Huidafwijkingen en COVID (vaccinatie)
09 september 2022 

Huidafwijkingen en COVID (vaccinatie)

Wij merken dat er ontzettend veel vragen bestaan over COVID, COVID-vaccinaties en huidaandoeningen. Is huiduitslag een symptoom van COVID-19? Kun je haaruitval krijgen door vaccinatie? Wat doet het coronavirus met mij mijn huid? Zomaar een handjevol vragen die met regelmaat worden gesteld. De hoogste tijd dus om onze dermatoloog Eugene de Zwart-Storm om uitleg te vragen. Lees hieronder zijn reactie op het onderwerp huidafwijkingen en COVID(vaccinatie)

Huidafwijkingen door COVID-19 en COVID vaccinaties

"In mijn praktijk heb ik meerdere soorten huidafwijkingen gezien bij patienten die Covid hebben doorgemaakt of een vaccinatie (booster) hebben gehad. De meest voorkomende klacht is roodheid rond de injectie plaats. Dit kan ook met een vertraging ontstaan. Roodheid na een injectie of vaccinatie is niets om u zorgen over te maken. Wanneer de klachten ernstig zijn, is het belangrijk om contact op te nemen met uw behandelend arts.  Gelukkig komt het zelden voor en is het geen reden om een vaccinatie/booster niet te nemen.

Aandoeningen en klachten die op kunnen treden na Covid of na Covid vaccinatie (of booster):

  • Huidirritatie/roodheid
  • Haarverlies
  • Vertraagde reactie op hyaluronzuur (fillers)
  • Jeuk en netelroos
  • Eczeem/allergie
  • Ontstoken vaten
  • Chillblain lupus
  • Activatie herpes

Haarverlies

Uit onze ervaring blijkt dat er een kleine groep mensen is die met een heftige immuun respons reageert. Dat is een shock voor het lichaam. Net als bij bijvoorbeeld een ziekenhuis opname, zware bevalling of operatie kan het lichaam dan reageren met haarverlies.; het telogeen effluvium. Hierbij komen alle haren tegelijk in dezelfde haargroei cyclus. Dit leidt tijdelijk tot meer haaruitval. Er zijn behandelingen (bijv. PRP) en supplementen (Toskani Med) die kunnen ondersteunen bij herstel.

Ook een toename van androgeen haarverlies ofwel het normale kaal worden zien we met regelmaat voorbij komen bij een Covid infectie.

Vertraagde reactie op hyaluronzuur

In zeldzame gevallen kan er een vertraagde reactie ontstaan op fillers met hyaluronzuur door vaccinatie of booster. Dit kan zelfs gebeuren bij fillers die tot twee jaar eerder zijn geinjecteerd. Het blijkt dat fillers in vetweefsel een bepaalde receptor (ACE-II) activeren die ook geactiveerd worden door het SARS-cov-2 Spike eiwit. Wanneer u binnen 48 uur start met een ACE-I remmer zoals Lisinopril kan de ontstekingsreactie tot rust worden gebracht. Wanneer dit bij u het geval is, neem dan direct contact op met uw behandelend arts.

Jeuk en netelroos

Wanneer er door een vaccinatie een immuun respons wordt uitgelokt kan deze zo heftig verlopen dat de immuun complexes (dit zijn eiwitten betrokken bij het afweersysteem) problemen veroorzaken in de huid. Jeuk is hierbij de meest gehoorde klacht. Dit kan vrij lang aanhouden. U kunt jeuk blijven houden van enkele weken tot wel een half jaar. In ernstige gevallen kan er ook een urticarieel beeld ontstaan. De naam netelroos is vaak wat beter bekend. Netelroos ziet eruit alsof u heel veel door muggen bent gestoken.

Eczeem of allergie

Diezelfde immuun complexes kunnen ook meer klachten veroorzaken dan alleen maar jeuk. Er kan ook roodheid en schilfering ontstaan. In dat geval is het van belang om een eventuele contactallergie uit te sluiten.

Dit eczeem is met cremes en zalven vaak onvoldoende te bestrijden. Meestal is er meer nodig in de vorm van een tablet.

In zeer zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch reageren op hulpstoffen en concerveringsmiddelen in het vaccin. Dan ontstaat er vaak jeuk en een harde schijf rond de prikplaats.

Ontstoken vaten

Wanneer de immuun complexen vast stromen in de oppervlakkige vaten van de huid (bovenbenen en bovenarmen) wordt er een honingraatpatroon zichtbaar. Dit ziet er hetzelfde uit als wanneer je altijd een laptop op schoot hebt , maar dan roder. Dit fenomeen noem je een livedo reticularis. Soms kan de ontsteking zo heftig verlopen dat de vaatwand wordt aangetast en eiwitten kunnen lekken. Dan spreek je over vasculitis. Mensen met een onderliggende auto-immuun ziekte hebben hier iets meer kans op.

Chillblain lupus

In sommige gevallen ontstaan er rode plekken aan de vingertoppen en tenen. Dit wordt verergert door blootstelling aan kou. Met behandeling verdwijnt dit meestal tussen de 1 tot 4 weken.

Herpes activatie

Lichen planus, koortslip en herpes zoster kunnen worden geactiveerd door een vaccinatie.

Concluderend zien we meerdere soorten huid afwijkingen van het regelmatig voorkomende netelroos en jeuk tot het zeldzamere haarverlies, eczeem of livedo reticularis/vasculitis beelden.

Op hoofdlijnen adviseren wij de richtlijnen van het RIVM te volgen en op indicatie te vaccineren.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? U kunt ons bereiken op de volgende manieren:

Telefoon: 085-1302796

E-mail: info@optimumclinics.nl

Chat: www.optimumclinics.nl


Bronnenlijst:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34556254

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7273098

https://pubmed.ncib.nlm.nih.gov/34661927Over de schrijver
Als kwaliteitsmanager binnen Optimum Clinics zorg ik voor de optimale communicatie tussen patiënten, zorgverleners, huisartsen en andere verwijzers. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een blog of het organiseren van een nascholing. Op die manier verloopt alles soepel en blijft iedereen goed geïnformeerd.
Reactie plaatsen