Wanneer moet ik mijn moedervlek laten verwijderen?

Moedervlekken kunnen worden verwijderd. Een moedervlek verwijderen moet door een dermatoloog worden gedaan. Ga nooit zelf een moedervlek verwijderen!

Wanneer moet ik mijn moedervlek laten verwijderen?

Wanneer een moedervlek jeukt, steekt, van vorm en/of kleur verandert of bloed is het altijd verstandig om deze te laten beoordelen door een arts. In de meeste gevallen zal de moedervlek vervolgens operatief worden verwijderd en wordt het opgestuurd voor kweek (histologisch onderzoek). Een andere reden om een moedervlek te verwijderen is als de vlek dikker wordt en op een plek zit waar de moedervlek irriteert zoals bijvoorbeeld het schuren langs kleding of bh bandje of wanneer het in de weg zit bij het scheren. Hierdoor kan een moedervlek gaan ontsteken. In dat geval is er ook een medische reden ontstaan om de moedervlek te verwijderen en eventueel na te kijken onder de microscoop.

Wanneer een moedervlek goedaardig is maar ontsierend wordt gevonden kan dit ook een reden zijn om de moedervlek te laten verwijderen. De moedervlek wordt dan uit cosmetisch oogpunt verwijderd en valt onder cosmetische en niet vergoede zorg. Toch is het ook dan belangrijk om de moedervlek te laten beoordelen door een expert of het daadwerkelijk om een goedaardige moedervlek gaat.

Kan ik een moedervlek zelf verwijderen?

Er gaan verhalen en filmpjes rond waarin mensen zelf hun moedervlek verwijderen door bijvoorbeeld een haar om de moedervlek te binden zodat deze afsterft of een soldeerbout pakken om het weg te branden. Dit klinkt misschien heel handig en makkelijk maar het is absoluut niet verstandig om een moedervlek zelf te verwijderen! Het kan onnodige littekens veroorzaken. Bovendien is het daarna veel moeilijker om te beoordelen of de moedervlek goedaardig of kwaadaardig is. Het is verstandiger om de moedervlek te laten verwijderen door een medisch specialist. De specialist kan met dermascopisch onderzoek, waarbij de moedervlek met een loep met lamp wordt beoordeeld, vaststellen of het een goedaardige moedervlek is of dat deze verdacht is.

Het komt regelmatig voor dat een patient een plek laat beoordelen maar dat er op een andere plek op het lichaam een meer verdachte plek wordt gezien. Ook om deze reden is het dus verstandiger om de moedervlek door een medisch specialist te laten beoordelen en verwijderen.

Wanneer u de moedervlek door een medisch specialist, zoals de dermatoloog, laat verwijderen dan bent u ervan verzekerd dat dit op de juiste manier gebeurt. Moedervlekken worden meestal verwijderd middels chirurgische excisie. Het kan ook worden verwijderd door een shave excisie. Hierbij wordt de moedervlek als het ware van de huid afgeschaafd en wordt de wond dichtgebrand met een klein stroomstootje (electrocoagulatie). Wanneer moedervlekken zijn beoordeeld en goedaardig bevonden, kunnen ze ook worden verwijderd door middel van een CO2 laser.

Reactie plaatsen