. Onder lokale verdoving wordt de moedervlek wordt de moedervlek weg gesneden. Indien nodig zal het weefsel voor onderzoek worden opgestuurd. In de meeste gevallen wordt de huid dan gehecht. Dit kan met gewone hechtingen of doorlopend onder de huid. Bij grotere defecten wordt er ook onder de huid gehecht.

Schrapen of shaven van moedervlek

Sommige goedaardige moedervlekken hoeven niet chirurgisch te worden verwijderd maar kunnen ook weg geschraapt worden. Dit noemen we shaven. Deze techniek vindt plaats onder lokale verdoving. De dermatoloog tilt als het ware de moedervlek een beetje op en schaaft de moedervlek eraf. Dit geeft geen snijwond en hoeft niet te worden gehecht. U kunt het zien als een flinke schaafwond en het herstelt ook op dezelfde wijze.

CO2 laser

Het alternatief van de shave excisie zoals hierboven beschreven, is het verdampen van (een deel) van de moedervlek door een CO2-laserbehandeling. Hierbij is het van groot belang dat de moedervlek van tevoren wordt beoordeeld door de dermatoloog door middel van dermatoscopie. Hiermee wordt voorkomen dat je niet per ongeluk een basaalcel- of merkelcelcarcinoom verwijdert met de laser. Deze kunnen dan namelijk op een later moment terugkomen. Ook willen we uiteraard voorkomen dat er een van melanoom verdachte afwijking wordt weggehaald. Hierbij is namelijk een biopt nodig voor weefselonderzoek en dient de plek volledig te worden verwijderd door middel van chirurgische excisie.

Wanneer er is vastgesteld dat het gaat om een goedaardige moedervlek kan een CO2-laserbehandeling een heel mooi resultaat opleveren.

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen