Wat zijn moedervlekken?

Moedervlekken. Bijna iedereen heeft er wel een aantal en sommige mensen hebben er heel veel. We weten allemaal wel hoe een moedervlek eruit ziet maar wat is het eigenlijk precies?

Wat zijn moedervlekken?

De medische term voor moedervlek is naevus. Het is een vlek op de huid die ontstaat wanneer pigmentcellen zich ophopen. Eigenlijk zijn het kleine goedaardige gezwelletjes die eruit zien als kleine bruine vlekjes of bultjes. Bijna iedereen heeft wel moedervlekken, gemiddeld zo tussen de 20 en 30. Sommige mensen hebben er echter wel honderden. Dat kan er prachtig uitzien en kan in principe geen kwaad. Wanneer men zoveel moedervlekken heeft, is het wel verstandig om deze regelmatig te laten controleren.

Moedervlekken ontstaan vanaf ongeveer het derde levensjaar tot het twintigste. Na de veertig ontstaan er meestal geen nieuwe moedervlekken meer. Soms is een moedervlek bij de geboorte al aanwezig. Dit noemen we een congenitale moedervlek. Hoeveel moedervlekken iemand krijgt is mede bepaald door een erfelijke factor. Daarnaast kan zonlicht ook zorgen voor meer moedervlekken.

Moedervlekken zijn bruinig van kleur en kunnen van vorm verschillen. Ze kunnen plat maar hobbelig zijn. Ook kunnen ze groot, kleine, keurig rond of juist ovaal zijn. In de loop van de jaren kunnen moedervlekken veranderen. Dit gebeurt traag. Zolang de vorm en de kleur regelmatig zijn is er niks om zorgen over te maken. Een moedervlek kan echter ook kwaadaardig zijn. Daarom is het belangrijk om moedervlekken regelmatig te (laten) controleren.

Waar moet ik bij een moedervlek op letten?

Een moedervlek die verandert is altijd reden om deze goed in de gaten te houden en te laten controleren door een arts. Er zijn een aantal punten waar u op kunt letten:

  • Wordt de moedervlek (snel) groter?
  • Verandert de moedervlek van vorm? Wordt deze onregelmatiger of asymmetrisch?
  • Bloedt de moedervlek?
  • Verandert de moedervlek van kleur? Wordt deze kleur een andere kleur dan een bruintint?
  • Is de moedervlek pijnlijk of steekt deze?
  • Jeukt de moedervlek?
  • Ziet de moedervlek er op welke manier dan ook (plots) anders uit dan de andere moedervlekken?

Wat is een kwaadaardige moedervlek?

Een moedervlek kan kwaadaardig zijn en zich ontwikkelen tot een melanoom. Een melanoom is een vorm van huidkanker. Een vrij agressieve vorm van huidkanker. Het is daarom ontzettend belangrijk om een melanoom tijdig te ontdekken en te laten verwijderen. Een melanoom kan namelijk onderhuids doorgroeien en daarmee zorgen voor uitzaaiingen.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van Stichting Melanoom. Hier kunt u onder andere aan de hand van uitleg en afbeeldingen zien hoe u uw moedervlekken kunt controleren en wanneer u naar uw arts moet gaan.

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen