Chirurgische plastiek

Chirurgische plastiek

Doel

In het laatste decennia hebben dermatologen wereldwijd zich bekwaamd in de cosmetische en huidkanker chirurgie. Technieken zoals MOHS' micrografische chirurgie hebben hun intrede gedaan. Voornamelijk de grotere tumoren in het gelaat (o.a. basaalcelcarcinomen) komen in aanmerking voor reconstructie middels een plastiek. Cosmetisch gezien geven reconstructies middels een plastiek de beste resultaten. Hier ziet u enkele voorbeelden van plastieken.

Basaalcelcarcinomen zaaien niet uit en worden daarmee relatief als goedaardig aangeduid. Dit kan echter misleidend zijn. Frequent groeien deze tumoren in sprieten waardoor alleen het topje van de ijsberg te zien is. Voor deze groep van basaalcelcarcinomen bieden wij de 'slow MOHS' procedure.

'Slow MOHS' procedure

Duur: eerste excisie 20 minuten, reconstructie 40-60 minuten.
Bij een slow MOHS procedure wordt de tumor middels een chirurgische excisie verwijderd. Dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Het defect wordt niet gehecht, maar afgedekt met een vetgaas en antibiotica zalf. Wanneer na een week de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is, wordt de reconstructie middels een plastiek uitgevoerd. Op deze manier bent u zeker dat al het tumorweefsel is weggenomen.
Tijdens de reconstructie wordt eerst voorzichtig het vetgaas verwijderd en de wond opnieuw gedesinfecteerd. De wondranden worden met enkele prikken ingespoten met verdovende vloeistof. De huid is nu verdoofd en u voelt geen pijn meer.
De huid wordt steriel afgedekt en de tekening voor de plastiek wordt gemaakt. De huid wordt ingesneden en vrij geprepareerd. De haarvaatjes worden daarna dichtgebrand met een stroomstootje. Met behulp van oplosbare onderhuidse hechtingen wordt de huid verschoven en vastgezet. Ten slotte wordt de opperhuid gehecht om de wondranden mooi te laten aansluiten. De plastiek wordt extra vastgezet met hechtpleisters en afgedekt met een drukverband.

Nazorg

Het drukverband blijft in principe drie dagen zitten, tenzij uw arts u anders informeert. De hechtpleisters blijven zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Gedurende die tijd dient de wond droog te blijven. In sommige gevallen zult u voor een week preventief antibiotica voorgeschreven krijgen. Voorts het advies om de eerste dagen niet te bukken. Ten slotte het advies om littekens een jaar goed tegen de zon te beschermen.
Na een week komt u terug op de polikliniek voor wondcontrole en worden de hechtingen verwijderd.

Is er kans op bijwerkingen?

Vaak bestaat er een kans op het ontstaan er bloeduitstortingen, maar die verdwijnen weer binnen enkele weken. Er bestaat een kans dat een zenuwtakje wordt geraakt, waardoor het gevoel is verminderd. Dit herstelt in de meeste gevallen vanzelf na verloop van tijd.
In zeldzame gevallen kan er een nabloeding ontstaan. Drukt u in dat geval de plek twintig minuten af met een schone droge doek. Indien het nadien nog steeds bloed, neem dan contact op.
Zeer zelden wordt de plastiek dikker of dunner dan de omliggende huid. Dit kan in beide gevallen in een later stadium eenvoudig gecorrigeerd worden. In zeer zeldzame gevallen hecht het transplantaat niet goed, wordt het zwart. Neem in dat geval contact met ons op.
Bij elke operatieve ingreep bestaat er een kans op infectie. De huid wordt dan rood, gezwollen en voelt warm aan. Het is belangrijk dat u in dat geval contact met ons opneemt.

Voorzorgsmaatregelen

Indien u bloedverdunners gebruikt is het soms nodig deze voor de ingreep te stoppen. Meld het gebruik hiervan altijd aan uw dermatoloog. Het stoppen van bloedverdunners gebeurd altijd in overleg met uw huisarts of specialist, dus nooit zelfstandig. Verder is het belangrijk te weten dat u na de ingreep niet zelfstandig auto kunt rijden.