Heb jij rood haar? Dan maken deze dingen jouw huid en haar net iets meer speciaal
14 september 2021 

Heb jij rood haar? Dan maken deze dingen jouw huid en haar net iets meer speciaal

Bruin, zwart, blond en zelfs alle kleuren van de regenboog. Het kan allemaal. Je bent geboren met een bepaalde haarkleur of je gaat naar de kapper en laat het verven in de door jou gewenste kleur. Ben jij gezegend met van nature rood haar? Dan zijn jouw huid en haar net even ietsje meer bijzonder dan iedereen met een andere haarkleur. 

Rood haar

Wereldwijd heeft slechts 1% tot 2% van de mensen een rode haarkleur. De kleur verschilt van een beetje rossig tot een diepe warme rode kleur tot oranje. Dat rood haar bijzonder is blijkt wel uit de opmerkingen die roodharigen vaak te horen krijgen, de vooroordelen die er nog steeds zijn en het feit dat er zelfs bijeenkomsten worden georganiseerd speciaal voor roodharigen. Het hebben van rood haar heeft zowel voordelen als nadelen. Wat deze zijn en met name met betrekking tot de huid lees je hieronder.

De voor- en nadelen van rood haar

  • Gevoelige huid. Doordat de huid van roodharigen over het algemeen dunner is, is het ook gevoeliger. Ook liggen bloedvaten en zenuwen dichter tegen het huidoppervlak. Dit kan er voor zorgen dat je huid sneller rood wordt, snel jeukt of prikt en dat je meer risico loopt om huidaandoeningen als rosacea te ontwikkelen.
  • Vitamine D. De lichte huid van roodharigen neemt makkelijker vitamine D op. Dit komt door minder melanine.
  • Lichte huid. Mensen met rood haar hebben een lichte huid en zijn zeer gevoelig voor de zon. De huid verbrandt snel. Wanneer je rood haar hebt is het nog belangrijker om je huid goed te beschermen tegen de zon. Door de gevoeligheid voor zon is er een grotere kans op het krijgen van huidkanker.
  • Dik haar. Roodharigen hebben meestal dikker haar dan mensen met andere kleuren haar. Anderzijds hebben roodharigen dan weer minder haar.
  • Bijzonder. Rood haar is dus best bijzonder. Dat heeft zowel voordelen als nadelen. Zo worden roodharigen bijvoorbeeld veel gevraagd voor modellenwerk maar krijgen zij ook vaak nare opmerkingen of worden gepest op school.

Zorg goed voor je huid

Het is belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Wanneer je rood haar hebt is het zo mogelijk nog extra belangrijk. Je huid kan extra gevoelig en heftig reageren. Ook heb je een verhoogde kans op huidkanker. Niets om je zorgen over te maken maar wel iets om rekening mee te houden. Laat je huid daarom bij twijfel altijd bekijken door een arts.

Heb je vragen over je huid of wil je het graag laten controleren? Neem dan contact met ons op via 085-1302796. Wij helpen je graag.

Voor huidverbetering of cosmetische vragen verwijzen we je graag door naar Optimum Beauty 

Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen