Laat je verdachte plekje beoordelen!

Welke moedervlek is gevaarlijk?

Een moedervlek kan kwaadaardig zijn en zich ontwikkelen tot huidkanker. Dit noemen we melanoom. Maar welke moedervlek is dan gevaarlijk? En wanneer is een moedervlek zo gevaarlijk dat u het moet laten beoordelen? En hoe is een gevaarlijke moedervlek dan te herkennen?

Welke moedervlek is gevaarlijk?

Moedervlekken kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze jeuken, steken, bloeden of veranderen van kleur of vorm. In principe zijn moedervlekken goedaardige huidvlekken. Ze ontstaan doordat pigmentcellen zich ophopen in de huid. De meeste mensen hebben tussen de 20 en 50 moedervlekken maar er kunnen er ook honderden over het hele lichaam verspreid zijn. Wanneer u meer dan 100 moedervlekken heeft, is het belangrijk om regelmatig de moedervlekken te laten bekijken door een dermatoloog. Wanneer een moedervlek verandert kan deze kwaadaardig worden en zich ontwikkelen tot huidkanker. Dit noemen we melanoom.

Soms kan er ook sprake zijn van een ouderdomswrat, een seborrhoische keratose. Het kan lastig zijn om te beoordelen of er sprake is van deze goedaardige afwijking of van een veranderende moedervlek.

De meeste moedervlekken zijn niet gevaarlijk.

Hoe is een gevaarlijke moedervlek te herkennen?

Een moedervlek die verandert of er anders uitziet dan dat u gewend bent, is altijd een reden om een arts te bezoeken. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het is vaak goed te behandelen wanneer het tijdig wordt ontdekt. Regelmatig uw moedervlekken controleren is daarom aan te raden.

Een gevaarlijke moedervlek of melanoom is te herkennen door de ABCDE methode te gebruiken:

A van asymmetrie: De moedervlek is niet symmetrisch van vorm en ook de kleur is niet symmetrisch verdeeld. Er ontstaat een uitloper.

B van border (randen): dit gaat om de grens van de moedervlek. Deze dient glad en regelmatig te zijn. Een gevaarlijke moedervlek heeft een grillige rand.

C van color (kleur): een moedervlek hoort egaal van kleur te zijn. Wanneer de moedervlek meerdere kleuren heeft of van kleur verandert dan kan dit op een melanoom duiden.

D van diameter: Een normale moedervlek is kleiner dan 6mm. Wanneer de doorsnede groter is of de moedervlek is opvallend veel groter geworden dan is het belangrijk om deze te laten controleren door uw arts.

E van evolving (verandering): dit staat voor verandering. Verandering kan altijd duiden op een gevaarlijke moedervlek. Let dus goed op wanneer een moedervlek ineens ontstaat, groeit, dikker wordt, van vorm verandert, bloedt of jeukt.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Stichting Melanoom.

Reactie plaatsen