Welk effect heeft de zon op je huid?
26 april 2024 

Welk effect heeft de zon op je huid?

Niets lekkerder dan een zon die je huid verwarmd. En dat kleurtje wat je krijgt van het zonnen staat ook altijd zo leuk. Vergeet ook niet de energie die zonlicht je kan geven. Daar tegenover staat ook weer het gevaar op verbranden en een verhoogde kans op huidkanker. Welk effecten heeft de zon allemaal op onze huid?

Voordelen van de zon voor je huid

We vinden het niet voor niets vaak heerlijk om even in de zon te zitten. Het biedt namelijk hele fijne voordelen voor ons en in het bijzonder ook voor onze huid:

  • Zonlicht heeft invloed op de aanmaak van het zogenaamde gelukshormoon, endorfine. Endorfine is een stofje in ons lichaam dat pijn kan onderdrukken, ons meer energie kan geven en ons blijer kan laten voelen. Daarnaast heeft het ook invloed op de aanmaak van serotonine en cafeine. Deze zorgen er op hun beurt voor dat je je rustiger voelt. Je zou bijna kunnen zeggen dat de zon als een soort antidepressivum kan werken.
  • Wist u dat we ook sneller verliefd worden als de zon schijnt? Niet alleen van bovenstaande hormonen wordt meer aangemaakt in de zon maar ook ons geslachtshormoon verhoogt.
  • Het is de afgelopen jaren verminderd maar bij mensen met een blanke huid blijft het nog altijd een schoonheidsideaal om die blanke huid een zomers bruin tintje te geven. De zon kan zorgen voor dat bruine tintje maar let op, het kan de huid ook makkelijk rood laten worden.
  • Een welbekend voordeel van de zon is de aanmaak van vitamine D. De UV-stralen van de zon kunnen vitamine D aanmaken in de huid. Het is een belangrijke vitamine voor mensen wat onder andere zorgt voor een goede botstofwisseling. Een tekort aan vitamine D kan veel klachten geven.
  • Op sommige huidaandoeningen (en andere aandoeningen) kan de zon een positief effect hebben. Denk hierbij aan aandoeningen als eczeem, psoriasis en vitiligo. Ondanks de voordelen blijft het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan en de huid altijd goed te beschermen tegen direct zonlicht.

Nadelen van de zon voor je huid

Hoe heerlijk het ook kan zijn en hoe mooi de voordelen ook klinken, zonlicht heeft ook nadelen voor de huid die zeker niet onderschat moeten worden:

  • De huid blootstellen aan zonlicht kan de kans op huidkanker verhogen. Dit geldt vooral voor mensen die in hun leven vaak verbrand zijn door de zon of die de huid regelmatig langdurig blootstellen aan de zon. Het aantal mensen met huidkanker neemt nog steeds toe. Het is daarom ontzettend belangrijk om de huid altijd te beschermen tegen de zon. Dit doet u door uw huid te bedekken met kleding en regelmatig in te smeren met een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor (SPF).
  • Huidveroudering ontkomen we niet aan maar wist u ook dat de zon dit proces kan versnellen? Een goede bescherming tegen de straling van de zon is hierbij essentieel. Wilt u advies hierover? Kijk dan eens bij ons zusje Optimum Beauty of maak een afspraak met onze huidtherapeut.
  • Wanneer u te lang onbeschermd in de zon blijft, kan de huid verbranden. Dit voelt niet alleen vervelend maar kan ook ernstige gevolgen hebben. Verbranding door de zon kan mild zijn met een branderig gevoel en een rode huid die gaat vervellen maar kan ook ernstige blaarvorming met littekenvorming tot gevolg hebben. Verbranding kan het huidverouderingsproces versnellen en wanneer dit vaker voorkomt de kans op huidkanker enorm doen toenemen.
  • Een nadeel die niet voor iedereen geldt maar wel erg vervelend kan zijn is zonneallergie. Dit kan een milde vorm zijn met huiduitslag en jeuk die na de eerste zonnestralen vanzelf weer verdwijnt maar kan ook heftigere vormen aannemen met soms zelfs blaarvorming als gevolg. Bescherming tegen de zon is ook hier weer erg belangrijk.

Informatie over de zon en de huid

Wilt u meer informatie? Lees dan eens onderstaande blogs of pagina's. Heeft u vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen via 0885-1302796 en info@optimumclinics.nl. Ook kunt u ons contactformulier invullen.

Huidkanker en melanoom: Huidkanker en melanoom | OptimumClinics en Wat is een melanoom en kun je er iets aan doen om dit te voorkomen? (optimumclinics.nl)

Moedervlekken: Hoe kun je een moedervlek verwijderen? | OptimumClinics

Psoriasis en de zon: Psoriasis en de zon . Wat doet de zon met een psoriasis huid? (optimumclinics.nl)

Spataderen in de zomer: Spataderbehandeling in de zomer? Dat kan tegenwoordig prima (optimumclinics.nl)

Acne en zonlicht: Helpt zonlicht tegen acné? Ja én nee… (optimumclinics.nl)

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen