Cryotherapie

Cryotherapie

Doel

Cryotherapie is een behandeling in de dermatologie waarbij huidaandoeningen worden behandeld door middel van bevriezing met behulp van vloeibare stikstof.
Middels deze methode worden met name actinische keratosen behandeld. Dit zijn door de zon beschadigde plekken die ruw aanvoelen, rood en soms pijnlijk zijn. Omdat deze plekken kunnen veranderen in huidkanker is het belangrijk om ze te behandelen. Soms is het nodig om eerst middels een biopsie vast te stellen dat het nog een voorloper van huidkanker betreft.
Cryotherapie is geschikt indien het enkele plekken betreft. Op het moment dat er grotere gebieden zijn aangedaan dan kunnen die velden beter behandeld worden middels Photodynamische Therapie of bepaalde zalven. Uw dermatoloog zal u hier tijdens het consult over informeren.
 

Procedure

Duur: 10 minuten
Door middel van een lichamelijk onderzoek worden de locaties van de actinische keratosen bepaald. Daarna worden de plekken in ongeveer vijf seconden bevroren met behulp van een cryac (een apparaat dat vloeibare stikstof bevat). De huid voelt dan koud aan en het kan kortdurend een pijnlijk gevoel geven. Dit duurt maar even.
Na de behandeling is er enkele dagen een rode plek zichtbaar. Soms ontstaat er een kleine blaar die in ongeveer een week geneest.

Nazorg

De behandelde plekken genezen spontaan en behoeven in principe geen nazorg. Indien er kleine wondjes ontstaan kan er een desinfecterende zalf gebruikt worden, bijvoorbeeld sterilon (dettol). Wij adviseren om het risico op pigmentveranderingen zo klein mogelijk te houden om ten minste vier weken na de behandeling de huid te beschermen middels zonnebrandcrème SPF 50.

Is er kans op bijwerkingen?

Een bijwerking die kan optreden is pigmentatie (donkerverkleuring) van de huid, maar deze is meestal tijdelijk. Zeer zelden kunnen er op de behandelde plaatsen witte plekken ontstaan.